Salting på veiene forsinker toget

Når veivesenet salter, lever bommene ved planovergangen i Stokke sitt eget liv.

Når veivesenet salter, lever bommene ved planovergangen i Stokke sitt eget liv. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

STOKKE: Flere togavganger på Vestfoldbanen har vært forsinket tirsdag morgen. Og det er veisalting som er årsaken.

DEL

Flere tog på Vestfoldbanen ble rundt 10 minutter forsinket  etter at bommene ved planovergangen i Stokke ikke gikk ned, ifølge Jernbaneverket.

– Dette skyldes veisalt som forstyrrer det tekniske anlegget som får bommene til å gå opp og ned, sier pressevakt Dag Svinsås i Jernbaneverket til tb.no.

– Må salte

Jernbaneverket sendte montører til Stokke for å reparere feilen. Svinsås kunne ved 09.15-tiden ikke si hvor mange avganger som blir forsinket tirsdag.

Det er ikke første gangen at bommene ved planovergangen i Stokke streiker.

– Vi har gjort vegvesenet oppmerksomme på at salting skaper disse problemene. Men de må jo salte, så det er vanskelig å gjøre noe med det, sier Svinsås.

LES OGSÅ: Hit, men ikke lenger

Drar veisaltet i jernbanelinjene

Når veivesenet salter, drar bilene saltet med seg inn på jernbanelinjene.

– Bommene blir styrt av signaler i skinnene. Når toghjula treffer et visst punkt på linja, blir de kortsluttet, noe som gir et signal til bommene om at de skal senke seg. Etter at toget har passert, går et tilsvarende signal om at bommene skal heve seg igjen, forklarte Inge Hjertaas i Jernbaneverket tidligere til tb.no.

LES OGSÅ: Nå kan togreisen koste deg enda mer

Saltet forstyrrer dette systemet. 

Da må mannskapene ut å koste og feie og rengjøre togskinnene. Ifølge Hjertaas er Jernbaneverket  i ferd med å prøve ut en ny teknologi på Flomsbanen.Den nye teknologien går ut på at en føler plasseres på toglinja i passende avstand til jernbanebommen.

LES OGSÅ: Rapport kritisk til intercity-utredning

Artikkeltags