Sjakkongen Carlsen forsvarte VM-tittelen

Magnus Carlsen, opprinnelig fra Tønsberg, kan smile etter et tilbakelagt maraton-VM.

Magnus Carlsen, opprinnelig fra Tønsberg, kan smile etter et tilbakelagt maraton-VM. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Magnus Carlsen feiret 26-årsdagen ved å ta sin tredje strake VM-tittel i sjakk. Han knuste Sergej Karjakin i omspillet.

DEL

Sjakkgeniet fra Lommedalen, som er født i Tønsberg og som tilbrakte sine første seks og et halvt år på Husvik, fullførte VM-hattricket med en klar sammenlagtseier etter fire hurtigsjakkpartier i onsdagens omspill.

Etter to remis vant han det tredje partiet. Karjakin måtte vinne det siste med svarte brikker, tok store sjanser og tapte det også. Dermed hadde Carlsen tatt nok en VM-tittel.

– Jeg vil gratulere Sergej for å ha gjort en fantastisk kamp. Jeg følte meg bra etter noen dager med hvile og forberedelser. Det andre partiet var litt frustrerende, sa Carlsen under pressekonferansen og viste til hurtigsjakkpartiet der han rotet bort en klar seier.

LES OGSÅ: Sjakkgeniet ble født i Tønsberg

– Hodet fungerte bedre enn for noen dager siden. Det var planen å gå for VM-tittelen gjennom fire partier i omspillet siden det ble remis i det ellevte partiet. Jeg følte det var bedre enn å satse alt på seier i det siste ordinære partiet, la han til.

Omspill

Triumfen er den mest dramatiske i Carlsens karriere. I forrige uke var han ordentlig på defensiven, men en viktig remis og en forløsende seier i det tiende partiet satte nordmannen på rett kurs. Onsdag knuste han Karjakins titteldrøm.

Etter det 15. partiet var han for første gang i ledelsen, etter det 16. var han mester.

Siden det sto 6-6 etter tolv ordinære partier, måtte mesterskapet i New York avgjøres i omspill. Der taklet bursdagsbarnet Carlsen tidspresset klart bedre enn Karjakin. Russeren havnet ofte i tidstrøbbel.

– Jeg gjorde mitt beste, men det holdt ikke helt inn. Etter tolv partier med klassisk sjakk taklet jeg dårlig overgangen til hurtigsjakk. Magnus utnyttet feilene mine, sa Karjakin.

LES OGSÅ: Magnus Carlsen er verdensmester

Ny opplevelse

I 2013 og 2014 hadde Carlsen full kontroll i VM-kampene mot Vishy Anand. Påkjenningen ble av et helt annet kaliber i glassburet på Manhattan.

Karjakin demonstrerte tidlig sin eminente evne til å forsvare seg i hardt pressede situasjoner. To klare seiersmuligheter glapp for Carlsen i løpet av mesterskapets første dager.

Så begynte Carlsen å slurve. I flere partier gjorde sjakkesset feil som holdt på å koste ham dyrt.

Etter sju strake remis smalt det. Carlsen fikk til slutt svi for tabbene sine, og Karjakin rykket opp i føringen med fire partier igjen. Sjokktapet kom til tross for at verdensmesteren hadde fordel av hvite brikker.

LES OGSÅ: Sjakk-Stein anklages for juks

Snuoperasjonen

Skuffelsen var enorm. Etter partiet nektet Carlsen å snakke med ventende journalister i intervjusonen, og han stormet ut av pressekonferansen før den i det hele tatt hadde begynt.

26-åringen var under massivt press med svarte brikker i det niende partiet. Nok et tap ville langt på vei gitt russisk VM-seier. Og sett med norske øyne så det en stund bekmørkt ut. Carlsen viste svakheter og havnet i akutt tidsnød inn mot den første tidskontrollen. Karjakin klarte imidlertid ikke å sette inn nådestøtet, og til slutt berget Carlsen remis.

I det påfølgende partiet kom vendepunktet. Carlsen klarte endelig å bryte rekken uten seier, og dermed var kampbildet snudd. Nordmannen var tilbake i favorittsetet.

Mange håpet han skulle avgjøre VM i det tolvte og siste partiet, men Carlsen tok ingen sjanser og nøyde seg med remis etter kun 35 minutter. Han følte det tryggeste var å ta knekken på Karjakin i omspillet på sin egen 26-årsdag.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags