– Sier man ifra, blir man ansett som en tyster i fotballmiljøet

POENGSTRAFF: Sandefjords Sabowan Shamohammad skulle ikke spilt kampen mot Re, men sonet for gule kort. Fotballkretsen trekker SF2 to poeng for regelbruddet, men SF2 ender likevel foran Flint i opprykkskampen i 4. divisjon.

POENGSTRAFF: Sandefjords Sabowan Shamohammad skulle ikke spilt kampen mot Re, men sonet for gule kort. Fotballkretsen trekker SF2 to poeng for regelbruddet, men SF2 ender likevel foran Flint i opprykkskampen i 4. divisjon. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Sandefjord Fotball 2 trekkes ytterligere to poeng, men rykker likevel opp til 3. divisjon på bekostning av Flint. – Saken har vært belastende for oss, sier Flint.

DEL

Tirsdag kveld var styret i NFF Vestfold samlet til et ekstraordinært møte. Der ble det enstemmig vedtatt å trekke SF2 to poeng for feilaktig bruk av Sabawon Shamohammad. For to uker siden besluttet det samme styret å ilegge SF samme straff for et annet forhold.

Etter at de fire poengene er trukket fra, ender SF2 opp med 45 poeng, som er ett mer enn Flints 44.

Dermed var det til slutt spillerne på Eik-Tønsberg som ble SFs redningsmenn på veien mot opprykket. Eik slo nemlig byrivalen Flint 4–2 i aller siste serierunde. Hadde Flint vunnet kampen, ville de endt to poeng foran SF2.

LES OGSÅ: Flint kaller fotballkretsens vedtak «urimelig»

– Riktig reaksjon

Sportslig leder i Flint, Espen Røkaas, tar kretsstyrets beslutning til etterretning.

– Jeg syns at saken er grundig framlagt, og at de viktige spørsmålene er drøftet og besvart. Det har vært en ryddig saksgang fra kretsens side.

– Hva syns du om straffeutmålingen?

– Vi tror det er en riktig reaksjon. Sandefjord Fotball har ikke handlet med forsett i denne saken, det er det ingen i Flint som mener. Dette er en ren miss fra SFs side, de har vært uheldig og klønete.

BELASTENDE: Flints sportslige leder Espen Røkaas sier saken har vært belastende for klubben.

BELASTENDE: Flints sportslige leder Espen Røkaas sier saken har vært belastende for klubben. Foto:

LES OGSÅ: Spilte denne SF-spilleren da han skulle ha sonet for gule kort? 

Deler på skylden

Mens den første poengstraffsaken handlet om at SF2 hadde for mange overårige spillere på banen samtidig, handlet den siste om feilaktig soning av gule kort. Ifølge NFFs regelverk skulle nemlig SF-spiller Sabawon Shamohammad ha sonet karantene i bortekampen mot Re. Shamohammad spilte og scoret i den aktuelle kampen.

SF hevdet i sin redegjørelse overfor NFF at kretsen hadde gitt muntlig bekreftelse på at Shamohammad kunne spille kampen. I det ekstraordinære styremøtet tirsdag kveld, konkluderte likevel kretsstyret med at SF må straffes for forholdet.

Ifølge styreleder i NFF Vestfold, Thorfinn Haugen, handler konklusjonen om likebehandling. Samtidig innrømmer han at kretsen i realiteten tar på seg deler av skylden for at SF mister to poeng.

LES OGSÅ: Sandefjord-rot kan gi Flint-opprykk 

Klubbens eget ansvar

– Når alt kommer til alt er det ikke kretsen som har et ansvar for å oppdatere klubbene på regelverket. De kan rådføre seg med oss, men har et selvstendig ansvar for å kjenne regelverket. I denne saken har vi gitt en feilinformasjon som har rammet flere klubber, og det er sterkt beklagelig, sier Haugen.

