Stine Marie (17) traff spikeren på hodet. Det er tid for å tenke nytt

ELEV: Stine Marie Laub Varpe fra Nøtterøy er en av mange videregående-elever som i tiden fremover må ha mer hjemmeskole for å stanse smittespredningen.

ELEV: Stine Marie Laub Varpe fra Nøtterøy er en av mange videregående-elever som i tiden fremover må ha mer hjemmeskole for å stanse smittespredningen. Foto:

17 år gamle Stine Marie Laub Varpe traff spikeren på hodet da hun kommenterte de nye smitteverntiltakene ved Greveskogen videregående skole i Tønsbergs Blad: «Jeg tror mange er fornøyde med at det endelig kommer noen tiltak.» 

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Covid-19-pandemiens bølge nummer to er i ferd med å tårne seg opp, også her i Tønsberg-distriktet. I helgen steg antallet koronasmittede i Tønsberg til 141, mens Færders tall er 46. Det er ingen grunn til panikk, for smittetallene her til lands er ennå forholdsvis lave og få blir alvorlig syke. Men nettopp derfor bør vi gjøre alt vi kan for å holde pandemien nede, og nå er det på høy tid å ta grep for å redusere risikoen for smittespredning.

Både videregående skoler, idretten, kultursektoren, utelivet og reiselivsbransjen må legge begrensninger på virksomheten. For de av disse som er avhengige av kommersielle inntekter betyr det ny risiko for permitteringer, oppsigelser og nedleggelser. Deler av handelsnæringen får det også tøft hvis folk etterkommer myndighetenes klare råd om å holde seg mest mulig hjemme.

LES OGSÅ: Rød beredskap og hjemmeskole for Stine (17) og medelevene: – Mange vil føle seg tryggere

Samtidig ser vi mange tegn til at både næringslivet, offentlige institusjoner og folk flest prøver å gjøre det beste ut av situasjonen. Også nå kan vi stadig vekk lese om næringsdrivende som forsøker seg med nye ideer og tør å satse selv i en usikker tid. Som f.eks. stesøskenparet Leah Bull og Lars Corneliussen Nordby, som baker og leverer julekaker på døren til lokale kunder. Som nettbutikk-gründerne Kari-Anne og Siri Emilie Strandman, som satser på barneklær og har voksende omsetning. Og som Færder-selskapet Plexon, som fant et nytt marked i smittevernskjermer til bruk i butikker, kontorer og møterom. Det finnes muligheter også nå.

LES OGSÅ: Leah (15) og Lars (15) driver Tønsbergs svar på Foodora: – Det er ikke alle som har tid

Samtidig er det ingen tvil om at tiden vi er inne i, blir svært krevende for store deler av næringslivet. Vi mener derfor at regjering og storting må legge mer penger på bordet i form av nye støttetiltak. Norge har ressurser til å unngå masseledighet. Å holde mest mulig av arbeidsstyrken sysselsatt er antagelig den beste investeringen vi kan gjøre som nasjon.

LES OGSÅ: Koronaen stakk kjepper i hjulene for barneklærbutikken: Hørt om digital pop up-butikk?

Samtidig er forutsetningene for å klare det mye bedre hvis vi unngår massespredning av covid-19 her til lands. Det betyr også at myndighetene må fortsette å bruke ressurser på tiltak som forhindrer spredning, ikke bare testing. F.eks. må kapasiteten på bussene være stor nok også fremover til at skoleelever og andre slipper å stå som sild i tønne og risikere å bli smittet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken