Fant høye giftnivåer i Hillestadvannet og Akersvannet

Slik så det ut i Akersvannet da Gunnar Kleven hos fylkesmannen tok bilder ved Akersvannet i Stokke. Nå viser prøvene det både Akersvannet og Hillestadvannet inneholder algegift.

Slik så det ut i Akersvannet da Gunnar Kleven hos fylkesmannen tok bilder ved Akersvannet i Stokke. Nå viser prøvene det både Akersvannet og Hillestadvannet inneholder algegift. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Advarer bøndene mot vanning og at husdyrene drikker fra kilden, badeforbud ut året.

DEL

Det var 19. august at det ble meldt om kraftig oppblomstring av alger i Akersvannet i Stokke.

Samtidig har Hillestadvannet i Holmestrand vært utsatt for algegifter i lang tid.

Nå viser prøver tatt av Norsk institutt for vannforskning 26. august, at begge vannene inneholder algegiften microsystin.

«Konsentrasjonen var 3,2 mikrogram microsystin pr liter i Akersvannet og 11,6 i Hillestadvannet. NIVA antar at giftnivået i den grønne «algesuppa» på overflaten i sydenden av Akersvannet har vært vesentlig høyere, men har ikke lyktes å analysere dette», skriver Fylkesmannen i en pressemelding.

Ikke økt fare på grunn av flom

Gunnar Kleven ved fylkesmannens avdeling for samfunnssikkerhet og beredskap sier det ikke er grunn til økt bekymring på grunn av den siste ukens kraftige nedbør og økningen i vannmengden rundt Akersvannet og Hillestadvannet. Snarere tvert i mot.

– Hillestadvannet har et veldig lite vannvolum, noe som gjør at vannmassene skiftes ut raskt, i teorien 13 dager ved normal vannføring. Dermed vil algegiften vannes ut. Det skal ikke være noen økt fare for elver, bekker og områdene rundt vannet, sier Kleven.

Fylkesmannen, Mattilsynet og de respektive kommunelegene beholder imidlertid det som ble bestemt i august, og fraråder bading i vannene ut året.

Behovet regnet bort

– Det er Mattilsynet som skal uttale seg om dyrevelferd, men de frarådet blant annet vanning fra det store jordvanningsanlegget ved Akersvannet 27. august, og dette gjelder fortsatt, men behovet for vanning har jo falt litt bort, det sier seg selv med dette været, sier Kleven.

Det frarådes også at dyr drikker direkte fra vannet, på grunn av faren med giftige blågrønnalger.

BLÅGRØNNALGER

■ Blågrønnalger er egentlig en gruppe bakterier som heter cyanobakterier.

■ Cyanobakterier finnes naturlig i jord, luft og vann, men under visse forhold kan det bli en synlig oppblomstring av disse bakteriene i elver og innsjøer, av og til også i havet.

■ Oppblomstring forekommer oftest i næringsrike innsjøer, og skjer helst i perioden juni – oktober.

■ Cyanobakterier kan produsere toksiner (giftstoffer) og lukt- og smaksstoffer.

■ Toksinene er i visse konsentrasjoner giftige både for mennesker og dyr, og de mest kjente er hepatotoksiner (ødelegger leveren) og nevrotoksiner (blokkerer nerveimpulser). Cyanobakterier har også såkalte lipopolysakkarider i celleoverfl aten, og disse stoffene kan gi forskjellige allergiske reaksjoner.

■ Vann som inneholder høye konsentrasjoner av toksinproduserende cyanobakterier kan være skadelig ved: Svelging av vann og inhalering av vannsprut og direkte kontakt med ømfindtlige områder som ører, øyne, munn og svelg.

■ Badetøy eller annet tøy i kontakt med hud bør skiftes snarest dersom det har blitt vått av vann med høyt innhold av cyanobakterier.

■ Symptomer på at man kan ha blitt eksponert for cyanobakterier og deres toksiner kan være: Hudirritasjoner, blemmer, sår hals, oppkast, diare, sterke magesmerter, feber, astma, svimmelhet, muskelkramper.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken