– Jeg har fått en ny sjanse i livet

FOTBALLGLEDE: – Gatefotballtreningene til Frelsesarmeen var et fint sted å begynne etter å ha vært utenfor samfunnet i fem år, sier Per Martin Sivertsen.

FOTBALLGLEDE: – Gatefotballtreningene til Frelsesarmeen var et fint sted å begynne etter å ha vært utenfor samfunnet i fem år, sier Per Martin Sivertsen.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I fem år surret han rundt i amfetamin- og hasjrus. Ute av stand til å få grep på livet. Nå skal Per Martin Sivertsen (25) forsvare Tønsbergs ære i NM i gatefotball.

DEL

EIK: – Jeg har fått en ny sjanse i livet. Den skal jeg ta vare på.

Per Martin Sivertsen myser mot ettermiddagssola som henger lavt over Eikbanen. Glade barnerop høres fra en av de mange knøttekampene som foregår på banene rundt ham.

25-åringen ser ut som hvilken som helst annen ung mann der han sitter på innbytterbenken. Ingen kan se på ham hva han har vært igjennom.

Brå død

Per Martin Sivertsen var en helt vanlig gutt som vokste opp på Eik. Han spilte fotball og hang med kamerater. Akkurat som gutter flest på Eik, Barkåker, Tolvsrød, Teie, Nøtterøy, Husøy, Revetal og i Andebu.

– Jeg spilte på Eik til jeg var 14, men slutta da mange av kompisene mine ga seg. Vi syntes det var kulere å røyke og feste.

Per Martin sier at han festet mye som ungdom, men det gikk i alkohol. Da han var 19 år, skjedde det noe som forandret alt.

– Jeg mistet storebroren min brått. Det var veldig vanskelig å takle, sier Per Martin stille.

Han mistet fotfestet. Alt var vondt og mørkt. Så fant han en fluktvei: Amfetamin og hasj.

– Rusen var en utvei der og da. En vei vekk fra det vonde.

LES OGSÅ: Når fotball blir mer enn en lek

Fem år med rus

I fem år var livet hans preget av rusmisbruket. Han satte seg i gjeld. Stjal fra sine nærmeste. Falt ut av studie- og arbeidsliv. Mistet sine gamle venner. Fikk nye. I feil miljø.

– Jeg ble så jævlig lei av meg selv.

Til slutt klarte han å si stopp. I september i fjor la han seg inn på Vestfoldklinikken. Per Martin takker sine nærmeste for støtten i en tøff tid.

– Ekskjæresten min fikk opp øynene på meg. Hun klarte å overbevise meg om at jeg ikke trengte å ha det sånn hver dag, sier Per Martin.

– Hun skal ha mye takk for at jeg sitter her og er rusfri, det samme skal familien min. De har alltid støttet meg. Jeg er takknemlig overfor alle som har vært – og er – der for meg. Det har hjulpet meg til å akseptere den jeg er – og har gitt meg en ny sjanse .

Per Martin Sivertsen sparker lett til en ball som ligger alene ute på den store gressbanen. Valget av sted for intervjuet er ikke tilfeldig. Fotballen har bokstavelig talt hjulpet ham tilbake på banen.

– Fotball har alltid betydd mye for meg. Jeg skulle aldri ha sluttet å spille som 14-åring. Det angrer jeg på i dag, sier han.

En måned etter at han la seg inn på Vestfoldklinikken kom han over informasjon om det nystartede gatefotballprosjektet til Frelsesarmeen. Det tok ikke lang tid før han troppet opp med leggskinn og knottesko på trening.

– Treningen på fredag var det jeg gledet meg til hele uka, sier Per Martin.

Gatefotballen

Frelsesarmeens rusomsorg i Tønsberg står bak fotballtilbudet. To ganger i uken holder Alf Rune Svensen og Bertel Hjortland treninger på anlegget til Eik IF.

– Det er et tilbud til de som har eller har hatt rusproblemer, som har havnet utpå eller kanskje sittet i fengsel. Kort sagt folk som har hatt eller har vanskelige perioder i livet. Å komme sammen på trening, kan bety mye for spillerne. De får et fast holdepunkt i hverdagen og noe å se fram til, sier Alf Rune Svensen.

Viktig samhold

Per Martin Sivertsen nikker. Han kjenner seg igjen. Han snakker om samholdet. Kameratskapet. Om å komme som du er. Om å føle seg velkommen. Uansett.

Når drakta er på og lissene snørt, er vi alle like i leken rundt lærkula.

– Etter å ha vært utenfor samfunnet i fem år var gatefotballtreningene et veldig fint sted å starte, sier Per Martin.

NM på Lerkendal

Livet har brått blitt mye bedre. Både på og utenfor banen. I sommer jobber han hver dag med gressklipping i Nøtterøy kommune. Bare åtte måneder etter han la seg inn på Vestfoldklinikken.

– Fredag 13. mars.

Svaret kommer uten nøling. Dagen da Per Martin Sivertsen ble skrevet ut fra Vestfoldklinikken. Som en frisk og ny mann.

– Å bli rusfri har vært det tøffeste, men også det beste jeg har gjort i livet mitt. Jeg føler meg sterkere for hver dag. Jeg er veldig glad for at jeg har fått en ny sjanse. Nå skal jeg få det beste ut av resten av livet.

Denne helgen spiller han NM i gatefotball sammen med 15 andre spillere i FA Tønsberg Army. Laget reiste til Trondheim fredag med høye ambisjoner.

– Det hadde vært moro å vunnet hele greia, sier Per Martin og smiler til trener Alf Rune.

– Den viktigste kampen har du allerede vunnet, sier Alf Rune Svensen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags