Lørdag 30. juni går starten for det tradisjonsrike turløpet rundt Nøtterøy.

– Vi starter 08.00. Det er for å komme oss avgårde før småbåtene overtar farvannet. Da unngår vi de verste bølgene, sier Bjørn Vidar Stensholt i Tønsberg Kajakk Klubb.

– Kajakk blir mer og mer populært blant den vanlige mosjonist. Hvorfor ikke bli med på Nøtterøy Rundt? oppfordrer han.

– Vi har tradisjonelle konkurranseklasser for de som ønsker å padle raskt, samtidig har vi også klasser for tur- og havpadlere. Dette er et arrangement hvor alle som er glade i å padle kajakk kan delta.

«Tusenvis av tilskuere»

18. august 1935 var første gang Nøtterøy Rundt ble gjennomført, i samme år som Tønsberg Kajakk Klubb ble stiftet. Ni padlere fullførte. Bortsett fra et opphold under krigen har langløpet blitt avholdt hvert år siden.

«Gjennom mange år var Nøtterøy rundt høstens siste langløp, med ganske beskjeden deltakelse. På 1970-tallet ble løpet lagt til sommerferien. De neste 10 år var Nøtterøy rundt landets desidert største kajakkstevne, som på det meste hadde over 190 deltakere fra sju nasjoner – alle padlet full distanse 32 km. Tusenvis av tilskuere samlet seg på bryggene i byen og langs løypa rundt Nøtterøy. Oslo-pressen og NRK Sportsrevyen var på plass og ga fin PR for kajakksporten», heter det på kajakklubbens nettsider.

Padlerne kan velge mellom to distanser: En på 32 km ut Vestfjorden og rundt Nøtterøy. Og en kortere på 15 km som går gjennom Ekenessundet med vendig ved Barneskjær. Starten går fra klubbhuset ved Nordbyen lørdag morgen. For dem som ikke er forhåndspåmeldt, er det mulig å melde seg på en halvtime før start.

Som en service til deltagerne har arrangøren satt opp to drikkestasjoner på den lengste løypa, en ved Tenvik og en ved starten av Årøysund.

OL-vinner kommer

Selv om Nøtterøy Rundt er et turløp for alle, er det flere profiler som har meldt sin ankomst.

Knut Holmann - med tre OL-gull og fire VM-gull - skal konkurrere i surfski. Der møter han Sveriges beste maratonpadler for øyeblikket Jocke Lindberg. Emil Torstensson, som regnes som svenskenes nest beste maratonpadler, har også meldt sin ankomst.

 I tillegg skal Jørgen Aukland og Truls Aabol padle K2 surfski.