(Nettavisen) De siste dagene har drivstoffprisene flere steder i landet bikket under 20 kroner literen igjen.

Fredag morgen kunne man flere steder i Oslo observere dieselpriser ned mot 19 kroner, for første gang på veldig lenge, og bensinpriser under 18 kroner. På Slemmestad i Asker ble det registrert dieselpris helt ned i 16,98 kroner fredag formiddag, ifølge Drivstoffappen.

Appen belager seg på at brukere rapporterer inn dieselprisene, og andre brukere kan verifisere prisen.

I oktober var gjennomsnittsprisene på bensin og diesel på henholdsvis 22,89 og 24,15 kroner literen, ifølge SSB. Tallene for november har foreløpig ikke blitt registrert enda.

I Hamar kunne man for eksempel torsdag se bensinpris nede på 17,99 kroner literen, ifølge Hamar Arbeiderblad.

Med andre ord er bensinprisen nesten fem kroner billigere enn i oktober. Til sammenligning betalte vi en snittpris på 17,58 kroner literen bensin i desember 2021, og 16,76 per liter diesel. Drivstoffprisene er med andre ord fortsatt høyere enn for et år siden.

Les også: André (29) føler seg lurt etter bruktbilkjøp: – Håper ingen går i samme fella som jeg har gjort

Sterkere krone

Energianalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets forklarer til Nettavisen at det er flere faktorer som fører til de fallende oljeprisene.

– Fallende oljepriser, fallende priser på bensin og diesel relativt til olje på verdensmarkedet (såkalt crack spread, red.anm), og sterkere norsk krone mot amerikansk dollar, sier han.

Les også: Forsøkte å stikke av fra politiet, og ut i motgående retning på E18: – Det var litt Hollywood!

Crack spread er prisforskjellen mellom et fat råolje, og produktet raffinert fra det, slik som bensin eller diesel.

Oljeprisen har den siste uken hentet seg noe inn. Likevel koster ett fat nordsjøolje i skrivende stund omtrent 87 dollar fatet. Til sammenligning lå oljeprisen på mellom 88 og 98 dollar fatet i oktober.

Det er imidlertid ikke slik at pumpeprisen umiddelbart følger oljeprisen. Flere faktorer spiller inn, som for eksempel den norske kronekursen. Dette er fordi handel av råolje og drivstoffprodukter som oftest blir gjort i dollar.

Den 14. oktober måtte man ut med 10,7 kroner for en dollar. Klokken 10.30 tirsdag må man til sammenligning ut med 9,75 kroner.

La igjen en bunke tusenlapper i julegryta: – Det er helt fantastisk

Fortsatt høye drivstoffpriser

I tillegg til kronekursen er det også avgifter som moms og CO2-avgifter som påvirker prisen. Tilbud og etterspørsel på verdensmarkedet, som råolje og drivstoffprodukter påvirker også.

Selv om bensinprisen nå ligger omtrent fem dollar under oktober-nivåene, er det fortsatt høye priser på drivstoff. Ifølge SSB lå gjennomsnittsprisene på bensin og diesel på henholdsvis 15,32 og 14,55 kroner literen i januar 2021.

I januar i år lå snittprisen på bensin på 18,64, og diesel på 17,54 kroner literen.