(Nettavisen)

WC 10 km skøyting Toblach - Italia

Lørdag 3. februar

Første start herrer kl 15.00

Live odds etter rennstart

Konkurransen vises på TV3 og Viaplay

Det nærmer seg vinterens høydepunkt, VM i Planica, og kommende helg er den siste testen før det hele braker løs.

Generalprøven er i Toblach, og det er sprint skøyting på fredag, 10 km skøyting på lørdag, før helgen avsluttes med stafetter på søndag.

Toblach er et kjent sted for langrennsløperne. Det første verdenscuprennet for kvinner gikk her i 1988, mens herrene var her første gang i 1993. Frem til 2010 var de sporadisk innom, men fra 2010 til 2021 var det Tour de Ski eller rene verdenscuprenn i Toblach hver vinter.

Disse stiller for Norge

Harald Østberg Amundsen - Asker SK

Iver Tildheim Andersen - Rustad IL

Pål Golberg - Gol IL

Hans Christer Holund - Lyn Ski

Johannes Høsflot Klæbo - Byåsen IL

Simen Hegstad Krüger - Lyn Ski

Sjur Røthe - Voss IL

Didrik Tønseth - Byåsen IL

All oddsen på 10 km skøyting finner du her

10 km skøyting menn

Lørdagens 10 km skøyting i Toblach blir en spennende distanse, og en slags generalprøve før 15 km skøyting i VM. Dette er øvelsen det har vært størst diskusjoner rundt før mesterskapet, i forhold til om Klæbo skal gå eller ikke.

Norge har et brutalt sterkt lag på papiret, der tittelforsvarer Hans Christer Holund allerede er klar. Harald Østberg Amundsen, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe, Didrik Tønseth og Johannes Høsflot Klæbo kjemper om de fire plassene Norge har på distansen.

Av disse er det Klæbo som har de svakeste resultatene på distansen så langt i år, og lørdagens renn er en fin mulighet for Klæbo til å overbevise.

Han så skarp ut på fredagens sprint, men det har han jo for vane å gjøre. Det som taler til Klæbos fordel er at løypen i Toblach ikke er av de tøffeste. Det er mye dobbeldans, noe som bør passe teknikeren fra Trondheim bra.

Han gikk til topps på denne distansen under åpningen på Beitostølen, men i verdenscupen har han aldri vunnet et skøyterenn med individuell start. Det kan selvsagt skje når som helst, og tror du på Klæbo gir seier til trønderen 4.50 i odds.

Simen Hegstad Krüger hever seg fra Les Rousses

Simen Hegstad Krüger ville under normale omstendigheter vært den store favoritten før dette løpet, for på skøyting individuell start er han svært vanskelig å knekke.

I tillegg ligger Toblach 1200 meter over havet, og da er det litt tynnere luft. Dette biter vanligvis ikke på høydedyret Krüger.

Men etter Tour de Ski fikk han korona igjen. Han var tilbake i Les Rousses forrige helg, og det var mye som manglet på toppformen.

På fredagens 10 km skøyting ble han nummer 60, drøye to minutter bak vinneren. Søndagens 20 km klassisk fellesstart var noe bedre. Da endte han på 24. plass, knappe to minutter bak Klæbo som vant.

Nå har han fått en uke til på seg, og vil nok være friskere i Toblach, men om det holder til seier tviler vi på. Oddsen på at han går til topps er 6.00, hvis man vil forsøke seg på et lite langskudd.

Harald Østberg Amundsen vinner igjen

Den største favoritten er Harald Østberg Amundsen. Mannen med den tunge forsesongen klinket til med et overlegent NM-gull på 15 km, før han dro til Les Rousses og vant 10 km skøyting ganske suverent.

Amundsen var langt nede før jul med korona og treningspause, men virker nå å ha funnet seg selv på akkurat riktig tidspunkt.

Han er en nytelse å se på når han effektivt danser seg gjennom terrenget, og løypen i Toblach skal passe skøytespesialisten godt.

På fredagens sprint gikk han en god prolog, og endte på 12.plass. Selv om det ble 16. plass til slutt, var det fin formbeskjed av mannen som ikke er en utpreget sprinter.

Vårt tips er at Harald Østberg Amundsen leverer nok et toppløp, og vinner i Toblach. Det spiller du på her til 2.75 i odds