For å få en oversikt over trafikken tok vi en prat med Statens vegvesens Vegtrafikksentral (VTS) søndag ettermiddag.

– I Vestfold går det for øyeblikket greit. Det er i Telemark, og spesielt i området rundt Bamle og Porsgrunn at det går sakte. På strekningen Dørdal – Larvik anslår vi forsinkelsene til å ligge rundt 30 minutter, sier trafikkoperatør Tove Sunde ved VTS.

LES OGSÅ: 4 av 10 mener det er greit å spise og drikke når de kjører bil

Hun forteller at det ikke er bilister på vei hjem fra helga som møter tett trafikk og kø.

– Det er mye trafikk begge veier. Det kan nok skyldes at mange også er på vei til ferie. Det er vanskelig å anslå hvordan dette vil utvikle seg utover kvelden.

Hun har et godt råd til dem som ferdes på veiene nå i sommervarmen.

– Vær uthvilt, følg med på trafikken og følg køene, er hennes råd.

Unngå køen

Ønsker du å unngå kø, anbefaler veivesenet disse omkjøringsalternativene:

Fra [55]Gjerdemyrakrysset-Straume-Siljan-[30]Islandkrysset eller

Fra [55]Gjerdemyrakrysset-Straume-Porsgrunn-[50]Skjelsvikkrysset.

LES OGSÅ: Nå er bensinprisen rekordhøy – og snart kan det bli enda dyrere

Kø i Moss

Sist uke gikk Statens vegvesen ut og advarte om at det kan bli ventetid på ferjesambandet mellom Vestfold og Østfold. I tillegg til sommer- og ferietrafikk er det ulike arrangementer som gir mye trafikk.

– Vi forventer tett trafikk i Moss- og hortensområdet til helga. Spesielt i Moss når folk skal hjem fra gatebiltreffet på Rudskogen søndag. Vi ber trafikantene om å være forberedt på køer og kjøre forsiktig, sa Yngvar Arvesen i Statens vegvesen.

Og det kan se ut som hans bekymring slår til. For ved 16.30-tiden var det ventetid på kaia i Moss. En stund senere, ved 18-tiden, var ventetiden for å komme seg med en av selskapets fem ferjer blitt på over en time.

Her kan du selv følge med på ferjetrafikken til Bastø Fosen (ekstern lenke)

LES OGSÅ: Advarer om kø på veiene og ventetid på ferjene: – Beregn god tid (+)

Marcus og Martinus

Sommeren inneholder mange aktiviteter. Selv om artistene Marcus og Martinus ikke er gamle nok til selv å kjøre bil, er det nok mange som tar turen til Halden og Fredriksten festning 14. juli. Med seg har de to Freddy Kalas. Også denne dagen kan det hende det blir økt trafikk på ferjene mellom Vest- og Østfold.