Det som har gjort sakene om soning av gule kort i årets 4. divisjon i Vestfold ekstra komplisert, er at både Nesjar og Skoppum trakk lagene sine fra serien i sommer. Ifølge NFFs sentrale regelverk, som NFF Vestfold har feiltolket over lang tid, skal gule kort pådratt mot lag som senere trekker seg fra serien, ikke regnes med videre.

Forvirringen rundt regelverket har fått konsekvenser for flere lag. Noen spillere har stått over kamper de kunne spilt, mens andre – som i SF og Shamohammads tilfelle – har spilt kamper de skulle stått over.

LES OGSÅ: – Klart vi skal banke Flint 

– Føles urettferdig

Det var etter å ha undersøkt en annen sak, med SF2-spiller Ole Breistøl i hovedrollen, at NFF Vestfold ble oppmerksomme på sin egen feiltolkning av regelverket. I den saken valgte de å legge forbundets regelverk – og ikke sin egen feilaktige praksis – til grunn.

Dermed ble ikke SF2 straffet for bruken av Breistøl, selv om den var i strid med kretsens tidligere praksis.

Siden NFFs sentrale regelverk ble lagt til grunn i Breistøl-saken, følte kretsstyret at de ikke hadde annet alternativ enn å la det gjelde også i Shamohammad-saken. Dermed ble enden på visa at SF2 mister to nye poeng.

– Dette har vært en fryktelig kjedelig sak. Det er alltid kjedelig når vi oppdager at vi har begått en feil, og må rette opp i feilene på en måte som kan føles urettferdig for noen. Denne saken har endt opp med å føles urettferdig for alle som er involvert, sier styreleder Thorfinn Haugen i NFF Vestfold.

Si ifra eller tie?

Espen Røkaas legger ikke skjul på at Flint har mottatt mange mishagsytringer i forbindelse med sakene.

– Jeg vil presisere at vi ikke formelt har anklaget SF2 for noen ting, men bare tatt kontakt med kretsen når vi ble gjort oppmerksom på feil som er blitt gjort.

Det er ikke alle i fotballmiljøet som har oppfattet det på den måten.

– Det som overrasker meg er at man blir uglesett fordi man påpeker ting som er feil. Sier man ifra, blir man ansett som en tyster i fotballmiljøet. Men er det mer fair å ikke si ifra? Å bare lukke øynene, selv om man vet at andre har hatt en fordel av å ha gjort en feil?

– Det har gjort at både jeg og klubben har opplevd denne saken som veldig belastende.

– Dårlig regelverk

Espen Røkaas understreker at Flint nå er ferdige med saken.

– Selv om vi vet at det i Norge blir trukket fra null til tre poeng for samme forseelse, er vi ferdig med saken. Kretsen har håndtert dette ryddig og SF har ikke gjort noe med vilje, sier Røkaas før han legger til:

– Jeg syns at sakskomplekset avslører at det er et særdeles dårlig regelverk i fotballen som innbyr til konflikter og dårlig stemning mellom klubbene. Det er det som er hovedproblemet her. Jeg håper det løftes til topps i norsk fotball. For hvert år er det et utall lignende saker i Fotball-Norge, som alle blir behandlet forskjellig.

SF misfornøyd

Daglig leder Per Ketil Berg i Sandefjord Fotball er misfornøyd med at NFF Vestfold har valgt å straffe klubben i Shamohammad-saken.

– Vi må få lest begrunnelsen ordentlig, men jeg synes det er strengt å straffe oss. Heldigvis får dette ingen innvirkning på tabellsituasjonen, men vi må jo vurdere om vi skal ta dette videre på grunn av det prinsipielle her, sier Berg.

– Kommer dere nå til  sende en takk til Eik, som slo Flint i siste serierunde?

– Nå føler vel vi at både tabell, resultater og målforskjell totalt sett viser at det sportslig sett er riktig at vi rykker opp. Når Flint går på et tap i den siste kampen, så har de rett og slett ikke vært gode nok, sier Berg.

(Tabellen nederst i saken er ikke oppdatert med tanke på SF2s poengtrekk)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.