Gå til sidens hovedinnhold

– Dette overgår alt jeg har sett

Artikkelen er over 8 år gammel

■ Et konglomerat av selskaper knyttet til skatteparadiser som Sveits, Kypros, Nederland og De forente arabiske emirater fant veien til Smiths Venner-toppene Kåre J. Smith og Bernt Aksel Larsen. ■ – Strukturene er så uoversiktlige og intrikate at det er veldig vanskelig å skjønne hva formålet er, sier en av Norges fremste eksperter på skatteparadiser, samfunnsøkonom Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole.

– Dette overgår alt jeg har sett tidligere, sier Guttorm Schjelderup, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole og en av Norges fremste eksperter på skatteparadiser.

Schjelderup ledet blant annet Rederiskattutvalget og regjeringens kapitalfluktutvalg, som leverte innstillingen «Skatteparadis og utvikling» i 2009. Han er gjesteprofessor ved Cambridge University i England.

DU KAN BIDRA: Hjelp oss å finne svarene

KOMMENTAR: Fra Brunstad til Kypros – derfor skriver vi om Smiths Venner-toppene

Kåre J. Smith og Bernt Aksel Larsen har ikke villet møte Tønsbergs Blad til et intervju om denne saken.

De har besvart en del spørsmål på e-post, men vil blant annet ikke svare på spørsmål om Kraakstad Invest AS og datterselskapene Tronderøya AS og Baronesa Trading Ltd., under henvisning til at de ikke lenger eier noen av disse selskapene.

Smith og Larsen solgte nemlig Kraakstad Invest til et selskap på Kypros i november/desember i fjor.

DETTE ER SELSKAPENE: Trykk på bildet for å se grafikken

BCC

Mulig å skjule seg

Å få full oversikt over hva som foregår i selskapene er vanskelig.

I land som Kypros, Sveits og Nederland er det lite tilgjengelig informasjon om regnskaper og eiere av selskaper og stiftelser.

Bruk av stråmenn som eiere er tillatt på Kypros, noe som betyr at den reelle eieren kan skjule sin identitet.

Men ved å sette sammen regnskaper og annen dokumentasjon fra flere land, samarbeide med journalister i internasjonale nettverk for undersøkende journalistikk og kjøpe tjenester for å få tak i det lille som er av offentlig tilgjengelig informasjon, har Tønsbergs Blad likevel kartlagt deler av strukturen de to har bygd opp sammen med andre sentrale medlemmer i menigheten i inn- og utland.

DETTE ER LEDERNE:

Profil: Kåre Johan Smith (68)
Profil: Bernt Aksel Larsen (53)

Vanskelig å forstå

Professor Schjelderup har sett grafikken som viser hvordan eierskapet til flere selskaper ble sluset gjennom ulike skatteparadis før det havnet hos Smith og Larsens private investeringsselskap i Norge, Kraakstad Invest AS.

– Strukturene er så uoversiktlige og intrikate at det er veldig vanskelig å skjønne hva formålet er. Hvis eierne selv ikke kan redegjøre for dette på en god måte, er det vanskelig å komme til bunns i det. Jeg må si at i en sammenheng som dette har jeg aldri har sett en så komplisert struktur før, sier Schjelderup.

Bernt Aksel Larsens kommentar er:

– Schjelderups kommentar er forståelig ut fra måten dere har presentert dette på. I deres framstillinger er informasjon om hva selskapene driver med og hvorfor de er plassert nettopp i de aktuelle land fraværende. Da kan vel ingen forvente at han skal skjønne hva formålet er, skriver Larsen.

På generelt grunnlag sier professoren at strukturer som dette gjør det vanskelig å finne ut hva som foregår i selskapene.

– Det vi vet er at personer som ønsker å skjule noe, gjør det gjennom flere ledd i ulike jurisdiksjoner, hvor hver av dem er beheftet med hemmelighold og mangel på innsyn. Det er summen av alle kostnadene knyttet til å nøste seg gjennom de mange jurisdiksjonene som gjør det så vanskelig å finne ut hva realitetene er. I disse jurisdiksjonene kan man ikke forvente å få mye informasjon, og hvis man får adgang til informasjonen kan man ikke forvente å finne alt. Det disse landene selger, er hemmelighold og mangelen på åpenhet. Det er en verden av speil og røyk, sier han.

LES OGSÅ: Kjøpte luksusøy til 18 millioner via skatteparadis

Sluset gjennom Sveits

Våre funn viser at det sveitsiske selskapet Kolme Tack Holding står sentralt i Smith og Larsens imperium. Smith og Larsen vil ikke svare på spørsmål knyttet til dette selskapet, og viser til at de ikke eier det. På spørsmål om de har vært med å starte selskapet, svarer først Bernt Aksel Larsen:

– Jeg kan ikke huske å ha vært involvert i dette på noen måte. All den tid dette er svært lenge siden, er det umulig for meg å huske dette uten å gå tilbake til arkiv fra denne tiden. Jeg har ikke hatt tid til en slik gjennomgang.

Etter å ha fått artikkelen til gjennomlesing skriver Larsen:

– Dette er korrekt gjengitt fra mitt første svar, men jeg ønsker å nevne at jeg har i ettertid gått gjennom mine arkiver og kan ikke finne at jeg på noe tidspunkt har vært involvert i etableringen av Kolme. Mitt svar på spørsmålet er derfor at jeg ikke har vært med å starte selskapet.

Denne grafikken viser imidlertid hvordan flere selskaper er blitt sluset gjennom Kolme Tack Holding før de til slutt er overdratt til Smith og Larsens norske investeringsselskap, Kraakstad Invest.

Blant disse er Tronderøya AS og Baronesa Trading Ltd. Sistnevnte selskap eier 47 prosent av morselskapet i hesteutstyrskonsernet Finn-Tack/Horze.

LES OGSÅ: – Har ikke villet skjule noe

Store verdier

Kolme Tack Holding AG ble stiftet i 2004. Stifter og opprinnelig hovedeier var Sara Aadalen, gift med Alf Aadalen, som er et fremtredende medlem av Smiths Venners menighet i Sonnmatt i Sveits. Sara Aadalen har for øvrig to brødre som er svigersønner av Kåre J. Smith.

Av dokumentene fra en generalforsamling Kolme Tack Holding avholdt 1. juni 2008, kommer det fram at selskapet da var eiet av en nederlandsk stiftelse, Stichting Dutch Christian Charity. 2007 hadde vært et godt år for Kolme Tack Holding, som hadde hatt en fortjeneste på 16,3 millioner sveitsiske franc.

Det tilsvarer 101,2 millioner kr i 2013-kurs. Selskapets totale eiendeler beløp seg til 28,5 millioner sveitsiske franc, som tilsvarer 177,3 millioner kroner. Generalforsamlingen vedtok ikke å utbetale utbytte til stiftelsen.

Stichting Dutch Christian Charity fusjonerte året etter med en annen nederlandsk stiftelse til Stichting Hippo Mundo Charity. Denne stiftelsen er fremdeles eier av Kolme Tack Holding.

Det har ikke latt seg gjøre å få ut årlige regnskaper for Kolme Tack Holding, og det er heller ikke offentlig kjent hvem som nyter godt av verdiene i stiftelsen i Nederland.

Det har ikke lyktes Tønsbergs Blad å komme i kontakt med stiftelsens styreleder, Jan-Hein Staal, som er et fremtredende medlem av Smiths Venner i Nederland.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.