Skaterampe i Europa-toppen

UTVIDER SKATEPARKEN: – Vårt mål er å legge til rette for positiv aktivitet blant barn og unge på Tjøme. Vi ønsker oss enda flere forskjellige aktiviteter her på Haugsjordet, sier Carl Benny Håkegård (til venstre) og Jan Thomas Låhne i Tjøme Skateklubb. Foto: Sven-Erik Syrstad

UTVIDER SKATEPARKEN: – Vårt mål er å legge til rette for positiv aktivitet blant barn og unge på Tjøme. Vi ønsker oss enda flere forskjellige aktiviteter her på Haugsjordet, sier Carl Benny Håkegård (til venstre) og Jan Thomas Låhne i Tjøme Skateklubb. Foto: Sven-Erik Syrstad

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tjøme Skateklubb gjør virkelighet av luftige planer. Se opp for spektakulære vågestykker til sommeren!

DEL

TJØME: 20 meter bred blir «verten» når den etter planen er ferdigbygget til sommeren. Og det gjør den – etter Tjøme Skateklubbs opplysninger – til Europas nest største i sitt slag.

– Det er bare danskene som slår oss. I København har de en på 27 meter, sier Jan Thomas Låhne, leder i skateklubben.

Dobbel Dyani

En kald vind feier over Haugsjordet på Tjøme denne dagen og rusker i skateanlegget. Parken kan friste med flere små og store «buer». Den høyeste rampen ruver i terrenget. 4,15 meter høy innbyr den til spektakulære vågestykker både for amatører og proffer.

Det var Adil Dyani, en av tidenes beste norske profesjonelle skateboardere, som donerte vertrampen til klubben. Nå er den klar for å bygges ut til dobbel bredde.

– Hittil har den vært noe i smaleste laget med sine 9,96 meter. Med dobbel bredde blir det både tryggere og mer funksjonell for skaterne, sier Carl Benny Håkegård, parkutvikler i klubben.

Spleiselag til 500.000 kroner

En drøy halv million kroner er utvidelsen av vertrampen kostnadsberegnet til. Et spleiselag av sponsorpenger, spillemidler og dugnadsarbeid skal sørge for at økonomien går i hop. Sparebankstiftelsen DnB NOR har bevilget 330.000 kroner, mens SpareBank 1 Buskerud-Vestfold har bidratt med 50.000 kroner. Tjøme kommune har stilt gratis tomt til disposisjon og sørget for drenering. Spillemiddelsøknad er nettopp sendt.

– Vi ser også for oss at baksiden av «verten», som vender ut mot veien, kan være et egnet sted for reklameplakater for de mange firmaene som har bidratt, sier Låhne og Håkegård.

Det er skatesnekker Gunnar Løge i firmaet «Verktøy i lufta» som skal bygge rampen. Når den og resten av det planlagte prosjektet er på plass til sommeren, kan folk boltre seg på nesten 2.000 kvadratmeter skatepark på Tjøme.

Godt skateklima

Anlegget på Tjøme har mye fokus på «bueskating», men også «vert-skating» som drives i de største rampene; de som er helt loddrette (vertikale) øverst.

– Vert-skating var veldig populært på 80- og begynnelsen av 90-tallet, men så tok street­skating mer og mer over, sier Låhne.

Tjøme, Horten, Oslo og Ulefoss er de eneste anleggene med utendørs vertramper i Norge. Og Tjøme får altså landets aller største.

– Tjøme har et godt klima for utendørs skating. Platene holder seg tørre – og sesongen er lang.

Det kommer stadig skatere fra hele østlandsområdet for å bruke parken. Hver sommer arrangerer klubben en skategalla der også utenlandske proffer deltar.

Ekstremt – og trygt

– Dette er ekstremsport, men skadene er likevel få. Her bruker alle hjelm og knebeskyttere, sier Låhne og Håkegård.

I parken er det ramper som passer for enhver skater. Enten du er fersk eller dreven.

– Den eldste skateren vi kjenner til i vårt anlegg er 56 år.

Jan Thomas Låne og Carl Benny Håkegård er ikke i mål med dette.

– Vi har flere planer på gang kommende halvår, men det må vi nesten komme tilbake til senere, sier de lurt.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags