Kari Anne er på fotballskolen, men ikke på grunn av fotballen

PASS PÅ! Kari Anne Fevang fra Føflekkreftforeningen var på plass med solkrem, da Eik IF åpnet sin fotballskole mandag i strålende solskinn.

PASS PÅ! Kari Anne Fevang fra Føflekkreftforeningen var på plass med solkrem, da Eik IF åpnet sin fotballskole mandag i strålende solskinn. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

På denne fotballskolen er solkrem like selvsagt som leggskinn.

DEL

– Det er når du ikke aktivt soler deg, at solskader ofte oppstår, sier Kari Anne Fevang.

Uten leggskinn får du ikke spille. Det er en huskeregel alle fotballspillere får innprentet i tidlig alder. Leder Kari Anne Fevang i Føflekkreftforeningen jobber for at spillerne også skal huske solkrem før de tilbringer timevis i sola ute på treningsfeltet.

Idrettsutøvere utsatt

Denne uken er et tusentall barn og unge i farta på distriktets mange fotballskoler. Flint, Eik, Husøy, Ivrig, Nøtterøy, Ramnes, Sem, Teie og Tønsberg Fotballklubb arrangerer Tine fotballskoler.

Sola steker – og skyggene er få på fotballbanene.

– Solskader oppstår ofte når man ikke aktivt soler seg, men bedriver andre aktiviteter i sola. Det er derfor spesielt viktig med bevisstgjøring hos fotballspillere og andre idrettsutøvere som oppholder seg mye utendørs og i direkte sol, sier Fevang.

LES OGSÅ: Kari Anne opplevde å få føflekkreft: – Jeg trodde ikke jeg skulle være i live på 50-års dagen min

Solkrem til alle

Vi treffer henne på Eik IFs fotballskole. Over 250 barn boltrer seg i stekende sol med ballen i sentrum. Det er latter, rop og smil så langt øyet kan se. Men midt i idyllen lurer farene.

– Norge har et hudkreftproblem. Flere enn 2.100 nordmenn får diagnosen hvert år her til lands, og føflekkreft er den mestøkende kreftformen i Norge. For å snu denne trenden jobber Føflekkreftforeningen med generelt informasjonsarbeid rettet mot alle aldersgrupper og samfunnslag, sier Fevang.

På Eiks fotballskole har hun med seg små tuber solkrem med høy faktor.

STRÅLENDE: Sola steker og alle hjerter gleder seg på fotballskolene denne uka.

STRÅLENDE: Sola steker og alle hjerter gleder seg på fotballskolene denne uka. Foto:

– Hvert barn får en solkrem i sekken, sammen litt informasjon. Dessuten får instruktørene på de ulike gruppene en stor tube solkrem, slik at de kan smøre barna ved behov. Selv om mange er flinke og smører seg før de går hjemmefra om morgenen, anbefaler vi å smøre seg en gang til i løpet av dagen, sier Fevang.

Usunne idealer

Hun er opptatt av å skape godt solvett i tidlig alder.

– Det er viktig at bevisstgjøring omkring hudbeskyttelse og solvett skjer blant barn og unge. Slik kan færre vokse opp uten å utvikle føflekkreft eller andre hudkreftsykdommer senere i livet.

Føflekkreftforeningen jobber også i et større perspektiv:

– Mange barn og unge opplever stort forventningspress og prestasjonsjag i hverdagen. Det er viktig med en motvekt til usunne kropps- og skjønnhetsidealer hvor det å være brun sees opp til. Vi mener at det å utøve sport og det å beskytte huden sin er to sider av det å leve sunt.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags