Gå til sidens hovedinnhold

«Stråletåka» kan begrenses

Det er nødvendig å ta vare på den kloden vi bor på – og på livene som leves her! Vi gjør i dag allerede mye bra, men vi kan og må bli bedre på flere områder. Da trengs mer kunnskap og kompetanse, og mer forskning – eller man må se nærmere på den forskningen som allerede finnes, og som har fått for liten oppmerksomhet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er opplært til å stole på våre myndigheter, våre tillitsvalgte. I dagens samfunn får vi stadig høre om alt det smarte, som også skal være så bærekraftig! Men kan vi stole på at alt som fremstår og «selges» som smart er smart å gjøre eller skaffe seg? Og hva med bærekraften, hvordan vurderes den? Vi trenger å stille flere kritiske spørsmål når ny teknologi introduseres – mye mer enn hva som foreløpig er gjort!

Vi i Folkets strålevern har lenge varslet om at advarslene om at skadelig stråling fra trådløs teknologi må tas på alvor. Spesielt for barna sin skyld! Men dessverre har vi ikke blitt hørt enda.

Mange timer av vår hverdag foregår nå stort sett via en skjerm. Skjermen har blitt nødvendig for å få utført de fleste oppgaver i hjem, skole og i yrkesliv. Digitaliseringen er et faktum. Og denne skjøt fart da Norge stengte ned pga. pandemien.

LES OGSÅ: Hannemor har fått varsel om at strømmen kobles fra huset: – Det går ikke an!

Myndighetene har besluttet at vi i forbindelse med det «grønne skiftet» skal benytte skjermer mer enn papir. Og det er nå på nett vi kommuniserer og lever våre liv mye av døgnet. Smarttelefonen er med overalt, også inn i senga! At dette har fått, og vil få, enda flere konsekvenser, er det vel liten tvil om.

Vi vet allerede om mange negative konsekvenser; fysiske og psykiske, overvåking og hacking, og ikke minst avhengighet i lav alder. Det viste bl.a. dokumentaren «Det digitale dopet», som ble vist på NRK for ikke lenge siden. Hjerneforsker Manfred Spitzer, som har skrevet boken «Digital demens», har også advart mot en farlig utvikling.

Men alle farene i forbindelse med stråling fra den trådløse teknologien er det fortsatt lite snakk om – ei heller i skolesammenheng!

LES OGSÅ: Krav om full stans av 5G i Belgia – hvorfor ikke i Norge?

Skadelig

At strålingen kan være skadelig, er vanskelig å skjønne. Vi ser jo ikke denne «elektrotåka» vi lever i. Den er usynlig, lukter ikke og kan ikke smakes, men den kan måles!

Og den kan føles - hos noen sterkere enn hos andre! Ulike plager du måtte ha, som denne strålingen kan medføre, kan jo forklares ved å peke på andre årsaker, og eventuelle mistanker til strålingen blir derfor bortforklart. Og når våre myndigheter, DSA, foreløpig ikke har sendt ut noen advarsler, så er vi opplært til å tro at alt er i skjønneste orden.

LES OGSÅ: Stråling fra trådløs teknologi er ikke helseskadelig

Vi i folkets strålevern mener at ingen, som ønsker at barn og unge skal slippe unødige store helse-plager i fremtiden, kan lenger overse de farer som er forbundet med bruk av trådløs teknologi. Forskere kloden rundt advarer mot alvorlige helsevirkninger av 5G, femte generasjon telekommunikasjon, som snart skal rulles ut i hele Norge. https://www.5gspaceappeal.org/the-appeal. Derfor var vår miljøorganisasjon, sammen med NMF, med på den Globale aksjonen mot 5G lørdag 26.september her i Tønsberg. At denne aksjonen, som ble gjennomført flere steder kloden rundt, ikke fikk noen oppmerksomhet i norske medier er bare trist!

LES OGSÅ: Bred enighet om stråling?

Mediene svikter

Har våre medier sviktet sitt samfunnsoppdrag, og løper industriens ærend? Når mener myndigheter og media at det er på tide å opplyse folk flest om hva som skjer i andre land, hvor leger og forskere varsler om at ikke-ioniserende stråling fra trådløs teknologi er en miljøgift, og som kan gi skader på mennesker og miljø? Er ikke dette viktig folkeopplysning? Og bør ikke folk få vite hvordan redusere strålingen? Ingen skal måtte legge fra seg mobil eller nettbrett, når kabling er en mulighet, og vil redusere strålingen betraktelig.

LES OGSÅ: Lene og familien har vært uten nett siden juni: – Føles som å leve i et fengsel

Appellen, som er sendt til alle verdens regjeringer, https://www.5gspaceappeal.org/the-appeal, hvor man ber om stans i utrullingen av 5G, inntil faren for mennesker og miljø er ordentlig utredet, har også våre styresmakter fått! Så hvorfor uvilje mot å stanse 5G nå? Dette må da være smart å gjøre? Til og med Brussels miljøminister har forlangt det.

Onsdag 11. november skal det være et seminar i Oslo på Litteraturhuset, og som folk flest har anledning til å følge på nett. Tidligere strategirådgiver i Telenor, Einar Flydal, som nå har brukt snart 10 år på å forske i dette temaet han mener nå må debatteres i all offentlig, har tatt initiativ til møtet som bør tipses om til alle landets politikere og leger. Kunnskap må deles slik at de mest bærekraftige valg tas, og som kan bidra til god Folkehelse for alle i fremtiden!

Kommentarer til denne saken