Nødetatene rykket ut til en tomannsbolig i Horten etter melding om brann natt til fredag.

Det var en forsterker til et stereoanlegg som hadde tatt fyr.

Beboerne handlet raskt da de så hva som var i ferd med å skje.

– De som var i boligen tømte et brannslukningsapparat med pulver i rommet og dermed opphørte varmgangen og røykutviklingen. De bar så forsterkeren ut. Situasjonen var avklart da vi kom, sier brannmester Svein Helge Skjerdal.

Ba om bistand

Samme mann opplyser at de at de ba om bistand fra restverdiredningsbilen til Sandefjord brann og redning etter hendelsen, som oppsto litt før klokka 03.30.

– Rett før klokka 06.00 i morges var de ferdige med å suge opp pulver fra brannslokningsapparatet i rommet der forsterkeren hadde stått, sier brannmesteren.

Brannvesenets råd

På Vestfold interkommunale brannvesens Facebook-side minner de generelt om viktigheten av å ha fungerende røykvarsler og mange nok.

– De bør plasseres strategisk i eller nær de rom der brann ofte oppstår: kjøkken, stue, soverom og vaskerom. Det beste er om de er koblet sammen og at alle piper om en utløses av røyk. Vi anbefaler også at du sjekker dine slukkemidler periodisk, ikke minst for å være sikker på at du vet hvor du har de. Oppstår det brann har du dårlig tid, forsøk kun å slukke selv om du ikke utsetter deg for fare. Er du i tvil, gå ut lukk dører og ring 110, vi kommer, er rådet fra brannvesenet.

Og skal du forsøke å slukke selv, er det noen viktige tips å ta med seg:

– En forutsetning for at du skal prøve å slukke selv er at brannen er liten, at du alltid har brannen foran deg og rømningsvei i ryggen. Gå aldri forbi en startbrann for å hente slukkemidler, den kan fryktelig fort bli stor og hindre deg i å rømme.

Les også

Svein opplevde marerittet hjemme på gården: – Glad for at vi overlevde