– Har ikke villet skjule noe

Kåre J. Smith og Bernt Aksel Larsen har eid selskaper i Limassol i skatteparadiset Kypros. – Vi var på et tidspunkt engasjert i et selskap på Kypros, på grunn av at dette var gunstig med tanke på virksomhet mot Russland. Det er svært gode faglige vurderinger som gjør at de fleste investeringer mot Russland gjøres nettopp herfra, hevder Bernt Aksel Larsen.

Kåre J. Smith og Bernt Aksel Larsen har eid selskaper i Limassol i skatteparadiset Kypros. – Vi var på et tidspunkt engasjert i et selskap på Kypros, på grunn av at dette var gunstig med tanke på virksomhet mot Russland. Det er svært gode faglige vurderinger som gjør at de fleste investeringer mot Russland gjøres nettopp herfra, hevder Bernt Aksel Larsen. Foto:

Av og
Artikkelen er over 6 år gammel

– Tønsbergs Blads vinkling på saken gjør professor Guttorm Schjelderups kommentarer forståelige, sier Bernt Aksel Larsen. Han avviser at den kompliserte selskapsstrukturen er skapt for å skjule noe.

DEL

Schjelderup mener strukturene som skisseres i grafikken på forrige side er så uoversiktlige og intrikate at det er vanskelig å skjønne hva formålet er.

– Schjelderups kommentar er forståelig ut fra måten dere har presentert dette på. I deres framstillinger er informasjon om hva selskapene driver med, og hvorfor de er plassert nettopp i de aktuelle land, fraværende. Da kan vel ingen forvente at han skal skjønne hva formålet er. I strukturen dere viser er de aller fleste selskapene faktisk plassert i land som Finland, Norge, Tyskland og andre EU-land. Dette er ikke nevnt av dere, mens fokus er på Sveits, Kypros og Dubai, skriver Larsen i en e-post til Tønsbergs Blad.

DU KAN BIDRA: Hjelp oss å finne svarene

LES OGSÅ: Spekulativt om penger og paradis

– Lang periode

Tønsbergs Blad: – Schjelderup sier på generelt grunnlag at strukturer som dette gjør det vanskelig å finne ut hva som foregår i selskapene. Hva kan dere si om hensikten bak de skiftende selskapsstrukturene og eierskapsforholdene?

Larsen: – Det er alminnelig kjent at en virksomhet som er i sterk vekst og som skal etablere seg i mange forskjellige land nødvendigvis må gjennom strukturelle endringer underveis. Strukturen dere beskriver inneholder elementer fra en periode som strekker seg over 16 år, og det er vel naturlig at svært mange ting har skjedd i denne perioden. Når dere tegner opp en eierstrukturs utvikling over en slik periode uten å si noe om de underliggende selskapenes virksomhet og utvikling blir jo bildet veldig rart.

KOMMENTAR: Fra Brunstad til Kypros. Derfor skriver vi om Smiths Venner-toppene

– All informasjon er tilgjengelig

Tønsbergs Blad: – Schjelderup sier på generelt grunnlag at personer som ønsker å skjule noe, gjør det gjennom flere ledd i ulike jurisdiksjoner, hvor hver av dem er beheftet med hemmelighold og mangel på innsyn. Har dere noen kommentar til dette?

Larsen: – Schjelderup har sannsynligvis rett i dette, men man kan altså i disse land velge om man vil være åpen eller skjulte sin identitet, osv. Når selskapene har valgt å være åpne og legge all informasjon tilgjengelig for allmennheten syntes dette å være et bevis på at man ikke har hatt til hensikt å skjule noe.

Skatteparadiser

Tønsbergs Blad: – Vi vet også at selskaper dere har hatt tilknytning til inngår og har inngått i selskapsstrukturer som involverer både Kypros, Sveits, Nederland og De forente arabiske emirater. Hvorfor er nettopp disse landene involvert, og i samme selskapsstruktur?

Larsen: – Vi var på et tidspunkt engasjert i et selskap på Kypros, på grunn av at dette var gunstig med tanke på virksomhet mot Russland.

– Jeg antar at professor Schjelderup kan bekrefte at Kypros er et vanlig utgangspunkt for selskaper som ønsker å satse mot denne delen av verden. Ikke alle disse selskaper har uetiske motiv. Det er svært gode faglige vurderinger som gjør at de fleste investeringer mot Russland gjøres nettopp herfra, hevder han.

Stort marked

– Når det gjelder Emiratene er jo dette ett av verdens største marked for salg av hesteutstyr, og således et helt naturlig sted å etablere seg, mener Larsen.

– Nederland er kjent som Europas logistikksentral, og det var et logisk valg for Finntack å finne samarbeidspartnere i dette landet for å få effektiv distribusjon av sine varer. Vi har for øvrig ikke selv etablert virksomhet hverken i Nederland eller Sveits, men har funnet gode samarbeidspartnere i firmaer som er etablert der, avslutter Bernt Aksel Larsen.

Artikkeltags