Jeg leser ofte Tønsbergs Blad og er veldig imponert over den høye kvaliteten på mange av innleggene. Men denne gang satte jeg virkelig kaffen i halsen. Det skal riktig nok sies at jeg har politisk verv i Europabevegelsen, så kombinasjonen av å lese et innlegg fra Kleveland pluss kaffe ender alltid i noen hikst og hosting. Det var ikke første gang, og det kommer nok ikke til å være siste gang kjenner jeg Kathrine Kleveland rett.

LES OGSÅ: Heia Norge, heia Toten!

Jeg og Kathrine Kleveland har ting til felles. Vi begge ønsker for eksempel landbruket alt det beste og vi er begge vestfoldinger. Men der stopper nok listen. Kathrine Klevelands lefling med nasjonalisme og anti-EØS holdninger er ting som ikke bør være uimotsagt.

Kleveland skriver i innlegget «Heia Norge, heia Toten» om «positiv nasjonalisme». Dette tror jeg ikke hun selv har forstått omfanget av. Det er nettopp veldig lite som er positivt med nasjonalisme. Nasjonalisme er en fremmedfiendtlig holdning og selv om man «pynter bruden» med ord som «positiv» hjelper selv ikke det når morgenen gryr. Bruden er fortsatt stygg, og nasjonalisme er fortsatt ikke positivt.

LES OGSÅ: Skitt i Norge, leve Toten!

Patriotisme, ikke nasjonalisme

Det som derimot er fantastisk er patriotisme. Patriotisme er kunsten å elske sitt land, være stolt av sitt opphav og samtidig være åpen og positiv ovenfor utlandet og andre kulturer.

Sir Ian Gilmour forklarte det best: «Patrioten elsker sitt fedreland. Nasjonalisten misliker både utland og utlendinger.» Dette sitatet sier vel det meste. Kathrine Kleveland har enten sovnet i timen eller så lefler hun med «ismer» som er direkte farlige. Historien har bevist dette gang på gang.

LES OGSÅ: 100 år for folk og folkestyre

I tillegg skriver Kleveland at Senterpartiets ønskelige brudd med EØS ikke vil «rive over Norges internasjonale bånd» fordi hun er positiv til FN og NATO. Det er flott at hun ser noe positivt med utlandet men igjen tar hun feil. 80 prosent av norsk eksport går til EU gjennom EØS-avtalen. Et ønske om å bryte EØS-avtalen vil sette denne eksporten i fare. Mange av de eksportorienterte arbeidsplassene finnes også i distriktene. Det vil si at Sp og Kleveland kanskje til og med er distriktsfiendtlig?

Jeg håper Kleveland og Senterpartiet har en fin feiring av partiets jubileum, men politikken håper jeg de kan holde edruelig.