Reglene er klare, men uklare regler kan redde sesongen for Sandefjord

SPILLEKLAR ELLER IKKE: Ole Breistøl (til venstre) i aksjon mot Flint og Sondre Krogstad Høyem under NM-kampen på Løveid i vår. Var han spilleklar mot FKT2 i august må Vestfold Fotballkrets nå ta stilling til.

SPILLEKLAR ELLER IKKE: Ole Breistøl (til venstre) i aksjon mot Flint og Sondre Krogstad Høyem under NM-kampen på Løveid i vår. Var han spilleklar mot FKT2 i august må Vestfold Fotballkrets nå ta stilling til. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Forvirret? Ikke så rart kanskje, for reglene som gjelder i serien som administreres av Vestfold Fotballkrets kan overprøves av Norges Fotballforbund sentralt. Og eventuelle poengtrekk ved sanksjoner er lavere enn ved protester. Det er bare å henge på!

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hvis både SF2 og Flint vinner sine resterende kamper i 4. divisjon ender Sandefjord på 49 poeng og Flint på 47 poeng.

Da kan kretsstyrets behandling tirsdag kveld av to saker om Sandefjords mulige bruk av ikke-spilleberettigede spillere, bli helt avgjørende for hvem som rykker opp.

Flint var ikke involvert direkte i de to kampene som kretsstyret skal se nærmere på. Hadde Eik eller FK Tønsberg, eller Flint eller noen andre lag i 4. divisjon for den saks skyld, protestert innen fristene, kunne Sandefjord mistet tre poeng per forhold. Når det blir en sanksjonssak etter fristenes utløp, kan Sandefjord miste to poeng per forhold.

Når så NFF kommer på banen med annen praksis enn kretsen i forhold til gule kort, er det god grunn til å spørre hvorfor det er slik. Det er også på sin plass å bruke det ofte misbrukte uttrykket «strider mot folks rettsoppfatning» hvis regelendringer gis tilbakevirkende kraft.

Det er nemlig ingen tvil om hvilke regler som gjaldt omkring gule kort i 4. divisjon for menn i Vestfold 21. august i år.

Denne kvelden spiller serieleder Sandefjord 2 bortekamp i Tønsberg mot FK Tønsberg 2. Ole Breistøl spiller kampen for SF2, til tross for at han fikk sitt tredje gule kort for sesongen mot Flint uken før, og følgelig skulle sonet karantene. Ett av kortene fikk Breistøl i oppgjøret mot Nesjar, et Nesjar-lag som ble registrert trukket 17. august.

Kjernen i saken er da om det gule kortet fra Nesjar-kampen teller eller ikke.

Sandefjord Fotball mener åpenbart at det ikke gjør det, siden de bruker Breistøl. Men kretsens daglige leder Ole Petter Tufte bekrefter at han ikke kjenner til noen henvendelse fra SF om Breistøls spilleberettigelse. At Sandefjord, som en del av toppfotballen, skulle forholde seg kun til NFF og Oslo virker ikke spesielt troverdig når Vestfold Fotballkrets har lokaler vegg-i-vegg på Komplett Arena.

Andre klubber forhører seg imidlertid med kretsen.

Samme 21. august blir det kjent at også Skoppum trekker seg, og tidligere daglig leder Thomas Steen-Hansen i Flint Fotball sender mail til kretsen den formiddagen med spørsmål om de gule kortene strykes mot lag som har trukket seg. Flint-spilleren Christian Steen-Hansen fikk nemlig gult i kampen mot Skoppum.

Kortet følger spilleren, er det klare svaret Steen-Hansen får i to mailutvekslinger. Dermed er det ikke noe tvil om hvilke regler som gjelder 21. august.

19. september dobbeltsjekker Flint igjen, ettersom Christian Steen-Hansen nå har samlet sammen tre gule kort. Svaret er det samme, akkurat som Eik får når de sjekker statusen for Kevin Bråthen etter hans tre gule, hvorav ett mot Skoppum. Bråthen står til og med over kampen mot Runar 2. september.

Men 21. september får klubbene kontrabeskjeden fra kretsen. Gule kort i kamper mot lag som trekker seg gjelder ikke, heter det fra Norges Fotballforbunds juridiske avdeling. Den presiseringen er grei nok og absolutt på sin plass, selv om kretsen da har praktisert regelverket annerledes tidligere.

For opprykkskonkurrent Flint virker det imidlertid svært underlig at denne presiseringen skal ha tilbakevirkende kraft, at Breistøl dermed skulle bli erklært spilleklar en måned etter at han spilte med tre gule.

Den andre saken, som gjelder bruk av for mange overårige i en kamp mot Eik 2. mai burde være enklere. På dommerkortet er Øystein Øvretveit (23), Alexander Gabrielsen (31), Markus Naglestad (26) og Péter Kovács (39) oppført som startende. Reglene sier at annetlag til enhver tid kan ha inntil tre spillere over 22 år (ved årets begynnelse) på banen samtidig. tb.nos video fra kampen viser også at de fire spillerne er på banen når kampen blåses i gang.

I toppfotballen er det kontrollmekanismer som fanger opp feil som disse, mens breddefotballen er basert på tillit og egenkontroll.

Sånn bør det være også. At fotballkretsene skal bruke mye av sine ressurser på kontroll i stedet for utvikling og aktivitet, er det ingen som egentlig ønsker. Mer kontroll ville til sjuende og sist betydd mer utgifter for klubbene. Klubber som jobber hardt i det daglige med å skaffe nok penger. Men det er et stort dilemma for lokalfotballen hvis feil skal lønne seg, og de som påpeker feil sitter igjen med følelsen av å være angivere.

Alle kan gjøre feil. Men fotballfolket forventer litt mer av fylkets flaggskip Sandefjord Fotball, en klubb med et budsjett på 30–40 millioner kroner og flere faste ansatte.

Sandefjord 2 har jo sportslig sett ingenting å gjøre i den lokale 4. divisjonen, og de er der grunnet en administrativ tabbe i fjor som gjorde at laget ble diskvalifisert i 3. divisjon og flyttet ned. At det nå er gjort nye feil er oppsiktsvekkende, når man vet hvor mye støy det generelt har vært rundt annetlagenes deltakelse i seriespillet.

I Sandefjord Fotballs visjon heter det at «klubben skal ha en sterk vinnerkultur og kjennetegnes som innovativ, åpen og kompetent.»

Jeg har stor forståelse for at klubben ikke ønsker å drive saksbehandling i media, men noen kommentar om hva som skjedde og hvorfor det skjedde hadde vært på sin plass. Det hadde vist respekt overfor de andre klubbene og fotballpublikummet generelt. Styreleder Gunnar Bjønness er den eneste som har uttalt seg, han sa til Sandefjords Blad at «det ser ut som en tabbe fra vår side».

Skal lover og regler følges, så er ikke jeg i tvil om at kretsen må ilegge Sandefjord poengtrekk for begge forseelsene. Så får heller hele Vestfolds lag anke et vedtak i styret i Vestfold Fotballkrets videre, og håpe at fotballforbundets ankeutvalg eventuelt sender dem opp i 3. divisjon på bekostning av en av sine samarbeidsklubber.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken