Skal du tilbringe hele ferien hjemme og synes det er litt kjipt? Det er det ikke!

Sove til du våkner. Spise når du er sulten. Legge bort klokka. Roe ned. Lade batteriene. Være sammen. Du må ikke utenlands for å oppnå alt dette.

Vestfold med sin kjente gullkyst er et populært feriefylke og ingen grunn til å unnskylde at «skal bare være hjemme» når du ferierer her.

Vi har tipsene til en uforglemmelig hjemmeferie!

LES OGSÅ: Hit drar folk om sommeren

Oppdage nye steder

Vestfold er for mange sommerfylket fremfor noen, med Stavern, Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Tjøme, Nøtterøy og Horten som feriefavoritter. Her kan både du og barna ha det like gøy på strendene som i Syden, sjekk de beste strendene via denne linken, og bli like svimmel av magiske opplevelser som på utenlandsturen.

For foreldrene kan det ofte være lettere å lande hjemme enn på stressende reise.

Jo da, vi innrømmer at Kreta, Spania, USA, Legoland, Dyreparken, Disneyland, Hunderfossen og andre store fornøyelsesparker gir ferieminner å snakke om – men det gjør jaggu også Vestfold-ferie!

– Jeg tror det har mye å gjøre med foreldrenes holdninger og verdier. Det gjelder å vise overfor barna at det er fint å bruke tilbudene som er rundt oss og at en ikke nødvendigvis må reise utenlands i ferien, sier Halvor Inge Bjørnsrud.

Han er professor i pedagogikk ved Høgskolen i Sørøst-Norge på Bakkenteigen, og mener hjemmeferie er flott.

– Vestfold har jo mye å by på. Ikke noe problem å få noe positivt ut av det – hvis du vil! sier Bjørnsrud.

Slik kan du feriere i eget fylke

En uforglemmelig hjemmeferie kan bestå av:

■ Strandtur. Vestfold har badestrender i hopetall. Oppsøk gjerne nye strandperler i nabokommunen.

■ Til fots i skjærgården. Vestfold har mange merkede kyststier.

■ Dagstur i aktivitetspark.

■ Høyt & Lavt Klatrepark i Lardal.

■ Buggegården på Nykirke og flere andre åpne gårder i fylket.

■ Foldvik Familiepark i Stavern.

■ Stall Verdens Ende med den lille dyreparken.

■ Aktiv Fritid – ut på tur på Tjøme.

■ Camping i vogn, bobil, hytte eller telt.

■ Overnatte i kystledhytte.

■ Telting i skjærgården eller hagen hjemme.

■ Dagstur til Verdens Ende og Færder nasjonalparksenter.

■ Lekeland i Larvik, Sandefjord eller Tønsberg.

■ Badeland på Active, Nøtterøy.

■ Festivaler, også for hele familien.

■ Dagstur til Slottsfjellet i Tønsberg eller Staverns Fort. Og avslutte med en badestrand.

■ På to hjul. Vestfold har et sykkelvennlig landskap med korte avstander mellom byene hvor attraksjonene ligger tett. For eksempel kan du ta med sykkelen på ferja og sykle rundt på den bilfrie øya Veierland i Nøtterøy-skjærgården.

■ Sommershow, konserter, festivaler, teater, kunstutstillinger og idrettsarrangementer.

■ Kino.

■ Ulike dagsturer, for eksempel til Nevlunghavn med strandtur på Oddane Sand, Åsgårdstrand, Karljohansvern i Horten, Fjærholmen på Nøtterøy, Verdens Ende på Tjøme, Trollsvann i Andebu, Dulpen og Hagemann i Holmestrand, Sandsletta i Re, Skjelvika i Sandefjord.

■ Bytur med shopping og isspising.

■ Bowling.

■ Ta ferjetur i skjærgården. For eksempel MS Viksfjord til øygruppen Bolærne utenfor Nøtterøy.

