Gå til sidens hovedinnhold

Dizzie-Ellertsen fikk tappet kontoen for 289.000,-

Artikkelen er over 9 år gammel

STOKKE: Jørg-Fredrik Ellertsen, mannen bak Dizzie Showteater, ble svindlet for 289.000,- kroner. Pengene gikk rett inn på kontoen til en Stokke-mann.

Den 22 år gamle mannen fra Stokke ble brukt som mellommann i svindelen mot Ellertsen og fikk pengene inn på sin konto. 289.000 kroner ble overført fra Jørg-Fredrik Ellertsens konto hos DNB ved hjelp av en falsk utfylt betalingsgiro.

– Underskriften lignet ikke engang på min. Det kaller jeg elendig bankarbeid, sier Jørg-Fredrik Ellertsen. 

79-åringen har i en årrekke vært impresario for en rekke kjente, norske artister. Midt på 60-tallet skjøt han den store gullfuglen innen showbiz da han bar fram Dizzie Tunes for det norske folk. Han trakk seg tilbake fra impresariolivet i 1988 og er i dag mannen bak Dizzie Showteater i Oslo. Få har betydd mer for sommershowene i Tønsberg enn Ellertsen.

Fikk en telefon fra en fremmed

Bedrageriet skjedde i november, dagen før Ellertsen reiste til Barbados. Der fikk han en telefon fra en kvinne som leste opp et kontonummer hun lurte på om var hans, og spurte om han hadde kjøpt en bil. Kontoen var hans, men noen bil hadde han ikke kjøpt slik det sto på giroen.

– Hun hadde funnet en giro og sa det hadde kommet inn penger fra meg til sønnens konto. «Jeg tror ikke han skulle ha dette», sa hun. Jeg tror hun var ganske sjokket, forteller Ellertsen.

Han sjekket at beløpet faktisk var tappet fra kontoen hans og ba datteren hjemme i Norge om hjelp til å anmelde saken.

LES OGSÅ: Innrømte skyld for kreftbløff

Skrev et kvast brev

Ellertsen er rystet over hvordan saken først ble behandlet.

– Jeg måtte selv komme å anmelde saken hos politiet. Datteren min fikk ikke lov av politiet selv om jeg var på Barbados og hun kunne bevise at hun var min datter. DNB kunne heller ikke tilbakebetale pengene før saken var anmeldt. Jeg spurte banken om det ikke var de som burde anmelde saken, jeg hadde jo satt pengene mine i deres bank for at de skulle passe på dem, sier Ellertsen.

Ellertsen fikk ikke anmeldt svindelen før han kom hjem til Norge igjen. Og 5. desember 2011 dumpet det inn et brev fra Oslo politidistrikt.

«De underrettes om at forholdet er henlagt på grunn av manglende kapasitet til å behandle saken. På grunn av arbeidsmengden i strafferettspleien må det dessverre skje nødvendige prioriteringer av hvilke saker som kan behandles» står det i brevet.

– Da klaget jeg og skrev et ganske kvast brev, sier Ellertsen.

«Vi kan ikke godta at saken blir henlagt. Dette gir signaler ut i samfunnet som ingen norsk borger kan eller vil akseptere», åpner Ellertsen sitt klagebrev av 7. desember.

Videre argumenterer Ellertsen med det han mener er unødvendig tungt arbeid i fartsbøtesaker.

«Forslag: Gå gjennom slike saker og henlegg heller en liten trafikkforseelse som neppe vil skape flere kjeltringer. Derimot, denne saken gjelder en ung mann som kanskje er i starten av en dårlig «karriere» – så vennligst ta saken opp omgående», skrev Ellertsen.

LES OGSÅ: Pleier du å la bilen stå på tomgang?

– Hårreisende

– Jeg blir faktisk ganske opprørt av dette. Det hele er hårreisende, mener Ellertsen.

Heldigvis for Ellertsen, ble klagen tatt til følge og han fikk beskjed om at bedrageriet ville bli etterforsket ved Vestfold politidistrikt. Ellertsen ble overrasket over at én person allerede er dømt i saken, da tb.no ringte ham.

DNB Bank på Solli Plass i Oslo skal ikke ha gitt noe svar på hvor i systemet glippen skjedde, men har tilbakebetalt Ellertsen pengene han ble frastjålet.

– En ting er å forfalske min underskrift. Det er enkelt, for den finnes jo i alle programmer. Men hvordan i all verden fikk de tak i kontonummeret mitt? undrer Ellertsen.

LES OGSÅ: Øl-svindler tilsto

Ba ikke om legitimasjon

Distriktsbanksjef for Oslo Vest, Elizabeth Holstad i DNB Bank ASA beklager feilen.

– Jeg forstår lett at kunden stiller spørsmål ved hvordan dette kunne skje så enkelt. Det er en helt personlig feil som dessverre har oppstått i denne saken. Vi tar det hele og fulle ansvaret, har betalt ham pengene tilbake og beklager igjen, sier Holstad til tb.no.

Hun forklarer at det aldri ble bedt om legitimasjon fra svindleren som ga seg ut for å være Ellertsen da han leverte betalingsgiroen. Rutinene skal være skjerpet inn etter hendelsen. Holstad vet ikke hvordan svindlerne skaffet seg Ellertsens kontonummer.

– Det er mange muligheter som jeg ikke ønsker å gå inn på, men hos oss oppgir vi ingen kontonummer uten at vedkommende viser legitimasjon, sier hun.

Stokke-mannen skal ikke ha villet si til politiet hvem andre som står bak. Selv innrømte han heleriet da han sto tiltalt i Larvik tingrett 6. januar i år og er nå dømt til ubetinget fengsel i 90 dager. Beløpet på 30.000 kroner som han fikk i betaling for å ha stilt kontoen sin til disposisjon, blir inndratt.

LES SAKEN: 22-åring hjalp til å stjele 289.000 kroner

Kommentarer til denne saken