I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til oppgir hele 30 prosent at de har brukt bilen som en unnskyldning for ikke å drikke på fest.
– Det er tragisk at drikkepresset er så sterkt at vi trenger unnskyldninger for å la være å drikke, sier generalsekretær i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud.
Undersøkelsen viser at det er forskjeller mellom by og land. Aller oftest brukes unnskyldningen i små byer med mellom 15.000 og 20.000 innbyggere.
Der oppgir hele 43 prosent at de har brukt bilen som unnskyldning.
– Jeg tror ikke drikkepresset er verre der enn andre steder. Drikkepress finner vi over hele landet, men det er klart at bilen fungerer best som unnskyldning på mindre steder der bil ofte er det mest brukte transportmiddelet, sier Eriksrud.
Bruken av unnskyldninger er mer utbredt enn vi kanskje skulle tro.
– Mange er kreative. Unnskyldningene kan være alt fra antibiotikakur, hodepine, at de skal opp tidlig til at de går på en streng diett. Det er problematisk at folk føler de må rettferdiggjøre og forklare seg hvis de velger å ikke drikke en kveld, sier Eriksrud.
- Les også: – Vi må våge å refse fulle foreldre
Hun tror julebordsesongen fort kan bli ekstra utfordrende for dem som ønsker å droppe alkoholen.
– Vi løper fra selskap til selskap og serveres gløgg, juleøl og akevitt, og mange kan nok kjenne at det blir litt mye. Jeg tror mange av de som inviterer til julefest ikke tenker over at de utøver drikkepress, uttaler Eriksrud.
Hun oppfordrer de som skal arrangere julebord eller juleselskap til å tenke over hvordan de serverer alkohol, og minner om viktigheten av å ha gode alternativer også til de som ikke drikker alkohol.
– Julen er vanligvis en av årets fuktigste høytider, mye fordi vi oftere samles til hyggelig samvær. Men alkohol må ikke være hovedingrediensen i vår sosiale julekalender. Hva med å droppe oppfordringen om å ta «et glass til» på årets julebord, og heller satse på noen skikkelig gode alkoholfrie alternativer, oppfordrer Randi Hagen Eriksrud. (ANB)