For mange fotballglade barn er høstferien tiden for å delta på en fotballskole, før fotballsesongen går mot slutten og kulden skyter inn. Denne uka arrangerte FK Tønsberg en fotballskole i samarbeid med Tine.

For FKT-trener Christopher Barland er det viktig å gi et tilbud til de som ønsker å være med på deres fotballskole, uavhengig av hvor mange som melder seg på.

– Nå er det mange fotballskoler rundt omkring i nærheten her som går samtidig. Vi synes det er fint med bare tretten spillere, og det er viktig å gjennomføre for dem som er her, sier Barland.

Barna er positive

Den lille gruppen som teller totalt 13 spillere, er delt i to grupper etter alder, på hver sin ende av banen. De har i alle fall nok plass å boltre seg på den store Gressbanen. To ansvarlige instruktører holder hver sin gruppe i gang med forskjellig fotballøvelser. Instruktør Ulrich Twagirayezu Glandberger (16) spiller for FK Tønsbergs B-lag. Han forteller at barna vil lære enkle og basiske fotballferdigheter passende sin alder på fotballskolen.

– Vi lærer i hovedsak hvordan de skal sende en pasning, heade en ball og skyte et skudd. Det er de tre hovedmålene når det gjelder fotballferdigheter, sier han.

I tillegg til dette sørger Tine for at de får en T-skjorte, sekk og en sunn lunsj hver dag under hele fotballskolen. De får også lov til å ha det mye moro på egen hånd.

– De virker til å ha det bra her og har sagt mye positivt. Vi er jo ganske snille og lar dem gjøre som de vil av og til. De leker sammen og får nye venner.

Jeg liker at det ikke er så mange her

I den andre spillergruppen finner vi B-lags spilleren og instruktøren, Mathias Aanestad (17). Her holder de på med en øvelse der de skyter ballen mot mål etter å ha gått femten ganger rundt en kjegle. Dette synes mange av barna er gøy. Elias Daniel Swift (11), som til vanlig spiller for Slagen IF, har vært her før og liker at det ikke er så mange.

– Jeg har vært her før, og vet at det er en bra fotballskole. Det beste er at vi får gode tips for å bli bedre fotballspillere. Jeg liker at det ikke er så mange her, nå er det akkurat passe. Når det er for mange her, da er det vanskeligere å få trent og da får man heller ikke nok oppfølging, sier Swift.

En av de få jentene på fotballskolen er Elina Fjeld Smedsrud (9). Hun spiller ikke fotball til vanlig, men hadde lyst til å prøve ut fotball i høstferien.

– Jeg hadde lyst til å prøve fotballskolen, selv om jeg ikke spiller for en klubb. Jeg driver egentlig med håndball. Det er gøy så langt, jeg har lært mer om fotball. Jeg angrer ikke på at jeg ble med, og tror at jeg blir med neste år.

Wilhelm Schmidt Gode (11) spiller for Eik IF. Han er også en gjenganger på FKTs fotballskole. Schmidt Gode liker at det er variasjon mellom å ha det gøy og å spille fotball.

– Det er fint å være her. Vi får spilt fotball og hatt det gøy. Instruktørene er veldig flinke. Jeg har også blitt kjent med nye folk her. 

Fotball skal være gøy

Barland mener det er viktig at barna har det gøy med fotballen, slik at de ikke bare lærer seg det tekniske.

– I denne aldersgruppen fra seks til tolv år skal det være gøy.  Det skal ikke være slik at de kommer hit og bare skal lære massevis om fotball, men å ha det gøy med fotballen er minst like viktig. Vi prøver å påvirke dem til å synes at fotball er gøy, og at de får lyst til å fortsette videre.

Det er for det meste barn fra områdene rundt Tønsberg som blir med i FKT sin fotballskole, i årets fotballskole er det spillere fra Eik, Vear, Slagen og Tjøme.

– Ansvarlig instruktør, Lars Bakkerud, setter opp hele opplegget. Det tar selvfølgelig litt tid til å sette i gang fotballskolen, men du får mye igjen for det. Det er fint å se at barna har det gøy, sier Barland.