Gå til sidens hovedinnhold

Bor og blogger hos gangster

Artikkelen er over 11 år gammel

TØNSBERG: Forfatter Joachim Førsund dropper VIP-tribune og femstjerners hotell under VM i Sør-Afrika. Tønsberg-mannen skal bo og leve i lag med en gammel gangster i Soweto.

For fire år siden reiste Førsund og kompis Egon Holstad til VM i Tyskland i leid bobil. Det endte med den kritikerroste fotballboka «Bobilmemoarer – VM i Tyskland 2006». I år blir det derimot ingen bok fra forfatterduoen.

– Vi reiser til Sør-Afrika på oppdrag fra TV2. Meningen er at vi skal blogge for dem under mesterskapet, sier Førsund.

LES MER: Skriblerier og driblerier.

Skutt i ryggen

Denne gangen styrer han unna VIP-fasiliteter og presseakkrediteringer. Førsund skal skildre hvordan den vanlige sørafrikaner opplever VM. Og da må han også leve som dem og sammen med dem.

TIPS OSS: Har du noen morsomme VM-tips? Er du en ihuga fan av et landslag, eller har du planlagt å gjøre noe ekstra ut av TV-sendingene? Tips oss her!

– Vi skal bo i Soweto, hos en fyr som heter Funky. Han er en gammel gangster som sitter i rullestol etter å ha blitt skutt i ryggen for noen år siden. Nå er han fotballtrener, og en slags lokal høvding, sier Førsund.

Som sowetanere

Bloggparet fra Norge har hyret rom hos Funky i tre uker.

– Vi skal bo hjemme hos ham – og unner oss ingen europeiske privilegier. Vi skal leve som vanlige sowetanere, se kamper på en bølgeblikk-bar kalt The Schack, spille litt på løkka, henge med Funky og gjengen hans.

Det betyr samtidig at Førsund ikke kommer til å se noen kamper fra tribuneplass. Folka han skal bo sammen med har ikke råd til billetter. Da dropper også Førsund det. Uten at han depper av den grunn.

LES MER: Perfekt vorspiel til VM-festen.

Farlig område

– Vi har sett så mange kamper Egon og jeg, at det er dette livet som er det attraktive for oss, ikke livet som VIP-gjest fra Europa.

Joachim Førsund er ikke ukjent med hva som venter ham i Soweto. Som regiansvarlig på NRK-serien «Fotballkrigen» var han og Bård Tufte Johansen i Soweto for å skildre nabofeiden mellom Kaiser Chiefs og Orlando Pirates.

Farlig by

Johannesburg er regnet som en av de farligste byene i verden. Kriminaliteten er skyhøy. Likevel er ikke Førsund engstelig før avreise.

– Det er klart vi kjenner risikoen, men så lenge vi ikke raller rundt i mørke gater om natta, skal vi klare oss bra. Funky er et samlingspunkt i sitt nabolag, og ingen kommer til å plage oss. Jeg har vært mye rundt i Soweto, og kriminalitet-statistikken er ikke så stygg der som i andre deler av Johannesburg, sier Førsund til Tønsbergs Blad.

I stedet for å engste seg, gleder Tønsberg-forfatteren seg seg til å oppleve det første fotball-VM på afrikansk jord – sammen med afrikanerne.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.