– Fikk 600 kroner måneden på Horze-lager

Ungdommer på A-laget blir tilbudt jobb på at lager for Horze-produkter like ved menighetens stevnested i Pagedal i Nederland. Lageret drives av underleverandøren Northern Logistics, som er eid av den samme nederlandske stiftelsen som eier snaut en fjerdedel av Finn-Tack/Horze-konsernet.

Ungdommer på A-laget blir tilbudt jobb på at lager for Horze-produkter like ved menighetens stevnested i Pagedal i Nederland. Lageret drives av underleverandøren Northern Logistics, som er eid av den samme nederlandske stiftelsen som eier snaut en fjerdedel av Finn-Tack/Horze-konsernet. Foto:

Av og
Artikkelen er over 7 år gammel

Smiths Venners dugnadsungdom blir flittig brukt i selskaper utenfor menigheten, blant annet i selskaper der Kåre J. Smith og Bernt Aksel Larsen har vært eiere. Ifølge en kilde i menigheten jobbet hans barn for cirka 600 kroner i måneden på et lager for Horze-produkter i Nederland.

DEL

I menigheten er dugnadsungdommene kjent som A-laget. Et aktivt medlem av menigheten forteller Tønsbergs Blad at ett av hans barn for ikke lenge siden var på A-laget og jobbet i lengre tid på et lager med Horze-produkter i Nederland.

Ifølge mannen var godtgjørelsen bare i underkant av 600 kroner i måneden, samt gratis kost og losji. Arbeidstiden var også lengre enn normalt, hevder medlemmet i Smiths Venner.

Etter hva Tønsbergs Blad har funnet ut, er gjennomsnittlig arbeidstid i Nederland omtrent den samme som i Norge.

DU KAN BIDRA: Hjelp oss å finne svarene
LES OGSÅ: Dugnadsungdom jobbet på luksuslandstedet

Startet på Brunstad

Den omfattende bruken av dugnadsungdom i Smiths Venner startet i årene 2002–2005 i forbindelse med den første milliardutbyggingen på Brunstad. Ungdommene deltok i byggingen av hundrevis av hytter på stevnestedet i Stokke.

Da hyttebyen var ferdig, fortsatte programmet og ungdommene ble satt i arbeid rundt om i hele verden.

På blogger og sosiale medier har Tønsbergs Blad funnet dokumentasjon i form av tekst og bilder på at en rekke ungdommer har jobbet for selskaper utenfor menigheten, og som Smith og Larsen har hatt private eierinteresser i.

Dette gjelder blant annet Finn-Tack/Horze-konsernet, som utvikler og selger hesteutstyr.

LES MER: Slik er ungdomsprogrammet til BCC

– Ingen nær tilknytning

Smith og Larsen har i perioder eid store deler av dette konsernet, som har selskaper i USA, Russland og flere andre europeiske land. Begge har overfor Tønsbergs Blad understreket at disse selskapene ikke har noe med menigheten å gjøre. For få måneder solgte de seg også ut av Horze-konsernet.

– Det er ingen nær tilknytning mellom dette selskapet og BCC, skriver de til Tønsbergs Blad.

STOR GRAFIKK: Dette er selskapene til Smiths Venner-toppene

Jobbet for Horze

Men på sosiale medier skriver en dansk jente at hun jobber for Horze i Torrington, Connecticut, og at hun er på A-laget USA.

Høsten 2011 reiste hun til Pagedal i Nederland, der menigheten har et stort konferansesenter. Der la hun ut bilder som viser at hun jobbet på et lager med Horze-produkter, gikk i klær med Horze-logo og spiste en kake med Horze-logo sammen med andre deltakere i ungdomsprogrammet.

Bildeteksten er «Jentene til Alagsfest med Horze-kage. :-D !!!»

Hun har også lagt ut et bilde fra lageret der hun står foran kasser med Horze-produkter, med bildeteksten «Overtræt på Horzelageret klokka 00:00: P».

Tønsbergs Blad har disse bildene og andre bilder av deltakere i ungdomsprogrammet i arbeid for Horze-bedrifter, men har valgt å ikke trykke dem.

En norsk jente oppgir på det sosiale nettverket LinkedIn at hun jobber som salgsrepresentant for Horze i Torrington, Connecticut, og på Instagram kommer det fram i kommentarer til et bilde at hun er med i menighetens ungdomsprogram.

Medlemmer av programmet har også jobbet for Horze i Finland, der selskapet ble startet og fortsatt har hovedkontor.

En tysk deltaker på A-laget skrev i 2007 bloggen «A-team – Finland», der han la ut flere bilder fra et lager med Horze-produkter. Tittelen på innlegget var «Work on webshop – Horze.»

LES OGSÅ: Kjøpte luksusøy til 18 millioner via skatteparadis

LES MER: Slik kjøpte de Tronderøya

– Ikke dugnad

Flere medlemmer av menigheten Tønsbergs Blad har vært i kontakt med, oppfatter at ungdom jobber dugnad for Smith og Larsens selskaper. Foreldre og andre familiemedlemmer forteller til Tønsbergs Blad at ungdommer har jobbet dugnad for Horze, og mange av disse har jobbet på et lager utenfor menighetens stevnested og konferansesenter Pagedal i Nederland. Men dette avviser Smith og Larsen.

På spørsmål om deres selskaper har tjent på dugnadsjobbing, svarer de på epost:

– Vi kjenner ikke til at noen har jobbet ulønnet for Horze-systemet.

Rune Stadven, som er styreleder i Oy Finn-Tack Ltd. og i Horze Norge, understreker også at Finn-Tack/Horze-konsernet ikke benytter seg av dugnadsarbeid.
Han bekrefter imidlertid at ungdommene får tilbud om å jobbe for Horze-konsernet og underleverandører gjennom menighetens ungdomsprogram.

– Arbeidet i Horze eller hos noen av våre underleverandører er ikke en integrert del av ungdomsprogrammet, men det er et tilbud vi gir til deltakerne som er med på det, sier Stadven.

– Vanlige vilkår

Han hevder at Finn-Tack/Horze-konsernet drives på helt vanlige kommersielle vilkår.

– Alle ansatte har normale ansettelseskontrakter. Alle mottar vanlig lønn for arbeidet. Dette gjelder selvsagt også de ansatte som er tilknyttet ungdomsprogrammet i lokalmenigheter, sier Stadven.

Han forteller at i USA og Nederland har noen av Finn-Tack/Horzes selskaper samarbeidet med lokale ungdomsprogram.

– De tilbyr da ungdom arbeidserfaring på vanlige betingelser som fyller kravet til landets minstesats. Jeg tror ikke de får noe særlig mer, men de får den minstelønna som er, sier Stadven, som er meget godt fornøyd med innstillingen og innsatsen til medarbeiderne fra ungdomsprogrammet.

– Rart

Smiths Venner-medlemmet som hadde et barn på A-laget i Nederland, kommenterer det Stadven sier slik:

– Jeg synes det er rart og delvis utrolig at Stadven sier det han sier. Det virker jo nesten som om de har noe å skjule, eller så har de skjønt at det de har holdt på med har vært galt og så rettet på det, mener BCC-medlemmet.

Av hensyn til familien ønsker han ikke å stå fram med navn og bilde.

KOMMENTAR: Derfor skriver vi om Smiths Venner-toppene

Forskjell på brutto og netto

– Det er forskjell på bruttolønn og netto utbetalt lønn, innrømmer Stadven når han blir konfrontert med familiefarens opplysninger.

– Hva som utbetales netto til den enkelte når alt av skatt, kostnader til boutgifter, mat, reiser/transport og ulike sosiale happeninger er tatt bort, vil selvsagt ikke være så store summen når alle får nederlandsk minstelønn, medgir han.

Dette bekreftes også av Anno Neinders i underleverandørselskapet Northern Logistics. Det er dette firmaet som står for driften av lageret, som dekker hele Europa. Northern Logistics er for øvrig eiet av den samme nederlandske stiftelsen som eier snaut en fjerdedel av Finn-Tack/Horze-konsernet.

– Vi følger lovens arbeidstidsbestemmelser og har timelister der alle ansattes arbeidstid føres inn, opplyser Neinders i en e-post til Tønsbergs Blad.

– Ikke del av programmet

Aktivitetene i ungdomsprogrammet som skjer utenfor Brunstad, blir organisert gjennom Brunstad Bibelskole. Edgar Kvitberg er leder av bibelskolen og administrerer utsendelsen av ungdommene til menigheter rundt om i Norge og andre land.

Også han understreker at ungdommenes arbeid for Horze-systemet ikke er en del av ungdomsprogrammet.

– Den dugnadsinnsats som ungdommene eventuelt bidrar med som del av ungdomsprogrammet er rettet mot menighetens ideelle virksomhet, og skjer ikke for disse selskapene. Men vi har forståelse for at det muligens kan oppfattes slik siden det i en del tilfeller kommuniseres gjennom ungdomsprogrammenes administrative kanaler, sier han.

Han sier også:

– Jobbtilbudet formidles gjennom ungdomsprogrammet fordi det er til nytte for alle parter at ungdommene har inntektsmuligheter på de stedene de er plassert. I Finland og USA er det etablert tilsvarende ordninger som oppfyller de respektive lands krav til minstelønn, og ingen av disse stedene arbeides det dugnad for Horze eller Finn-Tack.

Kvitberg har for øvrig skrevet et fem siders notat til Tønsbergs Blad, der han redegjør for de ulike sidene ved ungdomsprogrammet.

Artikkeltags