To uker før Malin Helen Kleppes 25-årsdag tikket det inn en melding fra Facebook på hennes Facebook-profil. Her fikk Kleppe anledning til å lage en bursdagsinnsamling, og invitere hennes venner til å gi penger til et veldedig formål.

LES OGSÅ: Barnehage samlet inn penger tilsvarende en månedslønn til barn i Moldova

Samlet over 2000 kroner

På få dager har Kleppe samlet inn over 2000 kroner til organisasjonen World Food Program USA. Målet er å nå 8.550 kroner – det tilsvarer ti kroner fra hver av Kleppes Facebook-venner.

– Jeg satte et relativt høyt mål fordi jeg synes det er en god sak. Jeg valgte jo en sak som jeg virkelig brenner for, sier hun.

Kleppe forteller at hun har vært særlig opptatt av at terskelen for å gi absolutt ikke trenger å være høy og økonomisk krevende.

– Selv er jeg student med dårlig råd, så det var viktig å poengtere at man kan gi det man har mulighet til. Om det er ei krone, eller tjue kroner så blir det mye til sammen. Alle monner drar, sier hun.

LES OGSÅ: Er du stolt over at du ga 500 kr til TV-aksjonen? Hvor mye har du brukt på oppussing og interiør i år?

Kan virke mot sin hensikt

At Facebook engasjerer seg i veldedighetsarbeid er ikke nytt – men at slike innsamlinger rettes direkte mot brukere på Facebook overrasker sosiale medier ekspert Siri Berntsen.

– Det er veldig fint med veldedighet, men dette kan fort bli oppfattet som spam. Med flere personer som har bursdag på samme dag kan det resultere i mange bursdagsinnsamlinger, og da virker det hele mot hensikt, mener Berntsen.

Hun poengterer at Facebook selv har begynt å slå ned på alt som deles av spill, konkurranser og innsamlinger. 

– Det deles rett og slett for mye som ikke er relevant for brukeren. Tiltaket er veldig fint, men en slik bursdagsinnsamling må gjøres på en smart måte, ellers blir det for masete, sier hun.

LES OGSÅ: Denne Facebook-konkurransen er ren svindel

(Saken fortsetter under bildet)

Risikerer å påføre skam

Berntsen legger til at bruken av sosiale medier for å samle inn penger til veldedige formål i teorien kan fungerer godt fordi det gir bedre tilgang til potensielle givere.

Dette sier psykolog Espen Idås seg enig i. Han mener at sosiale medier kan bidra til å forenkle giverprosessen.

– En slik forespørsel gjør at det er enkelt for folk som ellers ikke ville gitt noe, å bidra. I det større perspektivet kan en 10-kroning lett bli til enorme summer, sier Idås.

Psykologen er stort sett svært positiv til bursdagsinnsamling på Facebook, men legger til at det er en viss risiko for at folk føler seg presset.

– Det kan føre til skam og skyldfølelse dersom man sier nei. Blir man bombardert med slike forespørsler blir man nok lei, sier han.

LES OGSÅ: Kan vi virkelig kjøpe brukte gaver til våre egne?

– Positiv spam

Malin Helen Kleppe er bevisst på at noen Facebook-brukere kan la seg irritere av mange varsler og forespørsler i sosiale medier.

– Det er klart at det er en utfordring når det rett og slett blir for mye totalt sett. Men, en slik sak er såpass viktig at jeg tenker folk kan se det som positiv spam, sier hun.

Studenten legger til at det er mulig for Facebook-brukere å hindre at slike varsler og forespørsler kommer fram.

– Det er opp til hver enkelt, man kan enkelte endre innstillingene sine på Facebook. I bunn og grunn er dette en viktig sak og da er det fint å hjelpe til, sier hun.