(Nettavisen)

WC sprint skøyting Toblach - Italia

Fredag 3. februar

Prologene starter kl 12.00

Finalene starter kl 14.30

Live odds etter rennstart

Konkurransen vises på TV3 og Viaplay

Det nærmer seg vinterens høydepunkt, VM i Planica, og kommende helg er den siste testen før det hele braker løs.

Generalprøven er i Toblach, og det er sprint skøyting på fredag, 10 km skøyting på lørdag, før helgen avsluttes med stafetter på søndag.

Toblach er et kjent sted for langrennsløperne. Det første verdenscuprennet for kvinner gikk her i 1988, mens herrene var her første gang i 1993. Frem til 2010 var de sporadisk innom, men fra 2010 til 2021 var det Tour de Ski eller rene verdenscuprenn i Toblach hver vinter.

Det norske laget på fredagens sprint

Menn:

Pål Golberg - Gol IL

Matz William Jenssen - Njård langrenn

Johannes Høsflot Klæbo - Byåsen IL

Even Northug - Strindheim IL

Sindre Bjørnestad Skar - Bærums Verk og Hauger IF

Håvard Solås Taugbøl - Lillehammer SK

Erik Valnes - Bardufoss og Omegn IF

Kvinner:

Elena Rise Johnsen - Asker SK

Maria Hartz Melling - Konnerud IL

Mathilde Myhrvold - Vind IL

Hanne Wilberg Rofstad - Byåsen IL

Ane Appelkvist Stenseth - Grong IL

Lotta Udnes Weng - Nes Ski

Tiril Udnes Weng - Nes Ski

Sprint menn

Det gikk litt opp og ned for Johannes Høsflot Klæbo i Les Rousses forrige helg. Han hadde en tung 10 km skøyting på fredag der han endte på åttendeplass, med fem nordmenn foran seg på listen. På lørdagens sprint fungerte det mer som normalt, men for en gangs skyld havnet han i litt trøbbel.

Like før oppløpet ble det kamp om posisjonen med svenske Edvin Anger, og det var nok til at Klæbo akkurat ikke klarte å hente Richard Jouve. Andreplassen var sur, men Klæbo viste på søndagens 20 km at han hadde mer på tanken.

I de tøffe franske løypene ble feltet sprengt, og på slutten var det seks løpere som kjempet om seieren. Fire norske samt Iivo Niskanen og William Poromaa. Pål Golberg ga seg først, mens resten kjempet hele veien inn. Da var selvsagt Klæbo sterkest på oppløpet og tok seieren foran Niskanen og Poromaa.

Det rennet ga nok trønderen tilbake litt av selvtilliten, som kanskje minket litt i løpet av fredagens og lørdagens nederlag.

På fredag er det favorittøvelsen til Klæbo på programmet. Sprint i skøyting har han dominert på en måte som er nesten uvirkelig.

Hvis han holder seg unna trøbbel, noe han vanligvis er helt rå på, viser han ryggen til feltet hver gang. I Toblach er det også en løype som skal passe han bra. Den er ganske flat med noen avgjørende svinger, og i de lette tekniske partiene er det ingen som er i nærheten av farten til trønderen.

Tøffest konkurranse får han kanskje av Richard Jouve igjen. Franskmannen ble nummer to bak Klæbo i Livigno, og vant som nevnt i Les Rousses sist helg. Han er i knallform, men denne gangen tror vi han få bank av sprintkongen fra Trondheim.

Vårt tips er at Johannes Høsflot Klæbo vinner sprinten i Toblach. Det spillet leverer du her

Sprint kvinner

Hos kvinnene var det en norsk løper som leverte varene i forrige ukes sprint. Kristine Stavås Skistad var best i prologen, og bare fortsatte den suverene gåingen i heatene. I finalen parkerte hun alle og de svenske stjernene måtte slukøret konstatere at de var sjanseløse.

I Toblach er ikke Skistad med. Hun er hjemme og har startet forberedelsene til VM i Planica, og da er det nok duket for svensk jubel igjen.

Jonna Sundling slet med sykdom på forsesongen, og gikk sine første renn i verdenscupen i Livigno for en drøy uke siden. Da klinket hun like godt til med seier på første forsøk. I Les Rousses forrige helg fikk hun bank og ble nummer syv, men det var i klassisk.

I skøyting er hun sterkere, og når hun er på sitt beste kan hun sprenge et felt selv på sprint.

Verdenscupleder Tiril Udnes Weng er tilbake på start. Hun ble forkjølet etter Tour de Ski, og får en fin test før VM. Hun trenger nok noen renn i kroppen før hun er tilbake på sitt beste, så en topplassering i Toblach vil være en bonus.

Sundling vil nok igjen få hardest konkurranse av Maja Dahlqvist og Emma Ribom. De var nærmest i Livigno, og Dahlqvist spurtet faktisk ned Sundling på oppløpet i teamsprinten. Det tror vi ikke skjer denne gangen.

Vårt tips er at Jonna Sundling vinner i Toblach. Det spiller du på her til 2.25 i odds