Gå til sidens hovedinnhold

Stem på KrF og Anders Tyvand

Selv om Kristelig Folkeparti har fått liten plass i NRKs dekning av stortingsvalget er det etter min mening spesielt to grunner til å stemme KrF mandag 13. september:

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

1. Det gjelder nå å få partiet over sperregrensen.

2. Det er veldig om å gjøre å få den gode politiker, Anders Tyvand, inn igjen på Stortinget.

For en tid siden hadde jeg en samtale med en som sa: «Jeg liker KrFs program, men jeg er ingen kristen». «Å kjære deg, svarte jeg, Det er da ingen hindring; Følg din overbevisning»!

Da jeg første gang møtte Anders var han Journalist i Tønsbergs Blad og lite kjent, men nå er han statssekretær for Knut Arild Hareide og jobber med innspurten på Nasjonal transportplan. Tyvand er 40 år og har de siste to årene jobbet som kommunikasjonsrådgiver i Tønsberg kommune. Han har mastergrad i medievitenskap og faglærer i musikk. I perioden 2013–2017 var han som stortingsrepresentant fra Vestfold medlem i Kirke-, utdanning og forskningskomiteen hvor han gjorde en fantastisk jobb også når det gjaldt klimautfordringer.

Kulturen, klimaet og KrF

31. august kunne vi lese en kronikk i VG hvor Øyvind Håbrekke skriver at allerede i 1973 la sentrumsregjeringen, ledet av Lars Korvald, i 1973 fram det første langtidsprogrammet som inkluderte miljøutfordringene og det økologiske perspektivet.

Det var Syse-regjeringen med Høyre, Senterpartiet og KrF som innførte «forurenser betaler-prinsippet» i klimapolitikken med CO₂-avgiften i 1990.

Kjell Magne Bondevik (KrF) ble den første statsminister i verden til å gå av på en klimasak da han nektet å være med på å bygge gasskraftverk. Han tapte voteringen og sentrumsregjeringen gikk av, men dette ble et gjennombrudd for klimasakens betydning i norsk politikk.

Miljøminister Knut Arild Hareide endret hele den norske klimadebatten ved å gjøre målet om lavutslippssamfunn til norsk politikk gjennom Randers-utvalget. Dette ble et tidsskille i klimadebatten fra det kortsiktige og forsiktige og langsiktige og ambisiøse.

Når KrF har vist evne til å sette makt bak klimapolitikken kan det skyldes dyktige politikere. Anders Tyvand er blant dem. Derfor er det all grunn til å gi han sin stemme ved årets stortingsvalg.

Kommentarer til denne saken