TØNSBERG: Januar-kvelden var rå og mørk, tåken lå tung over byen, og på Torvet sto det rundt 15 Pegida-demonstranter. Noen av dem snudde ryggen til når pressefotografene hevet kameraene.

Det var nesten like mange pressefolk og politifolk til stede. Og i sidegatene holdt politiet enda flere betjenter i beredskap, i tilfelle det skulle oppstå bråk.

Minst én person ble bedt av politiet om å dempe seg da han høylydt begynte å argumentere mot Pegida på Torvet.

– For meg er ikke det viktige hvor mange som er her, men at vi får fram budskapet. Og at vi gjør det på en ryddig og rolig måte.

Det sier Ronny Alte, talsmann for Pegida Norway, noen minutter før han leder toget oppover fra Torvet mot Farmannstorvet.

LES OGSÅ: Fakkeltog for samhold

Kritisk til islam

Ifølge Alte er Pegidas hovedbudskap at det må være lov til å ytre seg kritisk om islam og islamister.

– Vi er ikke imot dem som gruppe, vi er imot ideologien i Koranen, og hvordan den angir hvordan man skal behandle sine medmennesker.

– På Farmannstorvet står det en annen gruppe demonstranter, hva mener du om dem?

– Jeg mener de er enige med oss i vårt budskap, at vi er imot terror. Så er vi uenige om veien dit.

Imot masseinnvandring

– Hva mener du om Pegida i andre europeiske land?

– Jeg kan bare snakke for Pegida Norge, men jeg ser jo at det finnes noen i ytterkantene og at det er problemer i andre land.

Før demonstrasjonstoget tråkket oppover Torvet mot Farmannstorvet, holdt Vibeke Landre appell:

– Nå er det på tide at vi på midten viser at vi ikke lar oss stagge, at vi får vise at vi er imot masseinnvandring og islamisering i Europa, var budskapet hennes.