STOKKE: – Jeg kan ikke sende Yonathan i barnehagen med de sokkene på, sier Ivan Erga.

På et sokkepar den halvannet år gamle sønnen hans har fått fra en slektning, er det bilde av ­«Bill», en karakter fra Disney-filmen «Biler».

På døren er det bilde av et hakekors.

Sto og måpte

– Jeg måtte kikke et par ganger for å se om det stemte. Sokkene ser også ganske nye ut, sier Erga.

Ergas samboer Angelique Valklev ble også overrasket.

– Vi sto egentlig bare å måpte en stund før vi begynte å le. Vi synes det var litt rart at sønnen vår har gått rundt med hakekors på Disney-sokkene sine.

Angelique er halvt israelsk og kommer fra en jødisk familie.

– Det var komisk samtidig som det var tragisk med tanke på familien min, sier Valklev.

Familien hevder sokkene er kjøpt på Hennes og Mauritz på Farmandstredet i Tønsberg. Benedicte Eie, stedfortredende presseansvarlig i Hennes & Mauritz Norge avviser at kleskjeden har solgt sokker med et slikt symbol.

– Ikke i vårt sortiment

– Jeg har gått igjennom vår sokkekolleksjon med vår vareansvarlig for barn. Vi kan ikke finne denne sokken i vårt sortiment, verken fjorårets eller årets, sier Eie.

Hun sier alle «Biler»-produktene er laget på lisens fra Disney, og må tilfredsstille strenge krav til hvordan figurende ser ut.

– De må være laget ut fra originaltegningene fra filmene. «Bill», som er bilen på bildet har ikke noe trykk på siden i «Biler»-serien. Hans kameratbil «Lynet McQueen» er imidlertid nr. 95. Det er mulig og sannsynlig at produsentene av sokken har skrevet 95 på døren «Bill» også, og at tallet har vridd seg til å se ut se ut som noe annet etter vask, sier Eie.

– Det er leit om noen føler seg støtt av denne sokken, men vi kan altså ikke se at vi har eller har hatt «Bill»-sokker med tilsvarende tall eller tegn på hos oss, sier Eie. 

Skaper reaksjoner

Det er ikke første gang et uheldig klesplagg skaper reaksjoner.

I august skrev Aftenbladet om kleskjeden Zara som solgte en stripete genser for gutter mellom tre måneder og tre år. Plagget het Sheriff og så ut som en fangedrakt fra andre verdenskrig med en davidsstjerne på venstre bryst.

– Det er som å få en bolt i magen. Jeg reagerer med forferdelse på historieløsheten, sier han når han ser bildet av barnegenseren, sa forstander i det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn til Aftenbladet.

Spilte på skolemassaker

I september skrev Buzzfeed om kleskjeden Urban Outfitters som skapte storm på sosiale medier, da de solgte en collegegenser med blodflekker.

Foran på genseren sto det Kent State University, som mange oppfattet som en referanse til skolemassakren i Ohio i 1970.

Der ble fire studenter ble skutt og drept av Ohio National Guard under en demonstrasjon mot Vietnamkrigen.

–  Det var aldri vår hensikt å spille på de tragiske hendelsene som fant sted ved Kent State i 1970. Vi er ekstremt lei oss for at plagget ble oppfattet slik, uttalte Urban Outfitters.