Slik vil vi ha den nye svømmehallen

STOR INTERESSE: Over 3.000 svar på spørreundersøkelsen kommunen la ut i september tyder på stor interesse for den nye, interkommunale svømmehallen i Tønsberg.

STOR INTERESSE: Over 3.000 svar på spørreundersøkelsen kommunen la ut i september tyder på stor interesse for den nye, interkommunale svømmehallen i Tønsberg. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Flere basseng. Bassengflater til svømming og lek. Varmtvannsbasseng og gode parkeringsmuligheter. Det topper ønskelisten når det nå skal bygges ny interkommunal svømmehall.

DEL

I forbindelse med planarbeidet gikk Tønsberg kommune i september ut med en spørreundersøkelse på nett. Over 3.000 svarte på undersøkelsen, og ønskelisten kommer av svarene som ble gitt da man skulle rangere ulike tilbud fra «svært viktig» til «ikke-viktig i det hele tatt».

Klatrevegg, stupetårn, treningssenter og velværeavdeling ble oftest nevnt som ikke-viktig.

– Denne undersøkelsen er ikke representativ for alle brukerne av svømmehallen eller innbyggerne i kommunene. Den viser bare hvordan de som har deltatt i undersøkelsen har svart. Men den viser samtidig et fantastisk engasjement rundt dette prosjektet, sier virksomhetsleder Magnus C. Martin for kultur, idrett og folkehelse i Tønsberg kommune.

Han understreker at det var store forskjeller i ønskene basert på alder og interesser, og at kommunen i det videre arbeidet skal arbeide med å få fram informasjon fra de gruppene som var dårligst representert.

LES OGSÅ: Her kan det bli ny svømmehall

Flest kvinner

– Hvilke konklusjoner kan dere trekke fra svarene?

– Vi mener undersøkelsen støtter opp om den analysen Asplan Viak har gjort i forbindelse med kunnskapsgrunnlaget for nytt anlegg. Det ønskes et bredt spekter av tilbud, og engasjementet tyder på at vi kan få det økte besøket det legges opp til. Vi må få til en ny svømmehall hvor alle som liker vannaktivitet kan finne en plass der de føler seg hjemme, sier Martin.

57 prosent av dem som svarte var kvinner, 43 prosent menn. Hele 62 prosent var i aldersgruppen 25–44 år, de fra 12–19 og over 67 år var dårligst representert. 67 prosent var fra Tønsberg kommune, 25 fra prosent Nøtterøy, i tillegg kom det svar også fra Tjøme, Re, Sandefjord og Horten.

LES OGSÅ: Tusenvis har sagt sin mening om ny svømmehall – og du har fortsatt muligheten

– Bygge for framtida

SATSE: Tidligere svømmepresident Sven Egil Folvik har solid bakgrunn for egne meninger.

SATSE: Tidligere svømmepresident Sven Egil Folvik har solid bakgrunn for egne meninger. Foto:

 

En som følger planene med stor interesse er Sven Egil Folvik. Som tidligere svømmepresident, generalsekretær i europeisk svømming og høyskolelektor i idrett med svømming og stup som hovedidretter, har han solid bakgrunn for egne meninger.

– Jeg er veldig glad for initiativet til bygging, og jeg sitter her og heier på prosjektet. Men jeg håper de som tar avgjørelsene løfter blikket og bygger for framtida, sier Folvik.

Han applauder tanken om et opplæringsbasseng og støtter idrettens ønske om å få til et 50-metersbasseng.

– Skal dette bli et prosjekt som dekker både idrettens og folkets behov mener jeg et 50-metersbasseng er det eneste riktige. Hvis det bygges et stupebasseng ved siden av et 25-metersbasseng så er det ikke mye som skal til før det blir 50 meter. Ved å dele 50-metersbassenget på tvers økes utnyttelsesgraden og flere grupper kan få tilbud, mener Sven Egil Folvik.

Alternativ to

Utvalget for kultur, idrett og folkehelsa hadde svømmehallplanene til behandling i sitt møte tirsdag. Utvalget støttet innstillingen om å gå for alternativ to (se faktaboks). I tillegg ble det vedtatt å utvide styringsgruppa for prosjektet med en representant for opposisjonen.

Saken går nå videre til behandling i formannskapet 30. oktober og bystyret 8. november. Den politiske prosessen setter rammene for totalstørrelse og økonomi, romprogrammet spikres ikke i denne omgang.

– Vi har som mål å øke vannflaten fra 600 til cirka 2.000 kvadratmeter. 50 meters basseng eller ikke avgjøres senere i behandlingen. Vi har et godt samarbeid med vannidrettene, og en bred forankring skal sikre en god kombinasjon for opplæring, helse, idrett og generell vannaktivitet, sier virksomhetsleder Magnus C. Martin.

LES OGSÅ: Færder vil ha svømmehall sammen med Tønsberg 

Ny svømmehall

Det er utredet tre forskjellige alternativer for hva et nytt interkommunalt svømmeanlegg skal inneholde. Utvalget for kultur, idrett og folkehelse i Tønsberg støttet tirsdag det som omtales som alternativ 2. Dette inneholder;

  • Konkurransebasseng på 25 x 21 meter.
  • Ekstra basseng for opplæring og eget basseng til 10 meter stup, samt utebasseng.
  • Familiebad med småbarnsbasseng, boblebad, sklier, basseng med blant annet bølger og motstrøm.
  • Velværeavdeling, varmtvannsbasseng og ulike installasjoner for hopp, stup, klatring med mer.
  • Sauna, garderober, vestibyle og kafé/kjøkken.
  • Totale byggekostnader anslås til 530 millioner kroner brutto. Men momsrefusjon og spillemidler til et interkommunalt innlegg reduserer nettokostnaden til 355 millioner kroner.
  • I kommunens anleggsplan er målet ny hall i løpet av 2023.
  • Det er beregnet to års prosjektering og to års bygging etter at tomtevalget er gjort.
Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags