Dugnadsungdom jobbet på luksuslandstedet

På høsten 2011 jobbet deltakere i Smiths Venners ungdomsprogram, det såkalte A-laget, på eiendommen på Ytre Tronderøya i Blindleia. Betalingen var at de fikk bruke stedet til ferieformål, kurs og konferanser, ifølge Bernt Aksel Larsen.

På høsten 2011 jobbet deltakere i Smiths Venners ungdomsprogram, det såkalte A-laget, på eiendommen på Ytre Tronderøya i Blindleia. Betalingen var at de fikk bruke stedet til ferieformål, kurs og konferanser, ifølge Bernt Aksel Larsen. Foto:

Av og
Artikkelen er over 7 år gammel

Smiths Venners dugnadsungdommer ble satt i arbeid på luksuslandstedet til Bernt Aksel Larsen og Kåre J. Smith.

DEL

«På vej til Tronderøya – Kristiansand/Sørlandet. 4 uger med 19 piger på en ø, men udenomhus arbejde. Wuhu!» skriver en dansk jente på mikrobloggen Google+ høsten 2011, da hun deltok i menighetens ungdomsprogram.

Jenta ble ikke på Tronderøya i fullt fire uker, men reiste videre til Nederland der hun blant annet jobbet på et lager for Horze-produkter etter 13 dager, opplyser lederen i Brunstad bibelskole Edgar Kvitberg.

På blogger og sosiale medier har Tønsbergs Blad funnet oppdateringer som viser at deltakere i programmet har jobbet på Tronderøya. Blant annet har den danske jenta lagt ut bilde av ungdommene foran en plankehaug i arbeidsklær.

På Twitter skriver hun: «Arbejder med at fjerne mudder og planter i et vanløb. Diiiggggggg».

Hun har også lagt ut et bilde som viser to jenter i arbeidsklær foran en plankehaug på øya. Bildet er tekstet med «Goodbye Tronderøya. J***** og M******* <3 pagedal næste!».

LES OGSÅ: – Fikk 600 kroner måneden på Horze-lager

Kjøpt via skatteparadis

Ytre Tronderøya er landstedet i Blindleia som Smiths Venner-toppene skaffet seg ved hjelp av verdier i skatteparadiser som Sveits og Kypros.

I fjor høst ble eiendommen solgt til Kolwezi Investments Ltd. på Kypros, men Smith og Larsen skriver til Tønsbergs Blad at de sikkert kommer til å leie stedet i fremtiden. Bernt Aksel Larsens kone er styreleder i Tronderøya AS.

Eiendommen er blitt betydelig oppgradert og pusset opp etter at den ble kjøpt av Tronderøya AS i 2009. Dokumenter fra Lillesand kommune viser blant annet at selskapet fikk tillatelse til å pusse opp en brygge i 2010, flytte en vannledning i 2011 og fikk tillatelse til å rive og gjenoppføre et stabbur, endre fasaden på låven og bygge et leskur i 2012.

8. februar 2012 fikk selskapet også skjøtet som viste at det hadde kjøpt naboeiendommen for 8 millioner kroner. I 2013 har Tronderøya AS også en søknad om å oppføre en stall under behandling.

Tønsbergs Blad har sett på bilder av eiendommen før og etter salget. Det er blant annet lagt store partier med heller rundt både huset og låven. Låven og en sidebygning fremstår som totalrenoverte.

LES OGSÅ: Kjøpte luksusøy til 18 millioner via skatteparadis

KOMMENTAR: Derfor skriver vi om Smiths Venner-toppene

Fikk ikke penger

Kåre Johan Smith og Bernt Aksel Larsen bekrefter at ungdommene har jobbet på Tronderøya, og at betalingen var at de fikk bruke stedet gratis. Verken menigheten eller ungdommene fikk penger for arbeidet som ble gjort.

Tønsbergs Blad har stilt både Smith og Larsen spørsmål om arbeidet fordi begge sto som eiere av Tronderøya AS inntil desember i fjor.

Tønsbergs Blad: – Etter hva vi forstår, har A-lag fra menigheten vært på Tronderøya i flere omganger for å jobbe dugnad. Kan dere beskrive hva slags arbeid dette har vært?
Smith og Larsen: – Det er riktig at en del ungdommer fra A-laget har vært på Tronderøya og det er riktig at de har utført en del arbeider. Arbeidet har bestått i plenklipping og rydding i skogen. Deler av A-laget har også brukt stedet til ferieopphold, kurs og konferanser.

Tønsbergs Blad: – Hvor store økonomiske verdier representerer dette dugnadsarbeidet?
Larsen: – Så langt jeg vet er verdien av arbeidet mindre enn det som A-laget har spart på vederlagsfri benyttelse av stedet til ferieformål, kurs og konferanser.

Fikk bruke stedet

Edgar Kvitberg leder Brunstad Bibelskole, som organiserer menighetens ungdomsprogram og dugnadsjobbing. Han har denne kommentaren til ungdommenes arbeid på Tronderøya arbeidet:

– Ungdomsprogrammet har benyttet Tronderøya til seminarer og samlinger, samt ferieformål for deltakerne. Vi har i denne sammenheng utført noe arbeid som skogrydding, plenklipping med mer, som takk for at vi fikk benytte stedet. Vi opplever at det er balanse mellom arbeidsinnsatsen og vår tilgang og bruk av stedet, skriver Kvitberg i en e-post.

Han skriver at den eneste perioden ungdommene har vært på øya, er en treukersperiode i september 2011.

Artikkeltags