(Nettavisen)

Denne ukens søndagskupong består av fem kamper fra Eliteserien, to fra Premier League, tre fra italiensk Serie A, en fra tysk Bundesliga og en fra spansk La Liga. Bonuspotten er på ca. 1,1 millioner kroner. Innleveringsfristen er kl. 14.55.

Det er ca. 433 millioner kroner i eurojackpot-potten. Spillefrist tirsdag kl 19

1. Kristiansund - Rosenborg
Etter flere gode sesonger siden opprykket til Eliteserien i 2017, har det sjette året på rad i øverste divisjon vært en prøvelse for mannskapet til Christian Michelsen. Etter de 12 første kampene så det ut som de skulle sette tidenes dårligste poengrekord i Eliteserien. Da sto de med 0-1-11 og virket fullstendig fortapt. I hjemmekampen mot Odd den 24. juli (2-2) tok de sitt første poeng på nøyaktig tre måneder, og siden den kampen har det sett bedre ut. De 11 siste har gitt 4-3-4 og i skrivende stund har de faktisk muligheten til å begge plassen. Det er seks poeng opp til Sandefjord på kvalifiseringsplass med syv kamper igjen å spille. De har ikke råd til noen feilskjær i de resterende oppgjørene, og skal de klare dette bør også Rosenborg beseires søndag kveld. Kaptein Dan Peter Ulvestad er usikker etter lyskeskaden han fikk mot Strømsgodset i forrige kamp. Andreas Hopmark (legg), Pawel Chrupalla (Covid) er tvilsomme, mens Coly (strekk/kampbelastning) og Aasbak er ute. Kalludra mangler også med suspensjon.

Rosenborg har på sin side vært solide i flere måneder, og har krøpet opp på tredjeplass på tabellen, poenget bak Lillestrøm på sølvplass. I sin siste kamp slo de nettopp Lillestrøm 3-1 hjemme på Lerkendal. Også i starten var de vanskelige å slå, men for mange uavgjorte kamper gjorde at de ble hengende etter lagene i toppen, og etter de 8 første oppgjørene sto de med 2-5-1. Siden de banket Vålerenga 4-0 på Intility 29. mai har Rosenborg plukket 32 poeng i serien, og det er kun Molde som poengmessig har vært bedre i denne perioden. De har scoret 38 mål på de 15 kampene som er spilt, og det er bare Molde og Bodø/Glimt som såvidt har vært skarpere foran motstanderens mål med sine 39 hver. Det oser scoringer av dette unge Rosenborg-laget, og med Ole Sæter og Casper Tengstedt på topp skal Kristiansunds forsvar jobbe knallhardt for å stoppe medaljejaktende trøndere. Før søndagens oppgjør har Rosenborg kun Jonathan Augustinsson og Kristall Mani Ingason som helt sikkert er uaktuelle. Sam Rodgers, Stefano Vecchia og Ole Sæter er trolig klare, og spesielt Sæter er en viktig mann for trønderne.

Rosenborg er et bedre lag enn Kristiansund, og selv om trønderne har tapt sine to siste bortekamper og Kristiansund har vunnet sine tre siste hjemme, tror vi mest på trøndersk jubel denne gangen. Helt sikre er vi dog ikke, og vi spiller B på 96-rekkeren og UB på 432-rekkeren.

2. HamKam - Jerv
HamKam lå ganske trygt an på tabellen lenge, men i likhet med flere andre har de slitt med å holde følge etterhvert som sesongen har skridd frem. Selvfølgelig kan salget av Kristian Eriksen til Molde være en faktor i det bildet, for fasiten viser at de nå har vunnet kun en av de tolv siste seriekampene. Den kom fjerde sist hjemme mot Haugesund når de vant 1-0, mens de tre kampene etter det alle har endt med tap for Sarpsborg 08, Viking og Odd. Det gjør at HamKam nå er faretruende nær kvalik med sine 23 poeng, hvor de kun har ett poeng ned til Sandefjord som akkurat nå har kvalikplassen med 22. Kongsro er ute med karantene her, mens Dunn fortsatt er skadet.

