– Det ligger tonnevis med søppel i denne vika

MENGDER: Sekk på sekk med avfall fra strandsonen. Det er en stor innsats som ligger bak når Tjøme-skjærgården ryddes for avfall.

MENGDER: Sekk på sekk med avfall fra strandsonen. Det er en stor innsats som ligger bak når Tjøme-skjærgården ryddes for avfall. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I en vik nord for Eidene ligger det noen tonn søppel. Plast fra 1970-tallet, for eksempel. Og et uhåndterlig beist av noen trosserester.

DEL

(Se flere bilder fra ryddeaksjonen nederst i saken)

– Det har nok aldri blitt ryddet i den vika, sier Rita Sundseth Eriksen, leder i Færder fyrs venner.

Lørdag tok hun, og rundt 30 andre frivillige, turen langs Tjømes strender, bukter, glover og viker. Alle med sekker, hansker og en trassig lyst til å plukke det som fantes av søppel.

– Men det verste er alle småbitene av plast. Vi kan sitte en time og plukke på én kvadratmeter, uten å bli ferdige, forteller Eriksen.

Atskillig større format og forurensning er det av trosserestene hun og noen andre fant på land. Det måtte fraktes i båt til glova hvor Skjærgårdstjenesten henter søpla.

I den glova gjengen plukket søppel i fjor, Gonglova, ble det da samlet sammen omlag 240 sekker. I år ble det plukket ytterligere 40 sekker der, i tillegg til én til med «nytt søppel». 

Hun anslår mengden søppel som ble samlet sammen i helgen til noen tonn. Mengden er så stor at det ble uhåndterlig. Sekkene er blitt liggende. Det Færder Høyre plukket søndag 28. lå på avtalt plass, men fordi Skjærgårdstjenesten ikke kommer til der, måtte de flyttes.

– Vi drev vektløfting, og la sekkene inntil fjellet. Håpet var at Skjærgårdstjenesten kunne komme og hente, men vika er for trang, båten deres kommer ikke til. Så nå må vi finne ut hvem som er grunneier. Vi må spørre om vi får lov til å ta en minigraver ned for å håndtere søppelet.

– Et delikat spørsmål

– Hva slags søppel finner dere? Er alt norsk?

– Et delikat spørsmål, det. Omtrent halvparten kommer fra Norge, tror vi. Da vi i fjor var på befaring der, fant vi en flaggbøye som yrkesfiskere bruker. Med navn. Det viste seg å være en fisker fra Læsø i Danmark.

– Og lørdag fant vi i vika det vi kaller en garndraug og et trossedyr. Trosserestene tror jeg må kommer fra utlandet, jeg håper det. Men vi fant også barneleker, bøtter og spann og sånt. Vi har en utfordring. Vi kan visst plukke søppel i denne vika i «all evighet». Der ligger det rester fra mange år tilbake, sier Rita Sundseth Eriksen, som likevel legger til:

– Ut fra det vi vet er det meste av det verste langs skjærgården i Tjøme ryddet. Men folk på tur må gjerne ta med seg en pose, som de kan legge søppel de finner i.

Gjengen som lørdag plukket søppel på Tjøme gjorde det på privat initiativ. Ifølge Eriksen kom deltakere fra alle samfunnslag, og fra unge til eldre.

I BÅT: En diger tauklump rydderne kalte «trossedyret» ble funnet og fraktet til oppsamlingsstedet med båt.

I BÅT: En diger tauklump rydderne kalte «trossedyret» ble funnet og fraktet til oppsamlingsstedet med båt. Foto:

GARNDRAUGDYR: – Det er kjempetungt, og helt uhåndterlig, sier Rita Sundseth Eriksen om garnrestene ryddegjengen fant.

GARNDRAUGDYR: – Det er kjempetungt, og helt uhåndterlig, sier Rita Sundseth Eriksen om garnrestene ryddegjengen fant. Foto:

DET MESTE: – Ut fra det vi vet er det meste av det verste langs skjærgården i Tjøme ryddet, sier leder i Færder fyrs venner, Rita Sundseth Eriksen.

DET MESTE: – Ut fra det vi vet er det meste av det verste langs skjærgården i Tjøme ryddet, sier leder i Færder fyrs venner, Rita Sundseth Eriksen. Foto:

Artikkeltags