Jepp, du leste riktig, 75.000 meter. Løpet heter Hornindal Rundt og byr på 20 fjelltopper og 5.600 høydemeter som Tobias og co. skal forsere. Alt for sin åtte måneder gamle niese Florence Sofie – og en god sak.

– Du kan vel si at jeg er spent, forteller Tobias Midtlyng Halvorsen.

I oktober fjor ble Tobias' søster Karoline Gylthe Kellgren, og ektemannen Luke, foreldre for første gang. Datteren Florence Sofie ble født med et fødselsmerke i nesten halve ansiktet.

LES HISTORIEN HER: – Vi har møtt folk som skjermer sitt eget ansikt i avsky. Hvordan vil det bli for Florence om folk gjør slikt? (krever innlogging)

Pengeinnsamling

– Ett av rundt 300 barn blir født med portvinsflekk. De fleste i ansiktet, sier Karoline, som er lege.

– Karoline er lege og jobber for å lage en fødselsmerkekonferanse i Norge for å spre kunnskap. Jeg vil også gjøre noe, og tenkte at jeg har to bein og to lunger, forteller Luke Gylthe Kellgren.

Han har dratt i gang en pengeinnsamling som skal hjelpe andre familier i samme situasjon, og bruker løpet til å skape oppmerksomhet. Han får med seg to engelske kompiser, og så Tobias da.

– De tre andre gutta har militærbakgrunn og er vel mer vant til dette en meg, smiler Tobias Halvorsen Midtlyng. Målsettingen er å klare løpet på under 15 timer.

– Jeg har ikke løpt lenger enn to og en halv time sammenhengende hittil. Men jeg skal opp i tre-fire timers turer snart. Jeg har ikke akkurat kunnet prioritere langturer i fotballsesongen, forklarer FKT-keeperen.

Vil du bidra? På birthmark.org finner du giverinfirmasjon om Lukes løp.

 

Tradisjon

– Men hvorfor denne langløpingen?

– I England er det tradisjon å gjøre noe fysisk krevende når man ber andre støtte en innsamlingsaksjon.

Ekteparet har via Facebook kommet i kontakt med organisasjonen Vascular Birthmark Foundation (VBF), som har gitt dem et globalt nettverk av familier som har barn med ulike fødselsmerker.

– Det var VBF som skaffet oss informasjon om behandling og satte oss i kontakt med spesialister, forteller Luke, som via løpet og pengeinnsamlingen vil gi noe tilbake.

22.000 kroner

Målsettingen er å samle inn 2.000 britiske pund, cirka 22.000 kroner. Hittil har det kommet inn 17.000 kroner. De fire vil løpe med flagget til VBF opp fra løpesekken.

– Pengene vil kunne sende fire familier fra Europa til VBF-konferanse. Hvis man ber folk gi penger, må man nesten slite for det. I will hurt myself, smiler briten, vel vitende om at fjelløpet kommer til å bli beintøft.

– Vi er som et lag selv om vi ikke har trent sammen. Blir vi spredd underveis, skal vi sammen over mållinja med VBF-flaggene, forteller initiativtaker Luke Gylthe Kellgren.

Her (ekstern lenke) finner du mer informasjon om Hornindal Rundt, som arrangørene beskriver som Norges tøffeste fjelløp.