– Det er helt forferdelig å tenke på hva Theo har vært igjennom, likevel har han en fin personlighet og er utrolig snill. Situasjonen for mange hunder i Romania er helt hinsides, forteller Aud Folvik (43) som nylig har adoptert Theo, som hun antar er rundt 8 år gammel.Aud fikk øynene opp for de dødsdømte hundene i Romania etter en reportasje på TV.

– Min søster Aina så et innslag om de mange dødsdømte og mishandlede hundene på nyhetene i fjor. Da hun fortalte meg om dette så bestemte vi oss for å gjøre noe med det. Vi meldte oss inn i en Facebook-gruppe som heter «Adoptivhunder fra Romania».

I den gruppa er det rundt 400 medlemmer.

– Det er personer som enten skal adoptere, har adoptert eller bidrar med penger for å bedre forholdene for mange hunder. Nå har søsteren min to hunder fra Romania, Bonzo og Bamse, og jeg har fått Theo. Søsteren min skal beholde Bamse og prøver å finne et nytt hjem for Bonzo, så hvis noen er interessert er det bare å ta kontakt, sier hun.

Mange løshunder

Løshunder er et stort problem i Romania. Aud forteller at hundene fanges og blir satt i leire under kritikkverdige forhold. Der blir de også merket med en kodebrikke i øret som forteller når de ble fanget og når de skal dø. De får nesten ikke mat eller vann.

– Jeg skjønner at det må gjøres noe med antall løshunder i landet, men det er den fæle måten de blir behandlet på jeg reagerer kraftig på, sier Folvik.

Ifølge VG bestemte myndighetene i Romania sent i fjor at titusenvis av løshunder skulle avlives. Løshunder som fanges skal settes i midlertidige hundekenneler. Hvis de ikke blir adoptert innen en gitt frist, må de bøte med livet. Dyreaktivister reagerte med avsky. Kuki Barbuceanu, som jobber frivillig i dyrevernorganisasjonen Vier Poten, uttalte til VG Nett at forholdene er grusomme.

– Det er helt utrolig hvilke forhold hundene må bo i. Overalt ser vi hunder som lider og mangler både mat og vann. Dessuten er mange av hundene i veldig dårlig fysisk form og har store plager, men det bryr ikke dyrefangerne seg om, sier Kuki Barbuceanu i dyrevernorganisasjonen Vier Pfoten til VG Nett.

LES OGSÅ: Hund reddet tre dødsdømte katter

Reddet Theo

Måten Aud har reddet Theo på er en ganske møysommelig prosess, men hun mener det er verdt det.

– Facebook-gruppen jeg er medlem av samler inn penger for å hjelpe hundene. I Romania er det en rekke frivillige dyreforkjempere som vi samarbeider med. Kort fortalt så klarer de lokale rumenske frivillige arbeiderne å få kjøpt ut noen hunder fra hundeleirene. Vi har vært i kontakt med to slike lokale organisasjoner, Ascociatia Ador og Help Azorel.

Hos de frivillige i Romania får løshundene mat og godt stell. Her står de i store hundegårder og har også tak over hodet, bekrefter Folvik.

– Så legger de ut bilder av hundene slik at våre medlemmer fra hele Norden kan se hva slags hunder som kan adopteres. De prøver også å beskrive litt av personligheten til hver hund, slik at man kan finne en hund som passer, sier Folvik.

LES OGSÅ: Hund gir melk til kattunger

Ikke gratis

Men veien fra det frivillige systemet i Romania til for eksempel Norge er ikke gratis. Man betaler ikke noe for selve hunden, men for de behandlingene som er nødvendige for å komme til Norge.

– Den får først behandling av veterinær i Romania og får nødvendige vaksiner. Så er det karantenetid og fosterhjem i Romania, før to personer i vår gruppe reiser ned med fly for å hente dem. Jeg har ikke vært med ned dit, men fikk hunden min til Gardermoen der vi hentet den for fire uker siden. Jeg vet at det er en dråpe i havet, men jeg har i hvert fall reddet en flott hund fra den sikre død, forklarer hun.

Hun antar at redningsaksjonen av Theo har kostet henne mellom 3000 og 5000 kroner, og synes ikke det var dyrt. I denne prisen ligger jo også sterilisering og ID chipp på alle hundene, samt alle nødvendige vaksiner, og flybillett.

Theo samler fortsatt mat

Løshundene er enten født på gata eller kommer fra en familie som har dumpet kjæledyret sitt. Theo er en hund hun mener har vært hos en familie før den ble en gatehund.

– Han er en veldig sosial hund. Derfor tror jeg han har vært hos en familie tidligere, sier Folvik.

Hun vet at Theo har vært innesperret under dårlige forhold.

– Theo bærer ingen preg av sin fortid, så jeg har hatt mindre utfordringer med han enn først antatt. Det jeg merker er at han fortsatt samler inn mat han finner ute, fordi han er vant til å ha lite mat. Ellers så elsker han å ligge på pledd, noe han tydeligvis ikke har vært vant til. De står jo på skitne murgulv i Romania.

LES OGSÅ: Joggere fant døde kattunger

– Ønsker flere ville adoptert

Hun brukte tid på å bestemme seg.

– De frivillige, i samarbeid med veterinær, er nøye med å vurdere hver hund før den blir klarert for adopsjon. Jeg snakket med mange som har adoptert før jeg bestemte meg, og jeg ble overrasket over hvor bra det faktisk går med disse hundene som er adoptert til Norge.

Ifølge både veterinær i Romania og Norge så mener man at Theo er rundt 8 år gammel og at han er en skikkelig gatemiks.

– Han er nok en blanding av mye, men jeg tror i hvert fall at det er litt tibetansk spaniel og dachs i han. Jeg skulle ønske flere vil vurdere å adoptere en hund. Vi kan ikke redde alle, men for den ene man redder betyr det alt, sier Aud Folvik.