I gang med verdensrekordforsøket

IGANG: Ekspedisjonen bestående av Anders og Jørgen Aukland, Egil Nilsen og Eirik Bruland er nå igang på sin ferd over Grønland.

IGANG: Ekspedisjonen bestående av Anders og Jørgen Aukland, Egil Nilsen og Eirik Bruland er nå igang på sin ferd over Grønland. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Etter røffe værforhold de siste dagene, har vinden løyet. Natt til 18. mai gikk starten for Aukland-brødrenes forsøk på å krysse Grønland på ny verdensrekord.

DEL

– Med vind i orkan styrke, måtte guttene ligge å vente på at været skulle løye, skriver Ole Kristian Bøen i en mail på vegne av Team Aukland. Ekspedisjonen består av Anders og Jørgen Aukland, Egil Nilsen og Eirik Bruland.

– I dag skal de opp bredfallet, før de begynner å gå innover på selve platået. Bredfallet er rundt 45 kilometer langt og svært kupert. Målsettingen for dagen er å komme seg opp og helst gå 20–30 kilometer lenger inn, skriver han videre.

Første rapport sier at de etter fire og en halv time allerede har kommet over 20 kilometer inn. Dette er godt foran estimert progresjon.

– Gutta må være forberedt på at kilometerne går vesentlig saktere enn hva de er vant til. Det som blir viktig i dag, er at de ikke brenner for mye krutt, sier den svært erfarne polfareren Lars Ebbesen som bistår gutta underveis.

6 dager og 22 timer

17 timer skigåing, 1 time til å rigge teltet, 5 timer med søvn og 1 time til å bryte leir. Slik går døgnet på Grønland for Aukland-laget.

Den gjeldende rekorden på ski over Grønland ble satt på forsommeren i 2017 av Trond Hilde, Ivar Tollefsen og Robert Caspersen. De brukte 6 dager og 22 timer.

15. august 1888 la Fridtjof Nansen og fem andre ut på historiens første dokumenterte kryssing av Grønland.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags