(Nettavisen)

Denne ukens lørdagskupong består av alle ti kampene fra den nest siste serierunden i fransk Ligue 1, opprykksfinalen i Championship samt en kamp fra Toppserien. Bonuspotten er oppe i ca. 600.000 kr. Innleveringsfristen er kl. 16.40. NB: Merk det noe sjeldne tidspunktet.

1. Vålerenga - Rosenborg
Vålerenga fortsetter å være det klart beste laget i Toppserien i år, hvor de er det eneste laget som ikke har tapt. 9-2-0 gir en klart tabelltopp, hvor de etter 2-0 borte over Stabæk sist nå har seks poeng ned til dagens motstander Rosenborg som er nummer to med en kamp mindre spilt. Møtene disse lagene imellom de siste årene har vært nokså jevne, men Vålerenga har ikke tapt på de fire siste med 2-2-0 der de to siste begge har endt med poengdeling.

Senest var for bare tre uker siden, når disse to spilte uavgjort og målløst 0-0 oppe i Trondheim i en helt jevnspilt kamp. Rosenborg har kun tapt en kamp i år, noe som var hjemme mot LSK (0-1), men de har i tillegg spilt uavgjort borte mot Avaldsnes. Dermed står de med 23 poeng, seks poeng unna Vålerenga i topp. Ganske fin form her med 3-2-0 siste fem, hvor de slo Brann 4-1 borte før de knuste Avaldsnes hele 6-0 hjemme sist.

Det er nok mellom de her to gullkampen står i år. Men Vålerenga virker kneppet bedre, og vi velger å stå alene på de på hjemmebane. H.

2. Coventry - Luton
Spilles på nøytral bane, Wembley Stadium
. Den såkalte "Milliardkampen" spilles i år mellom to lag man kanskje ikke hadde trodd skulle ende opp såpass høyt i Championship. Men Coventry ville det annerledes på slutten av sesongen, og gjorde folkets tips til skamme med 8-7-1 på de 16 siste. Med det reddet de også inn en playoffplass med sin femteplass, og etter at de klarte å slå ut fjerdeplasserte Middlesbrough med 1-0 sammenlagt over to kamper skal de nå til Wembley for å spille om opprykk til Premier League.

Det skal også Luton, som ikke bare klarte å gjenta sin gode fjorårssesong, men klarte å gjøre det enda bedre. For også de avsluttet helt strålende med 8-6-0 på de 14 siste, og faktisk endte de opp på en helt fantastisk tredjeplass. Men selv om de da fikk møte et på papiret svakere lag i playoffen i Sunderland, så kom de etter i første kamp hvor de tapte 1-2 borte. Men de snudde det hele hjemme med 2-0, og tok seg uansett videre.

Både Coventry og Luton avsluttet sesongen helt strålende, og det er synd at ferden stopper for en av de to her. Vi synes kampen virker særdeles åpen, og vi må dekke opp en god del. UB på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

3. Strasbourg - PSG
Strasbourg berger plassen de, ettersom de har seks poeng og en mye bedre målforskjell ned til Nantes under streken med kun to kamper igjen. Det har de klart etter å ha bedret seg kraftig her på slutten med fine 4-1-1 på de seks siste. Dog ble det kun 1-1 borte mot Troyes sist, men det var også akkurat hva de trengte. 21 av deres 39 poeng har kommet på hjemmebane, hvor det beste nok har vært at de faktisk har klart å score en del mål med 24 fulltreffere.

Med to kamper igjen har PSG vunnet gullet hvor det kun er teoretiske muligheter igjen til at Lens skal kunne ta de igjen. Seks poeng og 16 ekstra plussmål er mer enn nok, men med et poeng her blir det også offisielt. Nydelig form nå med 6-0-1 siste sju, og de gjorde jobben også sist med 2-1 borte over Auxerre etter at de nedsablet Ajaccio hele 5-0 hjemme nest sist. Det skulle vel egentlig bare mangle at PSG vant ligaen med en rekke med Mbappe-Messi-Neymar på topp, i det som nok blir Messis siste år i PSG. Seriens beste bortelag er de også med 43 poeng på 18 kamper.

Strasbourg sikret plassen sist, og da vinner PSG denne på ren klasse. B.

4. Lens - Ajaccio
Etter at Lens noen sesonger har dabbet av litt på slutten var man litt redd for at det samme kunne skje igjen i år. Men den gang ei. Nå har de lært, og med fem strake seire og et par viktige seire over blant annet Marseille har de fått et godt grep om andreplassen med to runder igjen. 3-1 borte over Lorient sist gjør nemlig at de har en luke på hele fem poeng ned til Marseille. Dermed sikrer de nok 2.plassen med poeng i denne kampen, og det bør de så absolutt kunne klare. For Lens er ligaens beste hjemmelag med 49 poeng på 18 kamper, og her kommer en på papiret ganske enkel en.

Ajaccio har nemlig rykket ned, og har dermed ingen motivasjon. Med 23 poeng er de nest sist, hvor deres 22 scorede mål er klart færrest av alle i Ligue 1. Laber rad med 0-2-9 siste elleve, og de har nok gitt opp fullstendig for ganske lenge siden. De to siste viser 0-5 x 2 for PSG og Rennes, og Ajaccio-spillerne har vist seg meget sure i det siste med hele fem røde kort på de ni siste kampene.

Absolutt alt tyder på en klink hjemmeseier. H.

5. Marseille - Brest
Marseille var lenge med i kampen om sølvet, men nå ser det ut som de taper den kampen mot Lens. For med to runder igjen har de nå fem poeng opp til Lens, hvor Marseille har 73, mens Lens har 78. Mye av grunnen er to tap på de tre siste for Marseille, hvor det ene attpåtil kom mot akkurat Lens. 4-0-2 siste seks er ikke så ille, men tapene har kommet på feil tidspunkt. 34 poeng på 18 hjemmekamper er ok det, og skal de ha noen som helst håp om å kunne ta igjen Lens må de vinne her.

Brest er ferdige for sesongen nå. Med en 14.plass og 41 poeng rykker de ikke ned, hvor de har åtte poeng ned med to kamper igjen. De lå lenge litt farlig til, men de har gjort det bra i det siste med 4-2-1 siste sju, og det holdt i lange baner for å sikre ny kontrakt. 2-1 over Clermont og 1-0 over Auxerre i de to siste som begge var på eget gress. Ikke like sterke borte med 15 poeng på 18 kamper.

Marseille vinner nok her, men er det nok? H.

6. Rennes - Monaco
Klare seire for Rennes over bunnlagene Troyes (4-0) og Ajaccio (5-0) i de to siste. 4-0-2 siste seks holder likevel ikke helt til å forsvare femteplassen som de nå har mistet til Lille. Rennes på sjette har 62 poeng, mens Lille på den siste E-cupplassen har 63. Rett over der igjen har man dagens motstander Monaco med 65, og dermed kan faktisk Rennes snike seg opp til fjerdeplass med full klaff i de to siste rundene. Her hjemme er de som regel gode, og denne sesongen har vært intet unntak hvor de med 42 poeng på 18 kamper er seriens nest beste hjemmelag.

Monaco er altså nummer fire. Med 65 poeng kan de ikke ta igjen Marseille på tredje, og dermed har de egentlig alt å tape i de siste kampene. Alt så egentlig ganske trygt ut for noen uker siden, men etter svake 1-1-3 siste fem har de nå kun to og tre poeng ned til Lille og Rennes på plassene bak. Bortetap 1-3 for Lyon sist, etter at de klarte 0-0 hjemme mot Lille nest sist. De har vært mye bedre borte i år enn de har brukt å være, hvor 35 poeng på 18 kamper er ganske så solid.

En meget viktig kamp for begge lag, hvor Rennes nok trenger en seier, mens Monaco mest sannsynlig er klar fornøyde med poengdeling. Dermed spiller vi HU.

