Tufte og Borch frykter dopingsabotasje

BRONSE I OL: Roerne Olaf Tufte og Kjetil Borch tok bronse i dobbeltsculler i Rio de Janeiro.

BRONSE I OL: Roerne Olaf Tufte og Kjetil Borch tok bronse i dobbeltsculler i Rio de Janeiro. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Roerne Olaf Tufte og Kjetil Borch tenker begge på hvor lett de kan bli utsatt for dopingsabotasje.

DEL

I et intervju med Aftenposten forteller roerne fra Horten om hvor fort en idrettskarriere kan gå i grus dersom noen skulle begå en tabbe – eller bli utsatt for sabotasje.

Det er i lys av Therese Johaug-saken avisen har snakket med flere av landets beste idrettsutøvere. Mange er skremt over hva som kan skje dersom man ikke er på vakt hele tiden. Johaug ble nylig tatt for doping etter at hun etter eget utsagn brukte en salve for sine såre lepper som viste seg å inneholde et anabolt steroid.

– Lett å tulle med oss

– Jeg vet om utøvere som er på vakt hele tiden fordi de frykter at noen skal ødelegge karrieren deres, men nå orker jeg ikke lenger selv å være så mistenksom, sier Tufte til Aftenposten.

Veteranen forteller at han ofte tenker på at han uforvarende kan havne en situasjon som det Johaug nå befinner seg i.

– Stadig vekk. Hvis folk har lyst til å tulle med oss, er det veldig enkelt, sier Tufte.

Han sier at ulovlige midler fort kan havne i en drikkeflaske.

– Jeg tar mine forholdsregler, men om folk vil meg vondt er det lett å ødelegge for meg. Uten at det finnes noen rettssikkerhet rundt det. Satt på spissen kan man ikke spise hos venner eller på restaurant, for man vet ikke hva som er i maten, sier Tufte til TV2.

Noen blir paranoide

40-åringen fra Nykirke vet om utøvere som har blitt paranoide av den tankegangen.

– Foran OL i Sydney kunne for eksempel svømmeren Ian Thorpe ikke spise sin egen mat. Han byttet den alltid med kompisen for å unngå å havne i dopingtrøbbel dersom maten tilsiktet skulle være tilsatt ett eller annet, sier Tufte.

Han sier det ville ødelagt alt dersom han fikk i seg stoffer som står på dopinglisten.

– Det hadde ødelagt alt for meg, for familien min og for ungene som hadde blitt fryst ut. Det er det marerittet som også Marit Bjørgen forteller om, og der hun kommenterer om det er verdt å satse videre, sier Tufte til Aftenposten.

Fikk feil salve

Olaf Tuftes klubbkamerat Kjetil Borch forteller at han i fjor ble anbefalt feil medisin. Horten-roeren fikk en infeksjon på overleppen under høydesamling i Livigno i 2015. Han fikk råd om å kontakte legevakten på stedet. Der ga den utenlandske legen ham resept på feil salve. Feilen ble heldigvis oppdaget før Borch tok salven i bruk.

Borch er også opptatt av hvor lett det er å sabotere drikken eller maten til utøvere. Ikke minst når lagets energipulver er uten tilsyn på en arena.

– Om det skulle skje, står vi uten noen som helst form for rettssikkerhet. Veien til å bli stemplet «doper» blir kort. Det er så mange flere fallgruver enn det er redningstau for idrettsutøvere.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags