Ved Fiskebrygga, der ruta for årets maraton begynner, finner man Holmestrand Maraton-grunnlegger Tomas Pinås i hans rette element.

Mye av årets løype foregår i sentrum: 1.500 mennesker i en kontinuerlig strøm i bygatene.

– Det blir som et hurtiggående 17. mai-tog, forteller Pinås til Jarlsberg Avis.

Han håper på feststemning. Flere som bor langs ruta har allerede lovt at de skal sørge for diskomusikk fra balkongene når løpet går av stabelen 5. april. At løpet flyttes fra søndag til lørdag, og fra fjellet til byen, vil også gjøre sitt, tror han.

LES OGSÅ: En mann for de lange løp

Kronglete forhold for bilistene blir neppe til å unngå. Løypa krysser både torget i Jernbanegaten, og hovedveien to steder.

– Bilister må belage seg på omkjøringer, sier Pinås.

Sambands-trente frivillige fra idrettslagene skal dirigere trafikken.

Støtte fra byen

Pinås har stått i kritikk fra pressen om regnskap og fra Norges Friidrettsforbund, som mente de hadde enerett på å arrangere maratonløp. Men dette føler han kun har økt støtten fra byen som helhet.

Politi og kommune er positive til at løpet tar beslag på trafikkflyten i byen denne dagen. Noah og Hydro skal gi tungtrafikken en dags pause. Og hundrevis av frivillige, alt fra pensjonister til ungdomspartier, skal stille opp.

Viktigst av alt er dog at Holmestrand Idrettsforening i år står som medarrangør.

– Vi syns arrangementet er godt, og vi har folkene som kan trå til, sier HIF-styremedlem Janne Hjelmtvedt, som skal legge frivilligkabalen.

– Vi blir minst hundre frivillige. Jeg har ikke begynt å sette opp listene ennå, sier hun.

LES OGSÅ: Finn treningssenteret som passer deg best

Kona sa stopp

Pinås beholder hovedansvaret. Men:

– Det hadde ikke blitt noe maraton i Holmestrand i år hvis ikke HIF hadde blitt med på arrangørsiden. Jeg fikk rett og slett ikke lov av kona å bruke så mye tid på det i år, sier han.

Foran løpene i 2012 og 2013 anslår Pinås at han jobbet et halvt årsverk i året med Holmestrand Maraton, i tillegg til fulltidsjobb som salgsleder.

– Når du først har gått i gang med noe slikt, så baller det på seg. Jeg hadde gått tøft ut i media, og ville skape et så godt maraton i Holmestrand som mulig, forteller 45-åringen.

Og han er fornøyd så langt.

– Flere holmestrandinger er ute og løper enn noen gang, hevder Pinås.

70.000 kroner av deltakeravgiften ble Aktiv mot kreft til del i fjor, og han regner med å kunne sende et tilsvarende beløp til foreningen i år. Men pengene er ikke det viktigste, mener Pinås.

– Det viktigste er at vi får folk opp av sofaen. Forskning viser tydelig at løping motvirker kreft, sier han.