– Først ble jeg veldig sinna. Det må vel gå an å vise skjønn selv om man jobber i offentlig forvaltning, sier Larsen til tb.no.

Hadde forsikring

Fredag formiddag var han på vei til Porsgrunn. Like før han ankom byen ble han vinket inn for kontroll av Statens vegvesen.

– Jeg ble avskiltet på stedet. Biltilsynet påsto at jeg ikke hadde betalt forsikringen på bilen. Jeg har en ganske ny bil, og jeg visste jeg hadde betalt og ba dem sjekke. Men han bare tok skiltene, forteller Larsen.

LES OGSÅ: Halve lønna gikk til bilforsikring

Larsen sjekker med sitt forsikringsselskap og finner ut at forsikringen er betalt. Det forteller han til en kundebehandler hos Skien trafikkstasjon noen timer etter at han ble avskiltet.

– Jeg forklarer hun som jobber i skranken at forsikringsselskapet mitt hadde tastet en feil. Hun sier at feilen allerede var rettet opp. Jeg får en bekreftelse av damen i skranken på at jeg hadde betalt forsikringen, forklarer han.

Kunne ikke få igjen skiltene

Det var da det virkelig begynte å bli trøblete. For skiltene som var tatt av bilen kunne ikke utleveres før etter helgen.

Slik forklarer Anders at samtalen med biltilsynet forløp:

– Jeg kunne ikke få skiltene før mandag, fortalte hun. Jeg svarte at jeg bor i Vestfold og at jeg skulle til Oslo mandag.

LES OGSÅ: Fikk bilen avskiltet - kjørte videre foran øynene på politiet

Veivesenet sender jo ikke skiltene i posten, hva skulle jeg da gjøre, spurte han damen i skranken.

Hun svarer følgende:

– Er det OK med prøveskilt.

– Selvfølgelig må jeg ha prøveskilter, men kan du ikke se om skiltene mine har kommet. Hun svarer at skiltene ikke har kommet inn ennå.

Kun prøveskilt på fredag

Deretter spør hun. – Er det greit at du kun får prøveskilter for fredag.

– Jeg svarer at det ikke går. Jeg må jo ned til Skien for å hente skiltene. Og mandag er jeg i Oslo. Jeg må ha prøveskiltene fram til tirsdag.

– Hmmm, det blir vanskelig, svarer damen.

– Hvorfor det?

– Du skal ikke ha fordel av å ha prøveskilter. Du kan få skilter for i dag, fredag, men ikke i helgen, mandag og tirsdag, svarer hun.

– Tuller du? Det er en ulempe for meg med prøveskilter. Jeg har unger og kona går på skole. Og jeg trenger en bil i helgen, sa jeg.

– Nei, det blir vanskelig, svarer hun, ifølge Larsen.

– Er det mulig. La meg få så mye prøveskilter byråkratiet tillater deg å skrive ut, så får jeg heller ta bussen eller gå i helgen, sier jeg.

LES OGSÅ: Øvelseskjører kjørte for vinglete

Måtte betale

Det hører også med til historien at prøveskiltene kun var for fører av bilen.

– Jeg kunne ikke ha passasjerer. Snakk om rettsstatt. Dømt på stedet, mener han.

Får å få ut skiltene igjen måtte han betale 1.340 kroner.

– I tillegg måtte jeg ut med 750 kr for klistremerker til prøveskilt.

På slutten av dagen, etter at skranken deres hadde offisielt stengt, ringte de Larsen.

– De sa at hvis jeg klarte å være der i løpet av fem minutter så skulle jeg få skiltene mine tilbake. De hadde fikset det. Jeg bare spør: «Hvor mange må det til for å skifte en lyspære hos biltilsynet», undrer han.

Han understreker at damen i skranken var kjempehyggelig.

– Men for et system, sier han.

LES OGSÅ: Flere biler grus-skadet etter strøing

– Uheldige omstendigheter

Harald Mørch Uldal hos Statens vegvesen mener Anders ble offer for en rekke uheldige omstendigheter.

– Jeg beklager at han fikk en slik opplevelse, sier Uldal, som er kontorsjef for kjøretøy ved Skien trafikkstasjon.

Han forklarer litt av gangen til veivesenet i slike saker.

– Når vi sjekker kjøretøy ute i felten, så får vi automatisk opp om kjøretøyet er forsikret eller ikke. I dette tilfellet fremsto bilen som uforsikret. Da skal den avskiltes. Én liten tastefeil hos forsikringsselskapet bidro til dette, og alle kan gjøre feil, sier han.

Vanlig praksis er også at man kun får prøveskilt for en kort periode.

– Normalt får man prøveskilt for et døgn av gangen. Da står vi som garantist for kjøretøyet. Slik at man kommer seg fra A til B. Jeg tør ikke svare på hvorfor man ikke har gitt ham prøveskilter for helgen, sier han.

– Hvorfor kunne han ikke bare få igjen sine skilter. Dere fant jo fort ut at alt var i orden, og at det var en tastefeil hos forsikringsselskapet som var årsak til problemet?

– Patruljen som var ute på kontroll kom ikke inn før på ettermiddagen for å levere inn skiltene på Skien trafikkstasjon. Vanlig praksis er at man først kan få igjen skiltene første virkedag etter klokken 10. Dette av praktiske årsaker, forteller Uldal.

– Blir man stoppet av oss, politiet eller tollvesen må man ut med 1.340 kr i påskiltingsgebyr, legger han til.

Legger seg flate

Anders Larsen forteller at han har vært i kontakt med forsikringsselskapet sitt.

– Forsikringsselskapet legger seg flate og vil betale alle utgifter jeg har hatt med denne saken. Men jeg undres over hvorfor det var så vanskelig å få skilter på bilen igjen, sier han til tb.no.

Fra forsiden av tb.no:

Teodor (2) ble gjenforent med bamse

Flere biler grus-skadet etter strøing

Se hvem som dukket opp i barnehagen!