– Det virker som om folk er tidligere ute i år. Hittil har vi utstedt litt over 3000 pass mot 1800 på samme tid i fjor, sier Anne Marie Almaas, seksjonsleder ved publikumssenteret i Stokke.

Hun råder alle til å sjekke passet allerede før de bestiller ferietur. Da kan de slippe stress i siste liten med å ordne gyldig pass. Det blir anbefalt å bestille pass minst tre uker før man skal reise. 

Klarer å hjelpe folk i siste liten

– Hva kan folk gjøre hvis de i siste liten oppdager at passet har gått ut?

– Da må de ringe oss, så klarer vi stort sett å hjelpe folk i nød. Kanskje får vi inn en avbestilling så de kan få time på dagen, sier Almaas.

Kan bestille pass i hele landet

Time for passbestilling må reserveres  via politiets nettsider. Før påske hadde passkontoret langdag med tanke på de som skulle på utenlandstur i høytiden. Neste langdag er torsdag 27. april.

– Men den er allerede fullbooket, så folk er raske med å bestille timer i år, sier Almaas.

Man kan bestille pass hvor som helst i landet. Bor du i Vestfold må du ikke til Stokke, men kan for eksempel dra til Drammen eller Skien.

Pass-fakta

■ I Vestfold er det bare Politiets publikumssenter i Stokke som utsteder ordinære pass.

■ Politiets publikumssenter har ca. 49 000 besøkende pr år.

■ Du bestiller time på www.politi.no/vestfold/timebestilling_pass/

■ Husk å ta med gyldig legitimasjon når du skal søke om nytt pass (gammelt pass eller gyldig norsk førerkort eller bankkort med bilde)

■ Tidligere pass skal innleveres når det søkes om nytt pass

■ Husk bankkort (ikke kredittkort) eller kontanter til betaling av passgebyr. Pass koster kr 450 for personer over 16 år Pass koster kr 270 for barn under 16 år

■ Husk å ta med fullmakt dersom du skal ha pass til barn og ikke begge foreldrene møter med barnet.

■ Du finner mer informasjon om pass på politiet.no/pass