Gå til sidens hovedinnhold

Spirer er så utrolig mye mer enn karse! Superenkel supermat som i løpet av en ukes tid nærmest lager seg selv

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ute har krokusen allerede tittet opp. Allerede i februar dukket de første lilla vakringene opp ved husveggen. Påskeliljene blomstrer ikke ennå, men er på god vei opp av jorda de også. Mellom rim og regn og noe som kan minne om snø, er forberedelsene mot vår i god gang. Fugler som kvitrer. Sola får bedre tak. Selv om mars er lunefull, og helt fint kan finne på å begunstige oss med vinterens siste krampetrekning i form av overraskende snøfall, begynner det å lukte vår. Også i vinduskarmen.

Det er så godt når det endelig blir lyst nok ute til å finne frem frøposene. Når såjord blir dratt inn på kjøkkenbenken, potter fra i fjor vaskes, og små minidrivhus klargjøres for en ny sesong. Da er vinterdvalen over. Husbonden inspiserer drivhuset ute, og ser om vinteren har satt spor som krever reparasjoner, mens konemor funderer på hvordan i all verden hun skal få plass til alt som forhåpentligvis dukker opp fra nysådde frø. Noen ting læres aldri, det kan virkelig aldri bli for mange planter. Det man ikke får plass til, blir etterhvert omplassert hos gode venner som ikke nødvendigvis har bedt om det. Det må jo være koselig å få en potensielt to meter høy tomatplante, selv om det betyr at man må være hjemme hele sommeren hvis den skal overleve, ikke sant?

LES OGSÅ: I likhet med mange andre nordmenn var han ikke helt fornøyd med egen omkrets der man vanligvis finner midjen

I år har jeg jukset litt på forhånd. Jeg tror det er på grunn av den milde vinteren. Jeg har vært i vårmodus lenge nå. I påvente av nok lys, har derfor spirer blitt en stor hit. Dette er en gave for den utålmodige hobbygartneren. Mange av oss har dyrket karse på ett eller annet tidspunkt, eller fått hjem en liten tass som stolt holder en avklipt melkekartong med lubne hender, full av små karsespirer. Spirer som muligens var ment til å drysses på osten, jeg vet faktisk ikke hva annet man bruker karse til. Skal jeg være helt ærlig, så er jeg ikke så veldig glad i smaken av karse. Derfor har disse små, sarte vekstene fått lov til å leve uforstyrret. Jeg har aldri kjent meg fysen på karse, uansett hvor tilgjengelig den har vært. Og kanskje er dette litt av årsaken til at jeg ikke helt har oppdaget spirer. Før nå.

Spirer er så utrolig mye mer enn karse! Superenkel supermat som i løpet av en ukes tid nærmest lager seg selv. Ikke krever det mye utstyr heller. Det finnes egne spirebrett å få kjøpt, men du kan også dyrke i glass, noe som nesten ikke tar plass i vinduskarmen. Du kan selvsagt også dyrke på “gamlemåten” med jord. Felles for alle metodene, er at det bare tar noen dager fra du sår, til du har noe godt å putte i salat, wraps, wok, smoothie, eller på brødskiva. Selv er jeg glad i spirer fra mungbønner. Du kan også spire brokkoli, alfalfa, solsikke, reddik, linser og løk. For å nevne noe. Utvalget er stort, her finner du noe for enhver smak. Du kan også spire ting du allerede har i kjøkkenskapet. Selv har jeg hatt stor suksess med en eske tørkede erter som hadde gått ut på dato.

LES OGSÅ: Synes du Greta Thunberg «går for langt», kommer du til kort

Når spirene er ferdig, kan de oppbevares i kjøleskapet en ukes tid, omtrent like lang tid som det tar å spire nye godsaker på kjøkkenbenken. Ikke behøver du grønne fingre, ikke behøver du mye utstyr, og ikke behøver du å holde liv i noe over lang tid.

Jeg pleier å si at hvis noe høres for godt ut til å være sant, så er det gjerne det. Spirer er unntaket som bekrefter regelen.

Jeg tror mange av oss har godt av å se at det gror rundt oss. Når de små dyrker karse, lærer de hvordan frø spirer. Jeg blir som en unge, jeg også. Når jeg sjekker minidrivhuset for å se om det har kommet opp noen chiliplanter, vel vitende om at det er for tidlig, så kan jeg gå videre til kjøkkenbenken og se spirede mungbønner som korter ned ventetiden.

For det er ikke lenge til nå. Snart er det vår på ordentlig.

Jeg er klar.

Kommentarer til denne saken