7. Lyon - Reims
Med to runder igjen har ikke Lyon helt gitt opp håpet om å knipe femteplassen fra Lille. Men det ser etterhvert vrient ut, og nå har de fire poeng opp. Det kan holde hardt, og Lyon må uansett vinne her for å kunne leve i håpet om alt annet også går deres vei. Fin avslutning har de uansett fått etter at starten var elendig, for 6-0-2 siste åtte samt at Lacazette nå har hele 26 fulltreffere er noe å kunne bygge på foran neste sesong. 32 poeng på 18 hjemmekamper er greit nok, men likevel ikke helt der de trenger å være.

Reims hadde en laaaang rekke kamper uten tap midtveis i sesongen. Det holdt langt til å berge kontrakten ganske tidlig, og selv om avslutningen ikke har holdt samme gode takt med 1-2-4 siste sju er de fortsatt på en fullt godkjent 11.plass med 51 poeng. Noe snodig sesong har det vært, men de har iallfall sluppet unna noe bunnstrid. 21 poeng på 18 bortekamper er helt på det jevne.

Lyon må vinne, og vi tror egentlig de fikser seieren. Men Reims har ikke alltid vært enkle å slå, og det kan komme dårlige nyheter for Lyon underveis. Dermed blir det H på 96-rekkeren, men HU på 432-rekkeren.

8. Clermont - Lorient
Foran de siste rundene har ikke lenger Clermont noe å spille for. Sesongen har vært ganske så positiv for deres del, hvor en 8.plass med 53 må sies å være godt over forventet. De har avsluttet meget bra nå med 6-1-1 siste åtte, og selv om målforskjellen er negativ kan de ta ferie med et smil om munnen. 1-2 borte for Brest sist ødelegger helheten bittelitt, men her hjemme har de nå vunnet fire kamper på rad og står med 27 poeng på 18 kamper totalt.

Lorient begynte meget bra i høst, men har etterhvert blitt mer og mer en parentes i det store bildet. 1-3 hjemme for Lens sist var forventet, og med 2-2-3 siste sju er det helt på det jevne. En 10.plass er alt i alt kurant nok, og noe de kan ta med seg som positivt er borteformen som nå viser 24 poeng på 18 kamper.

Clermont står med fire strake på hjemmebane. Nå er ikke Lorient så ille borte, men HU bør kunne holde.

9. Montpellier - Nice
Montpellier med en fin borteseier 3-0 over Nantes sist. Og faktisk har Montpellier spilt en del god fotball og scoret en del mål nå i det siste. 3-1-1 siste fem er fint, men resultatene er egentlig enda bedre enn raden viser. For i tillegg til 3-0 borte over Nantes har de også slått Monaco 4-0 borte, og Rennes 1-0 hjemme med ti mann på banen. De scoret også fire mål når de tapte 4-5 borte mot Lyon, mens de spilte 1-1 hjemme mot Lorient. Dermed er det skjult en del gode prestasjoner her for Montpellier som spiller med lave skuldre fra sin 12.plass og 47 poeng. Ikke blant de beste hjemme med 24 poeng på 18 kamper, men kanskje fortsetter de sin fine form også her.

Nice er et annet lag som ikke har noe å spille for. De er noe bedre enn hjemmelaget i år, hvor de ligger på 9.plassen med 52 poeng. Det er ti poeng opp til E-cup og hele 20 poeng til nedrykk, og dermed er det lite med motivasjon å spore. Ganske laber form med 2-1-3 siste seks, og det kan virke som de spiller litt for halv maskin her på slutten. Kjedelig kamp sist med 0-0 hjemme mot Toulouse. Det mest positive er kanskje bortestatistikken som viser 27 poeng på 18 kamper.

Ingen har noe å spille for, men Montpellier har vist mest nylig. Men Nice har en bra bortestatistikk, og vi orker ikke ryke her. HUB.

10. Toulouse - Auxerre
Fire kamper uten scoring nå for Toulouse, og når de tre siste også har endt 0-0 så skjønner vi at det går litt på sparebluss. For 0-0 mot Ajaccio, Nantes og Nice er ikke noe å skryte av, men med 44 poeng og en 13.plass så har heller ikke Toulouse noe å spille for. Dermed blir det fort litt sånn halvveis, og det er vel helt ok. 23 poeng på 18 hjemmekamper er midt på treet.

Auxerre derimot. De har all verdens å spille om fortsatt. For de ligger så vidt med hodet over vannet nå, hvor de med 34 poeng kun har poenget ned til Nantes som er under streken med 33. Det er vel fort kun disse to det står om, og akkurat nå er det faktisk Nantes som har den bedre målforskjellen om de havner likt på poeng. Dermed må Auxerre prøve å holde seg foran, men formen er svak med 0-2-3 siste fem. Men de kjemper hardt, for alle de tre tapene har vært knepne ettmålstap for ganske bra motstand i PSG, Marseille og Brest. Dessverre er de svake borte med kun 12 poeng og 16-34 i målforskjell, men kanskje kan de klare noe mot ferdigspilte Toulouse.

Her har Auxerre alt av motivasjon. Men de sliter på bortebane og kommer med en sliten rad. Noe kan de likevel klare, og vi spiller HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

11. Lille - Nantes
Sterk seier til 2-1 hjemme over Marseille sist for Lille som fortsatt holder den viktige femteplassen med 63 poeng. Rennes er dog kun poenget bak, så de tåler nok ikke særlig mange poengtapene her i de siste rundene. Blant de aller beste her hjemme med 40 poeng på 18 kamper, hvor alle de fire siste nå er blitt vunnet.

Nantes er i skikkelig trøbbel. Akkurat nå er de under streken med 33 poeng, og selv om de ikke har mer enn poenget opp til Auxerre som er over streken har de ikke noe form å skilte med som kan gi de noe selvtillit. For med grufulle 0-5-8 siste 13 er det generelt lite som funker, og noe godt bortelag har de vel aldri vært. Ei heller i år med kun 13 poeng på 18 kamper.

Begge er i poengnød, men det er Lille som har den soleklart beste statistikken å vise til. H.

12. Angers - Troyes
Angers pill råtne i bunnen med kun 15 poeng. De har rykket ned for lengst, og formen er ursvak med 0-1-5 siste seks. 2-2 borte mot Reims siste var dog ikke så verst. Kun ni poeng på 18 hjemmekamper foran deres siste hjemmekamp for sesongen.

Troyes har også de rykket ned. For med kun 23 poeng har de elleve poeng opp til Auxerre over streken, og dermed har de ingen muligheter. Totalt knusktørt på vinnerfronten også her, hvor de står uten seier på sine 19 siste. Det er helt elendig, men de klarte iallfall 1-1 hjemme mot Strasbourg sist. Kun ti poeng på 18 bortekamper.

To lag i dundersvak form møtes, og 0-0 er fort mest sannsynlig. Vi prøver HU.

Sportspills 96-rekker:
1. Vålerenga - Rosenborg H

2. Coventry - Luton UB

3. Strasbourg - PSG B

4. Lens - Ajaccio H

5. Marseille - Brest H

6. Rennes - Monaco HU

7. Lyon - Reims H

8. Clermont - Lorient HU

9. Montpellier - Nice HUB

10. Toulouse - Auxerre HU

11. Lille - Nantes H

12. Angers - Troyes HU

Sportspills 432-rekker:
1. Vålerenga - Rosenborg H

2. Coventry - Luton HUB

3. Strasbourg - PSG B

4. Lens - Ajaccio H

5. Marseille - Brest H

6. Rennes - Monaco HU

7. Lyon - Reims HU

8. Clermont - Lorient HU

9. Montpellier - Nice HUB

10. Toulouse - Auxerre HUB

11. Lille - Nantes H

12. Angers - Troyes HU