Et lag som nok allerede har innsett sin skjebne er Jerv. Med ti tap på de elleve siste er det så mørkt som det kan få blitt, og med 14 poeng ligger de helt nederst på tabellen. Det er åtte poeng opp til Sandefjord på kvalik med sju kamper igjen, og da trengs det ikke bare ett, men kanskje to mirakler til før det går. For på bortebane går det langt mellom poengene, og de har fortsatt ikke vunnet en kamp på bortebane. 0-1-10 taler sitt tydelige språk, og Jerv blir nok å finne i OBOS-ligaen neste sesong.

HamKam og Jerv kjemper om å ha den dårligste formen for tiden, men her har HamKam en enorm mulighet til å ta tre uhyre viktige poeng. H.

3. Haugesund - Odd
Med 5-1-2 på de åtte siste har Haugesund funnet en viss stim her i det siste. To fine hjemmeseire over Tromsø (2-1) og Rosenborg (2-1) samt uavgjort borte mot Bodø/Glimt i de tre siste er sterke tall, og nå seiler Haugesund mot en ganske så trygg plassering på tabellen. For en 10.plass og 29 poeng er sju poeng over kvalik, og med sju kamper igjen å spille bør det holde til ny kontrakt. Med 20 poeng på tolv hjemmekamper har de levert ganske kurant på eget gress, og fem seire på de sju siste her er flott levert nå på tampen av sesongen. Både Zafeiris og Reese er ute med karantene, mens Liseth fortsatt er skadet.

Odd har også de levert ganske så nydelig nå i det siste. De varierer som alltid veldig hvor resultatene går i bølger, og nå er de inne i en veldig positiv trend med fire seire på de fem siste kampene (4-1-0). De er nok best hjemme, men med 15 poeng på elleve bortekamper er de faktisk også det fjerde beste bortelaget så langt selv om de kun har scoret ti mål på fremmed gress. Deres siste bortekamp ble vunnet 3-1 over Sandefjord, men nå møter de noe verre motstand. Med en 7.plass og 33 poeng ligger de kun målforskjellen bak Viking på sjette, og Odd kan gå mot en klart godkjent sesong i deres første år med Paco bak spakene. Diomande er eneste fravær.

Haugesund har levert varene her hjemme nå, mens Odd også e inne i en fin bølge. HU skal kunne være nok.

4. Sandefjord - Sarpsborg 08
Sandefjord er fortsatt på kvalik med 22 poeng. Raden med kamper begynner å lyse både rødt og gult, men det lenge siden det har blitt seier og tre poeng. 0-2-6 siste åtte er vond lesning, og 0-4 borte mot Vålerenga sist var den siste skuffelsen. De eneste poengene på de åtte siste har kommet her på hjemmebane med uavgjort mo Viking og Strømsgodset, men totalt sett er de dårligst av alle på eget gress med skarve sju poeng på elleve forsøk. Fortsatt har de bare poenget opp til HamKam på trygg grunn, mens de har seks poeng å gå på ned til Kristiansund under streken. Singh, Risan Mørk og Moen Foss er skadet, mens også Chaib er usikker.

Sarpsborg 08 var på vei helt ned i den tjukkeste gjørmen for noen runder siden etter at de tapte hele åtte kamper på rad. Men så snudde det plutselig, og nå står de med tre strake seire over HamKam, Aalesund og Jerv. Det har gitt ni viktige poeng, og med det er Sarpsborg 08 atter en gang borte fra bunnen hvor de nå befinner seg på en 11.plass med 28 poeng. Det er små marginer i denne ligaen, og med seks poeng ned til dagens motstander Sandefjord på kvalik kan en seier her bety enormt mye for begge lag. Tolv poeng på elleve bortekamper er middels. Utvik er skadet, mens både Wichne, Opseth og Mogensen er usikre.

Sandefjord er seriens dårligste hjemmelag. Sarpsborg 08 var ute på dypt vann, men har hentet seg opp igjen med tre strake seire. UB.

5. Aalesund - Viking
Nå begynner det å bli en stund siden Aalesund har hat noe særlig form å vise til, og Aalesund har egentlig slitt helt siden de mistet toppscorer Sigurd Haugen tidlig i sommer. En seier på de ti siste er smalt, og 1-3-6 gjør at de har nærmet seg bunnen av tabellen mer og mer utover sesongen. Sist var de sjanseløse borte mot Molde når de røk 0-3, og nå har de kun tre poeng ned til Sandefjord på kvalik fra sin 12.plass og 25 poeng. Her hjemme er det heller ikke mye trygghet å hente, hvor de står med 13 poeng etter elleve kamper. Ammitzbøll er skadet, mens Andersen er usikker.

Viking er enda et lag som har slitt veldig i midtperioden av denne sesongen. Etter fem kamper uten seier slo de noe tilbake med 2-1 borte over HamKam nest sist, men sist skuffet de igjen når det bare ble 2-2 hjemme mot Tromsø. Europaeventyret ble til slutt en fiasko i den avgjørende playoffen, og med en 6.plass i serien går det mot en helt middels sesong for klubben som kanskje solgte seg bort fra både medaljekamp og E-cup i sommer. 14 poeng på tolv bortekamper er helt midt på treet. Med ni poeng opp til Vålerenga på femte har de egentlig meget lite å spille for her i de siste rundene. Auklend er ute med skade, mens De Lanlay, Pattynama og Hagen alle er usikre. Brekalo må stå over med karantene.

Viking har ikke særlig mye å spille for nå, mens Aalesund bør ha motivasjonen i orden ettersom de kjemper der nede i gjørma. Vi prøver HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

6. Manchester City - Manchester United
Manchester City dundrer på, og er laget som er nærmest serieleder Arsenal på tabellen. Arsenal i topp har 21 poeng, mens Manchester City kommer like bak med 17 poeng og en kamp mindre spilt. Med 5-2-0 har de fortsatt ikke tapt, og det er kun på bortebane noen har klart å ta noen poeng fra Erling Braut Haaland & Co. Her hjemme har de slått Bournemouth (4-0), Crystal Palace (4-2) og Nottingham Forest (6-0), og 14 mål på tre kamper viser at det skal mye til for å tukte de på eget gress. Sist smadret de Wolves 3-0 på bortebane også, og tar man med kampene i CL har de 5-1-0 på sine seks siste. Helt på topp har de vår alles Haaland, som har dunket inn enorme elleve mål på de sju første seriekampene. Det eneste vi frykter er statistikken, for den viser at Manchester City noe overaskende har slitt her hjemme i derbyet de siste årene hvor de fem siste viser 2-0-3 fordel United selv om City vant enkelt 4-1 forrige sesong. Phillips og Stones er fortsatt ute.

Manchester United begynner å komme inn i skinnet sitt igjen under den nye treneren ten Hag. De fire siste kampene har nemlig vært meget pene, iallfall i poengfangsten. 2-1 hjemme over Liverpool, 1-0 borte mot Southampton, 1-0 borte over Leicester og 3-1 hjemme over Arsenal svinger godt, og plutselig er humøret tilbake i troppen og laget seiler i medvind. En 6.plass med tolv poeng gjør at de fortsatt ligger utenfor E-cup, men det skal nok ikke lenge til før de er oppe der hvis denne formen fortsetter. De har 1-2 kamper til gode på lagene foran, og de har som sagt vunnet tre av de fem siste seriekampene her, men nå har City fått seg en viss nordmann på topp. Maguire og Williams er ute, mens også Martial, Rashford og van der Beek er usikre.

Det er United som har den beste statistikken her de siste årene, men vi kan ikke gå imot godstoget til Haaland og Co. H.

7. Leeds - Aston Villa
Etter en fin start for Leeds har det gått mer i stå nå i de siste rundene. De to siste bortekampene har blitt tapt for Brighton (0-1) og Brentford (2-5), og med en 1-1 hjemme mot Everton mellom der står de nå med tre kamper uten seier. Men her på Elland Road har de levert jevnt over bra med sju poeng på de tre første kampene sine, og det er også grunnen til at de ligger på en ok 13.plass med åtte poeng. Dallas, Grey og Rodrigo mangler for vertene.

Aston Villa har poenget mindre med sine sju, men her er forskjellen på borte og hjemme enda større. For de har tapt alle sine tre bortekamper så langt, mot Bournemouth, Crystal Palace og Arsenal. De vant dog sin forrige kamp med 1-0 hjemme over Southampton, men sju poeng og 6-10 i målforskjell er ikke mer enn helt middels. Diego Carlos, Digne og Kamara er skadet.

Aston Villa står fortsatt uten poeng borte, mens Leeds faktisk har levert bra på eget gress med sju av ni mulige. HU for oss.

8. Sampdoria - Monza
Det har vært en grusom start på sesongen for Sampdoria som fortsatt står uten seier. Foruten to poengdelinger mot Juventus og Lazio har det blitt fem tap, selv om de tre siste alle har vært av den knepne sorten. Nå er de helt nederst på tabellen med to poeng, og fire scoringer er også minst av alle etter sju kamper. Dermed ropes det et stort varsko, og klarer de ikke noe her mot Monza heller så lever nok trener Giampaolo farlig.

Monza rykket opp, og var kanskje forventet å gjøre det noe bedre enn hva starten her har bydd på. For etter fem strake tap i begynnelsen var folk med rette meget skeptiske, men så fikk de sitt første poeng borte mot Lecce (1-1) før den store seieren kom sist når de slo Juventus 1-0 hjemme. Dermed gikk supporterne inn i landslagspausen med nytt håp, selv om de fortsatt ligger under streken med fire poeng.

Nå må da Sampdoria unne få sin første seier for året, vel? De får iallfall ikke særlig bedre muligheter enn mot Monza. Vi gir de tilliten og spiller H.

9. Sassuolo - Salernitana
Emil Konradsen Ceide, Kristian Thorstvedt og resten av Sassuolo har vært litt blandet kompott nå i innledningen. 2-3-2 er nemlig ikke mer enn middels, selv om borteseieren 1-0 over Torino sist var av det positive slaget. Kampprogrammet har ikke vært så altfor tøft, og de burde stått med mer enn ni poeng og en 11.plass for å få fullt godkjent. Hjemme har det vært helt på det jevne med 1-1-1, men her har de en fullt overkommelig oppgave.

Salernitana har også noen nordmenn i laget i form av Emil Bohinen, Erik Botheim og Julian Kristoffersen, og dermed blir det et skikkelig norgesoppgjør her. Salernitana reddet seg mirakuløst fra nedrykk i fjor, men forbedret stallen i sommer og var ventet å kanskje gjøre det noe bedre. Med 1-4-2 første sju vet man vel fortsatt ikke helt hvor Salernitana står, men nå har de fire kamper uten seier og særlig hjemmetapet 1-2 for Lecce sist var skuffende svakt. Sju poeng er helt ok, og de har tre poeng ned til Monza under streken. Tre bortekamper har alle endt med poengdeling, og sist klarte de 2-2 mot Juventus.

Sassuolo blir ganske klare favoritter her for oss, og vi spiller H selv om Salernitana har vist seg ganske vriene å slå denne sesongen.

10. Atalanta - Fiorentina
Atalanta er det eneste ubeseirede laget foruten Napoli etter sju runder i Serie A. Kun Milan og Cremonese har klart å ta poeng fra Atalanta enn så lenge, og med 6-2-0 ligger de helt opp i topp hvor det bare er Napoli som ligger foran på tabellen. Sist var de sterke når de slo Roma 1-0 på bortebane, men begge poengtapene deres har faktisk kommet her på hjemmebane.

Endelig fikk Fiorentina seg en seier igjen når de slo Verona 2-0 sist på eget gress. For etter at de slo Cremonese i serieåpningen har ikke alt gått på skinner for Fiorentina som er å finne nede på en skuffende 10.plass med ni poeng. Særlig på bortebane har det trøblet for lillatrøyene, hvor de står med uavgjort 0-0 mot Empoli, tap 0-1 for Udinese og tap 1-2 for Bologna.

Atalanta imponerer i starten, mens det er mye grus i maskineriet hos "Viola". H.

11. Hertha Berlin - Hoffenheim
Hertha Berlin klarte seg så vidt i fjor, men har fått en noe bedre start i år. Likevel står de med kun en seier på de sju første kampene, hvor 1-3-3 betyr en 14.plass med seks poeng. Nå har de fått en liten oppsving med tre kamper uten tap, hvor de startet med seier over Augsburg (2-0) før de nå har to strake poengdelinger mot Bayer Leverkusen (2-2) og Mainz (1-1).

Hoffenheim har allerede fått hentet fire seire, og 4-1-2 er en sterk innledning. Men de er helt klart best hjemme, for her på fremmed gress har de spilt tre kamper hvor fasit er 1-0-2. 13 poeng totalt gir likevel en fullt godkjent 6.plass, men de spilte kun 0-0 hjemme mot Freiburg i sin siste kamp hjemme, og deres siste bortekamp endte med tap 0-1 for Dortmund.

Vrien kamp i vente og vi tar ingen sjanser. HUB.

12. Celta Vigo - Real Betis
Celta Vigo kommer fra to strake bortetap hvor de har sluppet inn hele sju mål til sammen. Først ble det 1-4 mot Atletico Madrid, før de også røk 0-3 sist for Valencia. Dermed kom de fort ned igjen etter seirene mot Cadiz og Girona og nå står de med 2-1-3 og sju poeng etter seks kamper. Hjemme har de levert helt ok med 1-1-1, hvor tapet kom mot serieleder Real Madrid.

Betis er inne i en meget bra periode nå, og med flotte 5-0-1 etter seks kamper er det kun Real Madrid som har klart å ta poeng fra Betis enn så lenge. Sist ble det seier 2-1 over Girona, men man skal ha litt i bakhodet at Betis har spilt fire av sine seks kamper på eget gress. På bortebane står de med en seier over Mallorca (2-1) og et tap for Real Madrid (1-2). 15 poeng holder uansett til en finfin 4.plass, fire poeng bak ledende Barcelona.

Betis står med fem seire på seks kamper og blir våre favoritter. Men Celta er ingen enkel nøtt på hjemmebane, og vi spiller UB på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

Sportspills 96-rekker:
1. Kristiansund - Rosenborg B

2. HamKam - Jerv H

3. Haugesund - Odd HU

4. Sandefjord - Sarpsborg 08 UB

5. Aalesund - Viking HU

6. Manchester City - Manchester United H

7. Leeds - Aston Villa HU

8. Sampdoria - Monza H

9. Sassuolo - Salernitana H

10. Atalanta - Fiorentina H

11. Hertha Berlin - Hoffenheim HUB

12. Celta Vigo - Real Betis UB

Sportspills 432-rekker:
1. Kristiansund - Rosenborg UB

2. HamKam - Jerv H

3. Haugesund - Odd HU

4. Sandefjord - Sarpsborg 08 UB

5. Aalesund - Viking HUB

6. Manchester City - Manchester United H

7. Leeds - Aston Villa HU

8. Sampdoria - Monza H

9. Sassuolo - Salernitana H

10. Atalanta - Fiorentina H

11. Hertha Berlin - Hoffenheim HUB

12. Celta Vigo - Real Betis HUB