– Dette er noe vi har snakket om i flere år, og som virkelig trigger oss, sier Jørgen Aukland til Tønsbergs Blad.

Sammen med bror Anders, Egil Nilsen og Eirik Bruland, går han for å slå rekorden på ski over Grønland. Den lyder på seks dager og 22 timer.

– For det første er det en lang skitur – som vi liker, for det andre ligger det en rekord der som kan slås. Dessuten er det noe vi aldri har gjort før, et nytt eventyr. Klart dette trigger oss. Så er det også det historiske aspektet – i sporene til Nansen, fortsetter Jørgen Aukland når han forklarer hvorfor firemannslaget tar den eventyrlige men strabasiøse turen.

15. august 1888 la Fridtjof Nansen og fem andre ut på historiens første dokumenterte kryssing av Grønland.

– Fristende å sove lenger

17 timer skigåing, 1 time til å rigge teltet, 5 timer med søvn og 1 time til å bryte leir. Slik går døgnet på Grønland for Aukland-laget.

– Det blir sikkert fristende å sove lenger, men det kan vi absolutt ikke tillate oss om rekorden skal slås. Her må det selvdisiplin til. Anders og jeg som aldri har overnattet i telt i vinterkulde før – det er klart det blir en ny opplevelse, sier Jørgen Aukland, som legger til at været kommer til å spille en viktig rolle i jakten på verdensrekorden.

LES OGSÅ: – Dette var en skikkelig lagseier!

– Vi valgte mai, da dette statistisk sett er den tiden hvor sjansen for høytrykk og stabilt vær er størst. Er vi uheldige og får mye vind, det er en spesiell slags rullende vind på breen der, kan det bli ekstra vanskelig. Nei, vi må absolutt har været på vår side om vi skal klare det, sier Jørgen Aukland.

Anders går «Birken»

Bror Anders er fortsatt aktiv, og skal gå «Birken» denne helgen. Jørgen har imidlertid lagt opp som konkurranseskiløper – men utfordringen over Grønland tar han på strak arm.

Følgesvennene er altså Egil Nilsen og Eirik Bruland. Nilsen blir lagleder. Han har hatt rekorden over Grønland to ganger tidligere. Skiløper, syklist og fjellfant Eirik Bruland har lang erfaring fra lange økter og teltliv.

Den gjeldende rekorden på ski over Grønland ble satt på forsommeren i 2017 av Trond Hilde, Ivar Tollefsen og Robert Caspersen. De brukte 6 dager og 22 timer.

LES OGSÅ: Skiller lag etter tre år

Som mangeårige ambassadører for Right To Play, ønsker laget gjennom dette verdensrekordforsøket å skaffe ytterligere inntekter til denne internasjonale, humanitære organisasjonen som jobber for å bedre barns skolehverdag i utviklingsland.