■ Besøk lokale lekeplasser og byparker. Flere større strender har også lekeplass.

■ Ut og spise på restaurant.

■ Spille brettspill  sammen eller lage familiequiz rundt et bedre måltid

■ Samle familie og venner til grilling og hygge på terrassen – og la barna leke sammen hele dagen i hagen.

■ Piknik i det fri med hele familien – ta med fotball og andre uteleker til barna.

Kilder: Visit Vestfold, kommunenes hjemmesider og Vestfolds lokalaviser

Han ser også fordelen med hjemmeferie i at du kan oppdage nye steder og opplevelser i nærmiljøet som du ikke har gjort til nå i en travel hverdag.

Best med hjemmeferie er at vi slipper å stresse

Trine Lise Jacobsen, firebarnsmor og blogger

– Tenk hvilke muligheter og rammer din familie har og velg noe som gjør at det blir positivt. Det viktigste er ikke hvor du er, men hva du gjør det til der du er. Lag noe hyggelig med barna og de rundt deg, minner Bjørnsrud om.

LES OGSÅ: Full gass på sjøen irriterer

– Flott å være hjemme

– Så ingen ting å unnskylde at vi bare skal være hjemme i ferien?

– Overhodet ikke! Det er flott å være hjemme. Det finnes også mange som kunne reist utenlands, som likevel velger å være hjemme fordi de synes det er flott å være hjemme. Jeg tenker slik selv i min hverdag og tilbringer for øyeblikket late feriedager på fjellet med barnebarn og alt som er, sier Bjørnsrud.

Vestfold fylke er kjent for sin vakre skjærgård med båtliv, haugevis av badestrender, restauranter, sommershow og andre kulturelle høydepunkter.

Firebarnsmor og blogger Trine Lise Jacobsen (30) bor i Holmestrand og har skrevet om hjemmeferie på bloggen sin «Fru Jacobsen». Hun mener familier ikke behøver å reise av sted for å få en fullgod sommerferie.

– Best med hjemmeferie er at vi slipper å stresse, kan ta ting som de kommer og gjøre det vi har lyst til når vi har lyst. Vi slipper å pakke kofferter og kan spise frokosten akkurat når vi vil. Med små barn er det dessuten deilig å ha alle ting på ett sted, sier hun, og legger til:

– For all del, det er alltid bra å lære om nye kulturer og nye land. Men jeg synes ikke at de som reiser utenlands skal gå rundt å mene at vi som er hjemme ikke har ferie.  

Mye å finne på

Fru Jacobsen bruker facebooksiden «Gratis ting å gjøre i Vestfold» og nettsiden til Visit Vestfold for tips til gjøremål og utflukter i hjemmeferien. 

For barna er ofte det enkle det beste. Prøv for eksempel camping i hagen med telt, badminton, vannballonger, såpebobler, gatekritt og krokket. Eller hva med å saumfare Vestfolds mange, flotte badestrender ved å besøke en ny strand hver dag.

 

Tur ut på de ytterste svaberg kan være spennende, spise niste eller grille, sove under åpen himmel. Du kan fiske, dra utpå og oppleve skjærgården, ta ferjetur til øyene og bring med sykkelen til noen av dem, tilbringe en hel dag i for eksempel Foldvik familiepark i Stavern eller klatreparken Høyt & Lavt i Lardal.

Regnværsdager er perfekte bakedager, tur på kino, besøke et Lekeland som finnes både i Sandefjord, Larvik og Tønsberg, bowling, museum (flere har opplegg for barna), kunstutstillinger, spille brettspill eller bare løpe ut i badeklær og bli klissvåte i pøsregnet – kjempemorsomt for barna!

Greit også å huske: Barna har ikke vondt av å kjede seg litt.

LES OGSÅ: Karl Otto og Maren seiler jorda rundt på 1095 dager

Bildeserie

Sånn koser folk seg på Brygga

SE BILDESERIE: