Ønsker Færder'n varmt velkommen

OMBORD I X-34: Bjørnar Erikstad (til venstre) skolerte ordførertrekløveret Roar Jonstang, Bente Bjerke og Petter Berg i en typisk Færdern-båt; en X-34.

OMBORD I X-34: Bjørnar Erikstad (til venstre) skolerte ordførertrekløveret Roar Jonstang, Bente Bjerke og Petter Berg i en typisk Færdern-båt; en X-34. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Sol og vind fra nord i begynnelsen – som etter hvert dreier til sydlig med solgangsbris, slik at vi kan seile med spinnaker fra Færder og innover til målgang.

DEL

Slik forklarer Bjørnar Erikstad vær- og vindforholdene for den perfekte Færderseilas. Nylig tok seileren/treneren fra Tønsberg Seilforening imot  ordførertrekløveret Bente Bjerke, Roar Jonstang og Petter Berg på Fjærholmen – for en innføring i de seiltekniske og sportslige aspekter ved den store regattaen som om kort tid kommer til å sette sitt preg på både kommende Færder kommune og Tønsberg.

Spennende skjærgårdsseilas

Erikstad har selv vært med på å vinne «Færder'n» noen ganger, så han vet utvilsomt hva han snakker om.

– I og med at målgang nå for første gang er lagt til Tønsberg, eller rettere sagt til Husøyflaket, blir dette en veldig spennende skjærgårdsseilas fra Færder fyr og inn – eller rettere sagt fra Tristeingrunnen ca. en nautisk mil syd for fyret, belærer Erikstad de tre ordførerne.

FÆRDERN-VINNER: Bjørnar Erikstad har vært med på å vinne Færderseilasen flere ganger.

FÆRDERN-VINNER: Bjørnar Erikstad har vært med på å vinne Færderseilasen flere ganger. Foto:

Verken Bente Bjerke eller Petter Berg har drevet med seiling.

– Det var ikke helt vanlig at vi fastboende drev med seiling. Vi holdt oss heller til snekker og robåter, forklarer Tjøme-ordføreren.

– Jeg synes det er viktig å kunne være med og bygge omdømme til nye Færder kommune på denne måten, og jeg synes det er positivt at Tjøme og Nøtterøy tilegner seg et eierskap til Færderseilasen, sier Bente Bjerke. 

LES OGSÅ: Flyttet fra Horten til Tønsberg og nå vil alle være med: – Tønsberg har noe unikt

Seilskutebyen

– Jo da, jeg har båt selv. Ikke seilbåt, riktignok – men å se seil i havna i Tønsberg er svært velkomment, og har utvilsomt et sterkt historisk sus over seg. Tønsberg som seilskuteby har jo lange tradisjoner, sier Petter Berg.

Han synes det er spennende å ta imot så mange folk og båter – og da mener vi spennende i ordets rette forstand:

– Ja visst, det er jo første gang dette prøves her, og det vil jo vise seg om byen og havna virkelig har kapasitet til å ta imot såpass mange, sier Tønsberg-ordføreren.

Viser fram nasjonalparken

Roar Jonstang er den eneste blant de tre ordførerne som har seilerfaring:

– Jeg har seilt endel, blant annet her på Fjærholmen. Ved å få Færderseilasen nærmere Nøtterøy og Tjøme, og med målgang på Husøyflaket, får vi også en fin måte å kunne vise fram Færder nasjonalpark, sier Nøtterøy-ordføreren.

Om Nøtterøy og Tjøme gjennom sine ordførere hilser Færder'n varmt velkommen, så står også «hele» Tønsberg bak denne happeningen. For mens Færderseilasen har hatt målgang i Horten de siste 32 årene, så er det altså Tønsberg som nå for første gang skal være vertsby – og det året regattaen feirer 70 år.

Kontroll på det meste

På spørsmål om alt er klappet og klart fra vertsbyens side, drar Cecilie Sørumshagen litt på det. Hun er daglig leder i Tønsberg Sentrum:

– Vel, vi tror og håper vi har kontroll på det meste – men jeg må benytte anledningen til å takke for støtten fra kommunene. Det er veldig hyggelig at ordførerne har tro på oss. Det har utvilsomt gjort oppgaven lettere, sier Sørumshagen.

KONTROLL: Cecilie Sørumshagen føler hun har kontroll på det utenomsportslige som skal foregå i Tønsberg.

KONTROLL: Cecilie Sørumshagen føler hun har kontroll på det utenomsportslige som skal foregå i Tønsberg. Foto:

Det er Kongelig Norsk Seilforening (KNS) som er sportslig og teknisk arrangør av Færderseilasen når den settes i gang fra Aker Brygge i Oslo på ettermiddagen fredag 9. juni.

Utsiktspunkter

Publikum oppfordres til å stille opp langs regattaløypa.

– Ta båten ut selv, til Vierskjær eller Østre Bolæren for eksempel. Har man ikke tilgang til båt, hvorfor ikke se på her fra Fjærholmen, tipser Bjørnar Erikstad.

– Ellers blir det livestreaming av hele seilasen. Fredag har vi bryggedans på Bolærne, mens lørdag vil det meste skje i Tønsberg, blant annet med Færderfestivalen, legger hun til, Charlotte Svensen i Pulserende Kystperle.

Det snakkes om rekorddeltakelse dette første året som Tønsberg er målby. Noe av forklaringen ligger nok i at det fra og med i fjor ble åpnet for en ny klasse; Turglede – der konkurranseaspektet ikke er særlig gjeldende. Det ble en stor suksess første året, og ser ut til å bli en minst like store suksess i år.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags