Gå til sidens hovedinnhold

Sommerkroppen?

Mens du allikevel ligger på stranda og glor, tenk etter: Hvorfor ser kroppen ut som den gjør?

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Vi antar at det startet med en kropp som liknet en sjimpanses, og deretter har evolusjonen luket vekk det som ikke fungerte. Slik ble den gradvis endret, og det du ser rundt deg, er det som fungerte best.

Så hva ser du? Det mest påfallende er at folk står på bakbeina. Deretter legger du merke til store hjerner, og kanskje hånden, med hvilken de kan håndtere selv veldig små ting; sandkorn, solbriller, saftflasker og småunger.

Et annet viktige trekk er foten, en spenstig, fjærende konstruksjon som gjør oss til naturens beste langdistanseløpere. En av suksessene du kanskje ikke legger merke til, fra din posisjon på badehåndkleet, er våre påtagelig små mager? Hvis du tror jeg tuller – prøv å forestille deg ei ku, stående på bakbeina. Vi mennesker kvittet oss med flere meter tarm da vi skiftet fra plantekost til kjøtt – mat som gir nok energi til en krevende hjerne.

Vår suksess skyldes først og fremst hvordan vi har kombinert alt disse nyhetene.

Se på hånden. Mange andre arter har hender som likner våre, sjimpansene for eksempel. Men vi er de eneste som kan håndtere objekter med fingertuppene – og dermed lage fantastiske gjenstander.

Men til dette holder det ikke med hender, vi trenger hjerne også: Vi må kunne planlegge, forestille oss en gjenstand før vi lager den. Dette kan være grunnen til at andre nokså kloke dyr ikke har havnet helt der vi er – de har ikke hender.

Vi er heller ikke de eneste dyrene som går på to bein. Kenguruer og fugler gjør det også, og det samme gjorde dinosaurene.

Men hvorfor gå på to? Tobeint gange er en energieffektiv måte å forflytte seg på, og med hodet på toppen av en høy kropp, kan vi oppdage rovdyr på avstand.

Den oppreiste gangen, i kombinasjon med at vi har mistet nesten alt kroppshår, gjør at vi kan utholde mer varme. Legg merke til at vi fremdeles har hår midt oppe på hodet (jada, jeg vet …) – det beskytter mot solstikk, samtidig som kroppen kjøles ned når svette fordampes fra den ellers nakne huden.

Med alt dette i bakhodet, er det lett å tenke på oss selv som skaperverkets høydepunkt. Og måler vi suksess i antall individer, utbredelse, intelligens eller noe annet, så er det muligens innafor.

Men hvis vi definerer «høydepunkt» som «mest forandret» kan situasjonen se annerledes ut. Alle dyr har utviklet seg like lenge, og er derfor like «moderne» - men kropper forandres fortest dersom du utfordrer den med å skifte miljø.

Det er derfor mennesket har forandret seg mest fra den felles forfar vi hadde med sjimpansen for drøyt 6 millioner år siden. Denne hadde mye mindre hjerne enn oss, og var sikkert også pelskledd.

Men på enkelte områder er det sjimpansene som er avanserte – og vi som er primitive.

Den oppreiste gangen, for eksempel. Hvor avansert er den, egentlig? Sjimpansen har en fot med hvilken den kan gripe med stortåa. Det har ikke vi. Vi har dermed tenkt på sjimpansens fot som primitiv, og vår moderne fot som et resultat av at vi klatret ned fra trærne og bega oss utover på savannene - med våre store hjerner, og hender til å bære med.

Men ny forskning viser at vårt felles opphav hadde en fot som liknet mer på vår. Menneskeaper som levde for 10 til 15 millioner år siden gikk antagelig oppreist. Det er sjimpansene som har endret stil. Poenget er at foten deres dermed har forandret seg mest, og følgelig er den avanserte – mens vi går rundt på gamle nyheter.

At vi likevel tenker på oss selv som selve høydepunktet, beror nok delvis på at det er vi selv som er dommerne i konkurransen. En sjimpanse ville nok se det på en annen måte – og måken som nettopp rappet brødskiva di, ville nok vurdere oss begge som totalt mislykkede. Stygge er vi – og ikke kan vi fly, heller …

Vil du lese mer, skrev jeg også om samme tema på forskning.no nylig: : https://forskning.no/aper-evolusjon-kommentar/sjimpansenes-fotter-har-et-godt-grep-om-toppen-av-livets-tre/1883299?fbclid=IwAR2EHXdJJYkptzKitQYtLNfVdIJqEInEkBnedvwchX62BVwUavP7my8HWxE).

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.