We were made for lovin' them: For mange av oss som vokste opp på 1970- og -80-tallet var det amerikanske heavybandet det helt store. Og det handlet ikke bare om masker, drakter og sceneshow med massevis av pyro og røyk. Vi elsket låtene også, og var ikke alene. Skal man tro Wikipedia, har Kiss solgt over 100 millioner musikkalbum, og mottatt 30 platina- og 28 gullplater bare i USA. Karrieren går mot slutten, men likevel: Det er ett av musikkhistoriens største band som besøker Tønsberg 15. juli, til det som vel må være tidenes lokale konsertbegivenhet her i byen. Både blodfans og nostalgikere kommer til å finne veien til Kaldnes.

Men Tønsberg-sommeren 2023 har mer å by på. Både Foynhaven og Slottsfjell har sluppet noen av artistnavnene. Lil Nas X, Kurt Nilsen, Astrid S og Sondre Justad blir å høre i Tønsberg neste år. Billettene går allerede unna. Middelalderfestival og Færderfest blir det i begynnelsen av juni, og det blir vikingfestival i august. Og da har vi slett ikke nevnt alt. Det kommer til å skje mye i Norges eldste by også neste år.

Det er høyt trøkk i Tønsberg sommerstid, mye folk, mye festing. For mye, synes nok noen, mens andre deltar med liv og lyst. Men som aktivum for Tønsberg kan sommersesongen knapt nok overvurderes. Vi snakker om flere hundre arbeidsplasser og like mange millioner kroner i omsetning. Men like viktig er at Brygga og imaget som showby er noe av det viktigste byen har å markedsføre seg med, ikke bare i kampen om turistene, men også i kampen om innbyggere Tønsberg ønsker å tiltrekke seg. Håpet er at hvis mange ser Tønsberg som en morsom by å besøke, vil de også se for seg at Tønsberg er en bra by å bo i.

Det er mye fokus på gründere, folk med gode ideer, som kan bidra til å starte opp nye bedrifter med arbeidsplasser og verdiskapning. Men like mye som gründeren trenger vi den dyktige ingeniøren, sykepleieren eller læreren som har lyst til å slå seg ned her. Som ung og uetablert vil man kanskje la seg tiltrekke nettopp av et rikt kulturtilbud og et uteliv det svinger av. I senere livsfaser kan det fort være andre kvaliteter man ser etter, så som barnehageplasser og gode oppvekstmiljøer. Tønsberg har mye å tilby også her, men for en økonomisk presset kommune er det mer krevende å levere topp velferdstjenester enn å legge til rette for nye arbeidsplasser, kultur og uteliv. Og for at Kiss kan spille på Kaldnes.