Tirsdag var siste mulighet for Olaf Tufte og Kjetil Borch til å kvalifisere seg til OL, og duoen var nødt til å ende topp to for å få kvalifisere seg til OL.

Den norske båten var overlegne i kvalifiseringen søndag, noe som ga direkteplass i finalen. Der lå de bak Serbia midtveis, men ingen kunne hamle opp med Tufte og Borch, som er lagkamerater i Horten roklubb, i avslutningen.

Hardkjør fra start

Duoen kom inn på 6.14,04 og var drøyt to sekunder foran nærmeste utfordrer. Overfør NRK innrømmer Tufte at han var bekymret for at seieren skulle ryke etter et hardkjør fra start.

– Vi gikk beinhardt ut fra start, alle tar sjansen. Ingen hadde lyst å miste denne billetten. Men etter en stund var jeg ganske kjørt og Kjetil måtte dra litt, og så kom vi sammen litt uti løpet, forteller han til NRK.

– For meg er det da ikke bare fire år som går i vasken, men mest sannsynlig karrieren som går i vasken. Det var veldig deilig å være to i båten i dag, og kjenne at han ikke var villig til å gi seg.

Men det gikk veien for Vestfold-duoen, og Nykirke-mannen Tufte får dermed sjansen til å ro sitt sjette olympiske mesterskap. Han står med gull i singelsculler fra 2004 og 2008 og sølv i dobbeltsculler med Fredrik Bekken fra 2000.

Borch deltok i OL i London for fire år siden, men hadde sitt karrieremessige høydepunkt da han vant VM-gull i dobbeltsculler med Nils Jacob Hoff i 2013.

Ingen nordmenn har flere OL-deltakelser

Tufte sikret Norge en plass i singlesculler da han rodde inn til fjerdeplass i VM i fjor, men har valgt å satse dobbeltsculler. Det betyr at Norge har en plass ledig til OL. Kristoffer Brun og Are Strandli skal delta i dobbeltsculler lettvekt.

Tufte har ikke rodd dobbelsculler i et OL siden sølvet for 16 år siden.

Med OL-plassen kan Tufte føyes til på en eksklusiv liste over nordmenn med seks deltakelser i olympiske mesterskap. Ingen har flere OL på CV-en, men skiskytter Ole Einar Bjørndalen (1994-2014), skytter Harald Stenvaag (1984-2004) og seileren Magnus Konow (1908-1920 og 1928-1948) har like mange.