Idrettsskolen tar grep mot belastningsskader

SATSER PÅ SCREENING: Rektor Fredrik Aukland (til venstre) og toppidrettssjef Geir Erlandsen har trua på sitt nye screeningprosjekt.

SATSER PÅ SCREENING: Rektor Fredrik Aukland (til venstre) og toppidrettssjef Geir Erlandsen har trua på sitt nye screeningprosjekt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Svake punkter hos elevene kartlegges fra første dag og treningen spesialtilpasses – i jakten på å slippe belastningsskader.

DEL

Wang Toppidrett i Tønsberg er i full gang med høstens «storsatsing», nemlig systematisk screening av alle nye elever.

– Vi er midt oppe i det nå, og screener for tiden alle de nye førsteklassingene – som er ca. 60. Tilbakemeldingene fra både elever og trenere er bare positive, likeledes erfaringen til Sølvi Balsnes – fysioterapeuten som utfører screeningen, sier toppidrettssjef Geir Erlandsen på Wang Toppidrett til Tønsbergs Blad.

SAMTALE: Håndballspiller Karoline Lønn Jonassen (til venstre) fra Teie i samtale med fysioterapeut Sølvi Balsnes.

SAMTALE: Håndballspiller Karoline Lønn Jonassen (til venstre) fra Teie i samtale med fysioterapeut Sølvi Balsnes. Foto:

En screening gir oversikt over kroppens fleksibilitet, stabilitet og styrke. Hensikten med testene som utføres er altså å kartlegge ubalanse/svake punkter – og i neste omgang utarbeide korreksjonsøvelser. Hovedmålet er altså å unngå belastningsskader.

Alle analyseres

Screening er blitt et velkjent begrep idrettsmiljøer, mens andre gjerne oppfatter det som noe fremmed. Det handler altså om en systematisk fysisk kartlegging, eller analyse om man vil, av hver enkelt elev. En screening gir oversikt over kroppens fleksibilitet, stabilitet og styrke – og det dreier seg altså om å finne ubalanse.

– Sølvi Balsnes bruker mellom 15 og 25 minutter på screeningen pr. elev. Hun skal etter hvert også jobbe med skadeforebyggende tiltak og trening. Mye av poenget med denne screeningen er å kunne plukke opp ting på et tidlig tidspunkt, og så kunne sette i gang individuell tilpasset trening, sier Erlandsen.

SCREENING: Fotballspiller Joachim Aaby Vinje fra Flint undersøkes av fysioterapeut Sølvi Balsnes.

SCREENING: Fotballspiller Joachim Aaby Vinje fra Flint undersøkes av fysioterapeut Sølvi Balsnes. Foto:

Bedre helse

– Vi satser mye på dette, og tar tak i elevene fra dag en. Vi har diskutert  satsingen med Olympiatoppen, og med de trenerkreftene vi har så kan vi tilpasse mye til hver enkelt. Til sjuende og sist handler dette om bedre helse for den enkelte, gjennom særlig skadeforebygging og restitusjonstrening, og forhåpentligvis enda bedre effekt av all treningen de legger ned, sier toppidrettssjefen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags