Det var tirsdag morgen at nyheten om at UDI Oslofjord Convention Center i Vestfold har skrevet under en avtale om OCC skal ta imot 1.000 flyktninger i et transittmottak.

I et møte med politikerne i kommunesammenslåingen mellom Sandefjord, Andebu og Stokke (SAS) informerte ordfører i Stokke, Erlend Larsen (H), at de første flyktningene kommer allerede på torsdag.

HER KAN DU LESE OM PRESSEKONFERANSEN: Kan ta imot flere enn 1.000 flyktninger (Pluss: Denne saken er åpen for abonnenter. Er du ikke pålogget? Nå kan du logge deg inn med Facebook)

Lyn fra klar himmel

Varaordfører Roy Standal (FrP) sier at informasjonen på møtet kom som lyn fra klar himmel. Han stiller spørsmålstegn ved om regjeringen klarer å takle presset når det kommer så mange.

– Dette kan bli veldig dyrt i lengden. Det vil bli et mye større behov for å bosette ute i kommunene, noe mange ikke har kapasitet til. Jeg er bekymret for kostnadene, sier han.

LES OGSÅ: Raskt gjennom på Brunstad 

Formannskapsmedlem i Stokke kommune, Kåre Pettersen (V), sier han heller ikke har fått informasjon om dette, og er spent på hva som vil komme fram på pressekonferansen senere i dag.

– Dette var helt ukjent, men jeg har ikke noe problem med å akseptere at flyktningene kommer til kommunen. Situasjonen er ekstraordinær, og jeg tar det som en forutsetning at UDI og konferansesenteret har et godt opplegg der organisering og nødvendig hjelp er på plass, sier han.

LES OGSÅ: Spår kraftig «Brunstad-effekt»

Tror ikke det blir permanent

Leder i Brunstad vel, Einar Helgesen, forteller at han ble informert om ordningen i tirsdag morgen. Ut i fra informasjonen han fikk, har han inntrykket av at konferansesenteret ikke skal være en permanent ordning.

– Jeg fikk inntrykket at det bare er snakk om noen dager. At de trenger losji noen dager før de skal videre, sier han.

UDI skal ha vært på jakt etter et sted og sendt ut forespørsler til flere steder, og Oslofjord Convention Center skal ha satt stedet til disposisjon.

LES OGSÅ: Vestfoldfamilier vil ta imot 200 flyktninger

Lederen har ikke fått mer informasjon, og vet ikke hvor på det store området flyktningene skal bo. Han synes ordningen er bra.

– Jeg synes det er generøst å tilby hjelp til dem som har det vanskeligere enn andre, sier Helgesen.

Det inntrykket deler også nabo Helge Hammelow-Berg.

– Vi har ikke fått noe informasjon, men jeg regner med at det er et system der de bare skal være en kort peridode. Det er fint at Brunstad stiller opp og hjelper folk i nød, sier han.

Oslofjord Convention Center

Stiftelsen Brunstad Konferansesenter, ledes av Brunstad Christian Church, som tidligere het Smiths Venner.

Oslofjord Convention Center startet opp i 2004.

Konferansesenteret disponerer 700 leiligheter med til sammen 3.000 sengeplasser og tilbyr normalt overnatting ved lukkede arrangement, mindre konferanser og store internasjonale kongresser.

Kapasiteten er sprengt

UDI melder på sine egne nettsider at det trolig kommer et sted mellom 16.000 og 20.000 asylsøkere til Norge i løpet av året. Det er et svært usikkert anslag og det kan komme enda flere. Kvoteflyktninger er ikke inkludert i dette tallet. De siste ukene har antallet asylsøkere stadig økt, og forrige uke kom det over 1.200 asylsøkere. Hele 700 av dem er fra Syria.

I august kom det 2.313 asylsøkere, en ekstraordinær situasjon. Det er mer enn dobbelt så mange som i august i fjor og like mange som det kom i årets fire første måneder til sammen. UDI har derfor anskaffet midlertidige plasser slik at alle nyankomne får tak over hodet, samtidig som de holder på å opprette flere ordinære mottak.

Det er lyst ut anbud i flere av UDIs regioner på inntil 7.500 plasser totalt i landet, unntatt i Oslo og Akershus. Det blir undertegning av avtalene i løpet av uke 45 og seinest oppstart av mottakene innen 1. desember i år.