Gå til sidens hovedinnhold

«Sorry da, jeg trodde du tålte litt, jeg»

Noen setninger provoserer meg mer enn andre. Denne ligger høyt oppe på listen. Faktisk, ligger den helt der oppe med «herregud, det var jo bare en kompliment» og «jeg trodde du var litt kul.»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Felles for dem er at de nesten utelukkende ytres av godt voksne menn, når de ikke fikk responsen de ville ha på en slimete kommentar. Stort sett fordi du sier fra at den kommentaren var ugrei, upassende, eller bare rett ut ekkel. Og det kommer hovedsakelig via en skjerm.

Og før du går rett i slutshaming, slimete kommentarer har ikke nødvendigvis noe med «sexy» bilder å gjøre. Forleden la jeg ut et bilde av en flexet ryggtavle, og fikk kommentarer om at jeg burde vist frem brystet mitt i stedet. Om om det så hadde vært et sexy bilde, er det irrelevant. Hvis ikke du kunne sendt meldingen din til moren din, skal du ikke sende den til fremmede på sosiale medier.

Problemet med kommentarer som «jeg trodde du tålte litt» er at man får beskjed om at det er reaksjonen din som er problemet, ikke den slimete kommentaren. Sånt burde du tåle! Hvordan kom man egentlig frem til at grensesetting er problematisk?

Tenk at det sitter godt voksne menn med døtre som tenker at det er feil at kvinner som i mange tilfeller er yngre enn døtrene deres, setter grenser?

Vi bruker så mye tid på å lære unge hvor viktig det er å sette grenser, og ikke tåle ting de synes er ubehagelig. Og vi har kommet så langt! Vi har ikke plass til at noen føler på at de burde tåle ting de ikke synes er greit.

Det er minst like ille at gutter får beskjed om alt de bør tåle. De bør ikke tåle noe de synes er ubehagelig i det hele tatt! Unge gutter, og menn har tålt alt for mye, alt for lenge, og vi har forventet det av dem. Det er det som er problemet, ikke at de endelig sier fra.

Det handler ikke om hva man tåler. Det handler om hva man finner seg i. Det handler om å bli trygg på å sette grenser, og å lære seg å si fra!

Og nei, unge er ikke like ille. De er vokst opp med viktigheten av grenser, og er mye flinkere til å si unnskyld når de får høre at den andre ikke synes det var noe greit. De yngste har litt å lære bort!

Det eneste vi skal tåle, er at folk selv setter grenser for hva de finner seg i, det skal vi tåle.

Kommentarer til denne saken